GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #220 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Usavršeni monitori, i za zabavu i za posao
Bojan Stanojević
LCD ekrani su danas na svakom stolu, ali to ne znači da su prevazišli sve probleme ove tehnologije. Dok čekamo na masovniji tržišni proboj OLED ekrana, isprobali smo monitore raspoložive na našem tržištu, tragajući za maksimumom koji se može izvući iz aktuelnih tehnologija
- PC #220 (April 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Usavršeni monitori, i za zabavu i za posao

image

Prethodni test monitora objavili smo pre šest meseci, u PC #214, i tada smo konstatovali da, uprkos višegodišnjem nedostatku suštinskih noviteta na ovom tržištu, ipak ima novih trendova, pre svega u pogledu rezolucije i formata ekrana. Neki od tih trendova morali su da preleže "dečje bolesti" kao što su niske frekvencije osvežavanja ekrana i ograničena kompatibilnost s postojećim standardima za video-priključke. Pola godine na prvi pogled kratak je period, ali u elektronici za to vreme može da dođe do velikih pomaka, pa smo odlučili da proverimo šta se u međuvremeno dogodilo, uočavajući pritom i nove trendove.

Najkraći raport bi glasio: sa "dečjim bolestima" je gotovo, svi novi modeli 4K monitora koje smo videli osvežavaju sliku na 60 Hz; doduše, pitanje verzije video-priključka ostaje otvoreno, jer stariji ne mogu da isporuče 4K sliku na 60 Hz, ali to je tema koja se tiče grafičkih kartica. Što se monitora tiče, s novim modelima je sve u redu. Pogledajmo ipak sve to malo detaljnije.

Na test je stigao samo jedan 4K monitor, iz čega možemo da zaključimo da ovakvi modeli nisu mnogo traženi. Ali, to ne možemo da prihvatimo kao globalni trend, već je mnogo verovatnije da se radi o aktuelnom trenutku u kojem je kupovna moć u Srbiji prilično ograničena: 4K monitori su skupi, a ako još treba menjati i grafičku karticu, mnogi će zaključiti da je Full HD rezolucija dovoljna. Imali smo na testu i jedan monitor WQHD rezolucije koja je "nešto između", a kada smo već kod skupljih modela, sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su kvalitetni paneli (IPS i VA) solidno zasupljeni.

image

Ni TN ekrani se ipak ne predaju, a upravo to je uvod u priču o novom trendu koji smo uočili: na testu smo imali neuobičajeno veliki procenat monitora za gejmere. Iako inferiorni po pitanju kvaliteta slike, TN ekrani imaju brži odziv od IPS i VA panela, što može da bude presudno u akcionim igrama. Ne samo što ima sve više gejming monitora nego su oni i znatno bolji nego ranije, s još bržim odzivom i gomilom naprednih rešenja, pre svega za visok kvalitet 3D prikaza. Ni tu se priča ne završava: ogromna većina njih sada ima ekrane kojima se podešava visina i koji mogu da se rotiraju, čime se podiže nivo ergonomije tokom (često višečasovnog) igranja.

Drugi novi trend koji smo primetili jeste modni detalj koji su proizvođači monitora "prepisali" iz sveta televizora: radi se o zakrivljenom ekranu. Ideja je da sve tačke na ekranu budu jednako udaljene od oka korisnika. Oko tog koncepta podeljena su mišljenja, ali je činjenica da su takvi televizori skupi, a ta politika cena "prelila" se i na monitore.

Koji od (i starih i novih) trendova prihvatiti? Većini korisnika odgovaraće standardni monitori Full HD rezolucije, koji obično imaju dijagonalu od 22, 23 ili 24 inča. Veća dijagonala ovde znači krupnije detalje, što je naročito bitno za korisnike koji nemaju baš savršen vid, ali ako nemate tih problema a imate manjak prostora na stolu, i "dvadesetdvojka" će dobro poslužiti. Kao i obično, preporučujemo da izdvojite malo više para i opredelite se za neki model sa IPS ili VA ekranom, osim u slučaju da su vam igre na vrhu prioriteta u korišćenju računara. Svi ovde predstavljeni gejmerski modeli predstavljaju dobar izbor, ali ipak proučite i one sitne detalje u kojima se razlikuju, da biste dobili sve što želite i izbegli plaćanje nečega što vam nije potrebno.

Entuzijasti će prihvatiti trend 4K monitora, a tu važi sve ono što smo napisali u prethodnom prikazu: probajte da zaobiđete stare modele sa osvežavanjem ekrana na 30 Hz i proverite kompatibilnost svoje grafičke kartice. I ovde preporučujemo kvalitetne panele, a snažno preporučujemo što veće dijagonale. Ultrawide ekrani su za vas ako volite multimediju ili radite s velikim tabelama, a da li ćete izabrati zakrivljeni ekran odlučite sami, pošto dobro razmislite. I za kraj, ovom prilikom predstavljamo i nekoliko monitora velikog formata; njima nije mesto na radnom stolu, njih smo uvrstili u pregled za slučaj da planirate unapređenje poslovnog prostora ili radnog okruženja.

Za detaljan prikaz monitora, tabele karakteristika i preporuke urednika pogledajte PC #220. Za ovo Web izdanje izabrali smo tehnološke novitete, 4k i zakrivljene modele.

U još višoj rezoluciji

image
Dell P2715Q

Dell P2715Q je jedini 4K monitor koji smo ovom prilikom isprobali... i prilično smo zadovoljni njime. Radi se o modelu prepoznatljivog Dell-ovog dizajna, sa ekranom koji može da rotira u portretni položaj, uz podešavanje visine i horizontalnog ugla; sveukupno, monitor deluje ozbiljno i poslovno, ali ne i luksuzno.Za razliku od prvih 4K modela, Dell ovde nije pravio greške poput niske frekvencije osvežavanja: P2715Q radi na 60Hz i ima prilično dobar IPS panel koji dobro podnosi vrednosti kontrasta do nekih 80 odsto, lepo se vidi iz svih uglova, a korisnicima koji se amaterski bave obradom fotografija dopašće se podatak o 100 odsto pokrivenosti sRGB spektra i gotovo 80 odstoAdobeRGB spektra. Uz to, P2715Q ima i USB 3.0 hub, čija je jedina mana to što su svi priključci na poleđini.

Radi se, dakle, o primamljivom modelu za entuzijaste -ako tražite 4K monitor ovih dimenzija, obavezno ga pogledajte, a ako mislite da bi vam odgovarao malo veći ekran, pazite da ne nasednete na Dell-ovu nedoslednost! Na prošlom velikom testu predstavili smo model P2815Q; logično je pretpostaviti da se radi o monitoru potpuno istih karakteristika s većim ekranom, ali nije tako: P2815Q ima TN ekran i osvežavanje na 30 Hz-P2715Q je bitno bolji monitor, zato nemojte da budete iznenađeni njegovom višom cenom, uprkos manjem ekranu.

image
LG 34UC9

LG 34UC97 je UltraWide monitor, sa odnosom stranica 21:9. Na njemu možete da gledate filmove bez crnih polja gore i dole ili da radite sa širokim tabelama u Excel-u, ali to nije sve. Prateći modu, LG je zakrivio ekran ovog monitora. Šta se time dobija? Ako sedite u centru te krivine, podjednako ste udaljeni od svake tačke na ekranu, što bi trebalo da bude idealno za posmatranje. Ali, to je mač sa dve oštrice, jer ako niste u centru krivine, negativni efekti više dolaze do izražaja, a to važi i za odstupanje od centra po vertikali.

Da li će vam se dopasti zakrivljeni koncept ili neće ostavićemo vama da prosudite, a mi smo se koncentrisali na osnovne karakteristike. One su slične kao kod modela 34UM95koji smo predstavili na prošlom velikom testu - u prevodu, veoma dobre. 34UC97 koristi kvalitetan IPS panel koji pokriva više od 99 odsto sRGB spektra, a uz to je i prilično brz; ne baš kao pravi gejmerski TN ekrani, ali LG je prilikom projektovanja ovog modela imao na umu i gejmere, što se vidi i po stvakama u meniju za podešavanje. Dodajmo tome i bogat skup priključaka koji uključuje i Thunderbolt i možemo da zaključimo kako se radi o vrlo dobrom monitoru. Još kad bi cena bila niža...

SLEDEĆI TEKST U PC #220
preview
Sve kao servis
Miodrag Ranisavljević


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter