GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #219 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Plavo malo čudo
Radovan Bibić
TellStickNet je kockica kojom bežično kontrolišete svoj dom, oslanjajući se na mrežu dodatnih senzora i daljinskih prekidača
- PC #219 (Mart 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Plavo malo čudo

image

Otišli ste na posao ili na duži godišnji odmor i sada se vraćate kući, a unapred znate da će vas zateći zagušljiv prostor. Hladan ili topao, u zavisnosti od toga da li ste bili odsutni zimi ili leti. Dok niste bili tu, brinuli ste o bezbednosti svog doma pa ste komšijama ili prijateljima davali ključeve kako bi palili i gasili svetlo, podizali i spuštali roletne da simuliraju vaše prisustvo, a pred sam povratak zamolili ste ih da vam provetre kuću, upale klimu, grejanje ili bojler.

Sve ovo možete izbeći zahvaljujući maloj plavoj kocki. Samo što nije reč o bilo kakvoj kockici, već najnovijem proizvodu iz TellStick porodice koji omogućava da električne uređaje uključujete preko Interneta, pomoću mobilnog telefona ili računara. Pritom kockica sa efektom „pametne kuće“ radi u pozadini, uključuje i isključuje električne uređaje u određeno vreme, bez obzira na to da li ste prisutni ili ne. TellStickNet omogućava vam kontrolu kućnih električnih uređaja s bilo koje tačke na našoj planeti, a potrebna vam je samo Internet konekcija. Kada plavu kockicu instalirate u domaćinstvu, a sa Interneta preuzmete besplatnu aplikaciju TelLIVE za Android, odnosno Remote Stick za iOS uređaje, dobijate mogućnost da definišete svaki kućni aparat pod posebnim imenom.

Klimatizacija nije nikad bila lakša, i to na daljinu. Ako želite da vam temperatura u stanu bude konstantno oko 25 stepeni, dovoljno je da podesite uređaj da uključuje klimatizaciju kada temperature pređe 26 stepeni, a da se isključuje kada temperature padne ispod 24 stepena. Na isti način možete podesiti opciju kontrole vlažnosti vazduha. Sve što vam je potrebno za ovakav način olakšanja života jesu TellStickNet, termo/higro senzor, bežična utičnica AC-3500 ili mini-ugradni prekidač AWS-3500.

Osim olakšavanja kontrole klimatizacije kako bi vas u domu sačekala prijatna atmosfera, TellStickNet će se pobrinuti i za pun bojler vode. Druga pogodnost ove opcije jeste ušteda električne energije i smanjenje računa za struju. Programirajte bojler, peć ili veš-mašinu da rade samo noću, u određeno vreme ili samo određenim danima. Pustite plavu malu kocku da preuzme ovu dužnost na sebe, bilo da ste van kuće ili ste preopterećeni drugim obavezama. Ne morate brinuti ni da li ste zaboravili upaljeno svetlo, klima-uređaj, peglu ili šporet, što je jedna od najčešćih glavobolja svih. I ovde vam je osim TellStickNet-a potrebna bežična utičnica AC-3500 ili mini-ugradni prekidač AWS-3500 kako biste mogli da definišete uslove za uključivanje/isključivanje u određeno doba dana ili samo nekim danima u sedmici.

Kada je u pitanju kontrola rasvete, opcijom „zalazak sunca“ možete definisati da se svetlo pali i gasi u određeno vreme. Ova funkcija je korisna i kada duže vremena niste kod kuće. Sada više ne morate ostavljati ključ komšijama ili prijateljima da vam pale i gase svetlo da bi izgledalo da ste kod kuće i tako odvraćali lopove. Dovoljno je da instalirate TellStickNet i jedan od prijemnika, recimo mini-ugradni multidimer AWMD-250.

Lopove ćete odvratiti i podizanjem i spuštanjem roletni u određeno vreme, a na isti način možete se pobrinuti da vaše cveće dobije sunčeve stetlosti taman koliko mu je potrebno. Možete i da programirate da se roletne same spustaju uveče, a dižu ujutru kako bi vam sunce poslužilo kao prirodan budilnik da se ne biste uspavali za posao. Dovoljno je samo da TellStickNet uparite sa ASUN-650 za daljinsku kontrolu roletni i tendi.

Kada se podvuče crta, TellStickNet vam olakšava život, kako biste uvek boravili u optimalno klimatizovanoj prostoriji, uvek imali toplu vodu ili odvraćali lopove dok ste duže odsutni. Plava kockica ima i niz dodatnih opcija, na vama je da upotrebite svoju maštu...


www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #219
preview
Umućeni video
Stevan Josimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter