GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #219 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Život na ivici
Voja Gašić
Uski zaobljeni displej na ivici telefona Samsung Galaxy Note Edge može da vam pruži mnoge instant informacije i kad je telefon položen na sto, ali i neočekivano da uveća mogućnosti upravljanja u mnogim prilikama
- PC #219 (Mart 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Život na ivici

image

Snaga brenda često se ogleda u raznovrsnosti uređaja i broju inovacija koje neki proizvođač iznosi na tržište. Sudeći po konceptualnoj raznovrsnosti i stepenu pokrivanja svih cenovnih rangova, Samsung je već godinama bez premca, pa postoji velika verovatnoća da ćete u njegovom opusu naći model koji odgovara baš vašim potrebama.

Galaxy Note je najraskošnija linija modela izgrađena na u svakom momentu najbržem dostupnom hardveru, opremljena izuzetnim AMOLED ekranima i daškom ekstravagancije u obliku S Pen olovke i pratećih aplikacija napravljenih za kreativne korisnike i korisnike koji ipak moraju ponešto da urade na mobilnom uređaju ako im neka produktivnija sprava nije pri ruci. Najbrži dostupni hardver podrazumeva Qualcomm Snapdragon 805, najsnažniji quad-core Krait 450 procesor dopunjen moćnom Adreno 420 grafikom. Ugrađeni RAM modul ima čak 4 GB, od kojih je korisniku na raspolaganju 3 GB – to stanje moglo bi se promeniti u korist korisnika kada (i ako) za ovaj model bude dostupna 64-bitna verzija Android-a 5.0 koja ume da iskoristi više memorije. Android 4.4.4 s 3 GB RAM-a ipak radi dovoljno živahno da vam neće ponestati ni snage ni memorije čak i u najkomplikovanijim multitasking scenarijima koje može da donose podeljeni ekran u kome „terate“ dve S Pen aplikacije.

image
Tabela karakteristika

Skladišne memorije ima 32 GB, što još uvek predstavlja pravo obilje, a Samsung mnogi vole jer ne odustaje od microSD proširenja koje je moguće s karticama do čak 128 GB. Zadnji poklopac je uobičajeno „kožnjikav“ što se nekim korisnicima ne dopada, ali se on lako skida, čineći dostupnim ležišta za SIM, microSD karticu, pa i zamenu baterije, što su pozitivne karakteristike od kojih mnogi jednostavno ne žele da odustanu. Kad je u pitanju komunikacija, Samsung u novi Note jednostavno stavlja sve što je dostupno, pa je tu čak i LTE Cat.6 (300/100 Mbps), da ne pominjemo sve „niže“ protokole koji su podržani. Slično je i sa WiFi-jem, a BT je narastao čak do verzije 4.1.

Polako stižemo do najzanimljivijih delova, a kamera je svakako nešto po čemu su čuveni Note modeli. Senzor rezolucije 16 Mp daje sjajnu oštru i stabilnu sliku zasićenih boja, snima u dve predefinisane rezolucije ili čak dok snima HD video, a HDR i izoštravanje na objekat koji dodirnete prstom su već standardne opcije. Kuriozitete nudi video-snimanje, pa ćete ovde naći najviše što snimanje videa smartfonom može da pruži. Pomenimo samo 4K snimanje u čak 60 fps, te pregršt slow-motion režima. Istini za volju, za Full HD 1/8 slo-mo, Edge upotrebljava mali trik – rezultujući video se vrti sa svega 15 fps, ali i dalje je to najveći izbor i, barem prema našem iskustvu, najtečniji slo-mo koji možete da snimite smartfonom. Pritom, slika i stabilizacija ne zaostaju za skupljim modelima kamkordera. Najzad, tu je fantastični Super AMOLED ekran rezolucije 2560×1600, s tim da je 160 piksela s desne strane rezervisano za Edge ekran po kome je ovaj model i dobio ime. Uska traka od 2560×160 piksela je zaobljena, kao uostalom i desna ivica ekrana, pa ima „sopstveni život“. Bilo da se radi o aktuelnim notifikacijama, dodatnim alatkama, komandama za medija plejer ili odlično izvedenim konrolama za pomenutu kameru, Edge ekran će vam zaista pružiti dodatnu funkcionalnost.

Kao i do sada, Samsung se nada da će Edge ekran povući i ostale programere da daju doprinos njegovoj raznovrsnijoj upotrebi, ali čak i trenutne pogodnosti ivičnog displeja i njegova vidljivost i kad je telefon u futroli može da bude detalj koji će vas opredeliti za kupovinu ovog modela koji nije jeftin, ali po svim karakteristikama zaslužuje prvo mesto na connect-ovoj top listi.


www.samsung.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #219
preview
Plavo malo čudo
Radovan Bibić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter