GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #220 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Galaxy S6 i Galaxy Edge
Danijel Farkaš
Pregrmeli smo premijeru dva nova vodeća modela iz Samsung-a, smirile su se strasti i sada hladne glave možemo da isprobamo i uporedimo telefone Galaxy S6 i Galaxy Edge
- PC #220 (April 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Galaxy S6 i Galaxy Edge

image

Dva nova uređaja su do sada najveći „iskorak iz zone komfora“ kompanije Samsung. Znatno su drugačiji od prethodnih generacija, a opet zadržavaju notu prepoznatljivog južnokorejskog dizajna. Pitanje koje se postavlja kod S6 i Edge-a nije da li će biti uspešni, već koliko. Samsung je prepoznao trenutak kada treba nešto bitno da promeni kod top-modela, pa je osim dizajnerskih unapređenja predstavio i sasvim nove telefone. Na taj način pokrio je trend zakrivljenih ekrana, a ujedno u svoj portfolio uvrstio nešto inovativno.

Stoga počnimo od (re)dizajna „klasičnog“ S6. Umesto plastičnog kućišta dobijamo „sendvič“ od Gorilla stakla 4 i aluminijumskih ivica. Ova promena materijala izazvala je dodatna pomeranja, poput postavljanja zvučnika na donju ivicu, pored audio-priključka i mikroUSB porta. Promena se ogleda i u obliku tastera za jačinu zvuka, kao i za pokretanje (ispod njega se nalazi nanoSIM port). Ovo je značajan napredak u odnosu na prethodne modele S4 i S5. Tačno je da sa staklenom pozadinom imate osećaj da će vam telefon iskliznuti iz ruke, kao i da je ona „magnet“ za masnoću, ali uz ovu kombinaciju materijala S6 ostavlja utisak vrhunskog telefona koji vredi uloženog novca.

image
Osim zakrivljenosti ekrana, telefoni su hardverski i softverski slični kao jaje jajetu

Po dizajnu, Edge predstavlja futurističkog brata modela S6. Zbog zaobljenih ivica sa desne i leve strane, potrebno je malo da se naviknete na držanje, ali ono ubrzo postaje prirodnije; uz to ga je lakše koristiti jednom rukom. Dimenzije su malo manje od S6, ali uprkos tome, Samsung je u njega uspeo da ubaci bateriju većeg kapaciteta.

Kada je reč o ekranu, južnokorejski gigant umeo je tu još ranijih godina da pokaže svoje umeće. Isto se dogodilo s modelom S6. S dijagonalom od 5,1 inča i QHD rezolucijom dobijamo gustinu od čak 577 ppi. Super AMOLED tehnologija pruža jak i precizan kontrast, izražene boje koje su karakteristične kod Samsung-ovih modela. Brzo smo se adaptirali na kvalitetan video, pa nas naprosto vuče da svaki odgledamo u što boljoj rezoluciji. Osvetljenje može da bude veoma jako, zbog čega nema nikakvih smetnji pri upotrebi na dnevnoj svetlosti. Ekran modela Edge ima iste karakteristike, a zbog činjenice da je zaobljen, dobijate neke prednosti, ali i nedostatke. Naime, mesta na kojima je ekran savijen lakše reflektuju svetlost, što može da zasmeta kod određenih aplikacija ili, naročito, video-igara kojima biste na.

image
Samsung Galaxy S6 Edge. Galaxy 6 je prvi telefon koji koristi nm-14 procesor, što znači manje energije, a uz procesor dolazi 3GB radne memorije

Hardverski gledano, ova dva uređaja su „blizanci“ i osim ekrana, razlika se vidi u kapacitetu baterije (50 mAh više kod Edge-a). Specifikacije su na nivou vrhunskog telefona, uprkos tome što se odustalo od Qualcomm-ovog procesora. Samsung je odlučio da koristi svoje rešenje Exynos 7420, koji dolazi u dve verzije (2,1 GHz i 1,5 GHz). Treba naglasiti da je ovo prvi telefon koji koristi 14-nm procesor, što znači da troši manje energije. Prosečan korisnik neće primetiti promene u performansama, pogotovo što uz procesor dolazi sada već standardna 3 GB radne memorije. Telefoni su izuzetno brzi i promena između aplikacija teče glatko. U standardnoj svakodnevnoj upotrebi i Edge i S6 pokazali su se kao pouzdani uređaji. Od ostalih hardverskih dodataka treba pomenuti senzor za očitavanje rada srca koji se nalazi odmah pored kamere, ispod LED diode. Princip rada je isti kao kod prošlogodišnjeg modela. Senzor za očitavanje otiska prstiju nalazi se oko Home tastera i primetno je precizniji u odnosu na prethodnu generaciju. Promena lokacije zvučnika donela je malo slabije performanse, barem u odnosu na konkurenciju. Kad smo već kod mana, pomenimo da počevši od ovog modela ne postoji mogućnost proširivanja memorije kao ni promene baterije.

image
Samsung Galaxy S6. Dijagonala ekrana od 5,1" i QHD rezolucija daju gustinu tačaka od 577 ppi, a osvetljaj je dovoljno jak i za dnevnu svetlost

Kamera sa zadnje strane opet je doživela promene, ali u suštini ovo je samo nadograđena kamera s modela S5. Iako ima isti broj megapiksela, otvor senzora je 1.9, što znači bolju sposobnost prilikom fotografisanja pri slabijem osvetljenju. Mnogo su veće softverske promene, koje sada daju lepši i jednostavniji interfejs aplikacije kamere. HDR je u startu uključen, a nama se najviše dopala mogućnost da pokrenete kameru za manje od sekunde čak i kada je telefon zaključan. Iz Samsung-a su očigledno bili vođeni onom „manje je više“, pa su izbacili nepotrebne dodatke u aplikaciji i dali pristup samo osnovnim podešavanjima. Video-materijal sada može da se snima u 2K i 4K rezoluciji, s tim što za 4K rezoluciju nismo našli praktičnu upotrebu, pošto su takvi video-snimci preveliki, a retko ko ima ekran za te formate. Prednja kamera dolazi sa senzorom rezolucije 5 Mp i poseduje opcije za ulepšavanje kako bi selfi ispao što bolje.

Kada je reč o softveru, Samsung-ov TouchWiz je bio prenatrpan stvarima: princip za svakog ponešto nije najbolje rešenje i to su shvatili iz ove kompanije. Oba modela rade na aktuelnoj verziji Android-a koja je „presvučena“ pomenutim interfejsom. Za razliku od prethodnih telefona, Samsung je ovaj model pojednostavio i tako olakšao korišćenje. Broj preinstaliranih aplikacija znatno je smanjen, a takođe je omogućeno uklanjanje neželjenih programa koji samo pune ograničen prostor. Podešavanja su sada lepše organizovana i lakše je pronaći željene elemente.

image
Tabela karakteristika

Tokom predstavljanja pre nekoliko nedelja, iz Samsung-a su rekli da je promena u dizajnu došla nakon uverenja da imaju dovoljno dobru bateriju (više nema promene baterije, dakle kapacitet je ključan). Doduše, 2550 mAh je manje nego kod S5 (2800 mAh), ali iz Samsung-a tvrde da baterija novog modela duže traje i to zahvaljujući naprednijem procesoru. Rano je da donesemo konačnu presudu o bateriji i procesoru. U slučaju da presuda bude negativna, Samsung ima spreman odgovor, punjač koji posao obavi za 10 minuta i onda omogućava dodatna četiri sata korišćenja. Tu je bežično punjenje po Qi i PMA standardima, što S6 čini prvim takvim telefonom na tržištu. U najbitnijem segmentu, baterija kod ovog telefona nije odskakala ni u kom slučaju. To znači da telefon može da izdrži regularan dan (pozivi, poruke, možda e-mail-ovi...) bez dopunjavanja.

S obzirom na to da hardverski i softverski „liče kao jaje jajetu“, Galaxy S6 i Galaxy Egde su značajan korak napred kompanije Samsung. Izdvojeni nedostaci nisu dovoljni da pomešaju početno oduševljenje dizajnom i performansama. Od južnokorejske kompanije očekivali smo nešto novo i to smo i dobili. Hrabriji istupi predstavljaju veći rizik, ali i veću dobit, što se Samsung-u očigledno isplatilo.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter