GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #28 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Mali veliki editor
Kristijan Lazić
Na skromnom tržištu domaćeg softvera najbolju prođu imaju baze podataka. Kristijan Lazić je naišao na jedan tekst editor...
- PC #28 (Oktobar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mali veliki editor

Svaki iskusniji korisnik PC-ja, pored omiljenog tekst procesora, ima i omiljeni editor. Brzina i jednostavnost presudni su kada treba nešto pribeležiti ili napisati mail, kada bi vreme potrebno za pokretanje Word-a moglo biti čak i duže od pisanja, snimanja i štampanja poruke.

Po ugledu na QuickEdit

Da je reč o "evergrin" programu, govori i činjenica da je MiEdit Milutina Smiljanića prihvatilo dosta korisnika SezamPro-a. Osnovna prednost nad bilo kojim stranim editorom vidi se već na prvi pogled: svi meniji i opcije su na našem jeziku. Izuzetna brzina čini MiEdit idealnim rešenjem čak i za 286 mašine. Zauzeće memorije, koje je u odnosu na konkureciju neznatno veće, čini ga i pogodnim editorom za DOS prozor Windows-a.

MiEdit je potpuno konfigurabilan, a uzor za implementaciju je bio stari QuickEdit - u fajlu MIEDIT.KEY nalazi se spisak tastera kojima možete pridodati proizvoljnu funkciju. Slično je i sa tekstom u fajlu MIEDIT.HLP koji će biti prikazan pošto pritisnete F1. Sličnost sa QuickEdit-om je i u ograničenoj dužini fajla koji editor može da učita i koja je određena raspoloživim osnovnim RAM-om.

Slobodna memorija određuje i koliko ćete dokumenata otvoriti - maksimum devet. Prednost u odnosu na neke konkurente je i izvanredno implementirana UNDO. Jedna od ne baš često sretanih stavki je sinhroni skrol, koji ćete koristiti kada treba pronaći razlike između dva skoro identična teksta.

Posebnu pažnju autor je posvetio formatiranju pasusa i radu sa blokovima - uravnavanje po levoj, desnoj ili obe margine i centriranje postižu se kombinacijom tastera, a neke od opcija na koje smo ovde naišli u drugim editorima praktično ne postoje. Jedna od njih je podela reči, koja je urađena sa maksimalnim poštovanjem pravopisa našeg jezika. Rad sa blokovima je jednostavan, a omogućeno je "ASCII crtanje", sa setom karaktera znatno širim od QuickEdit-ovog.

Od opcija izdvajamo prikaz u 80*50 modu, sabiranje kolone brojeva, "večiti" kalendar i jednostavan kalkulator. Mogućnost pravljenja rezervnih kopija, format brojeva (decimalni zarez ili tačka), način sortiranja pa čak i jednostavan screen saver takođe možete opciono uključiti.

U svemu što smo do sada naveli, referentni QuickEdit je za nijansu bolji ili brži. MiEdit iz "prve runde" izlazi sa malim zaostatkom, ali u drugoj dolazi na svoje - još nismo ni pomenuli rad sa našim slovima.

YU slova

O problemu YU slova kod nas napisano je bezbroj tekstova, pratećih programa i drajvera, pa je rešenje za DOS bilo potrebno samo implementirati. Ako ste u DOS prozoru sva YU podešavanja držali zbog unošenja teksta, slobodno ih zaboravite, jer je u MiEdit ugrađena kako podrška za prikaz na ekranu, tako i za definisanje tastature.

Prva nova opcija na koju ćete naići nalazi se na neobičnom mestu, u Fajl meniju - omogućava konvertovanje postojećeg teksta u neki drugi kodni raspored. Kada smo već kod ove dobro poznate operacije, vredi spomenuti da nisu podržani svi rasporedi koje možete podesiti na Sezamu, već samo osam - CP1250, CP852, CP855, YUSCII, JUS015, Latin2, Custom2 i Računari. Ako se raspored koji korisitite ne nalazi na spisku, jedino rešenje je da kontaktirate autora i predložite mu da ga ugradi u sledeću verziju.

Problemi s konverzijom su potpuno rešeni, a slično je i s ekranskim fontovima. Uz MiEdit stiže datoteka MIEDIT.FNT, koja sadrži 54 različita fonta, za svaki raspored po šest (osam nabrojanih i običan ASCII). Fontovi su u tri veličine (8*16, 8*14 i 8*8), dakle po tri fonta za ćirilicu i latinicu. Postoji i mogućnost da sami kreirate font i da ga, koristeći MIFONTS koji stiže u paketu, prilagodite MiEdit-u. Ako planirate da editor koristite u DOS prozoru, WDFONTS na isti način kreira Windows terminal font proizvoljne veličine. Opcija Razno / Raspored "u letu" menja ekranski font, pa se može koristiti ne samo za promenu kodnog rasporeda, već i veličine i izgleda fonta. Već pogađate da postoji i (dobro rešena) mogućnost rada sa oba pisma u istom dokumentu, sa istovremenim prikazom svih slova.

Ako ste već zaboravili na programe za rad sa ekranskim fontovima u DOS-u kao što je VGAMAX, počnite polako da zaboravljate i programe za definiciju tastature - u MiEdit je uključena podrška za više različitih tastatura sa ugrađenim YU znacima koje se mogu pronaći kod nas. Ako pored svega želite da definišete sopstvenu tastaturu, odgovor se nalazi u datoteci MIEDIT.KBD: iskopirate liniju u kojoj je definisana ASCII tastatura, izmenite je prema sopstvenim željama i ubacite umesto neke tastature koju nećete koristiti.

Iako je reč o DOS editoru, zbog kompletnog rešenja za naša slova i mnoštva korisnih i upotrebljivih opcija MiEdit zaslužuje svaku pažnju. MiEdit, koji je u trenutku pisanja teksta došao do verzije 1.04, je potpuno besplatan za korišćenje, a višemesečna diskusija na SezamuPro garantuje da će svaki vaš zahtev biti ozbiljno razmotren i, ako je moguće, ispunjen. Za svaku pohvalu! E-mail adresa autora je msmiljanicsezampro.yu, a MiEdit možete preuzeti iz direktorijuma R:EDITORI na SezamuPro ili sa Web strane časopisa "PC" (www.pcpress.co.yu). Naziv datoteke je MIED104.ZIP.

SLEDEĆI TEKST U PC #28
nopreview
Najbrži download
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter