GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #220 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
YU INFO 2015: Snežni rekord
Jelica Protić
Od 8. do 11. marta na Kopaoniku je održan 21. YU INFO, koji je zajedno sa petom međunarodnom konferencijom ICIST okupio preko 300 učesnika, željnih da podele najnovija iskustva iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, ali i da uživaju na snežnim padinama. Sneg im je ove godine priredio neočekivano iznenađenje
- PC #220 (April 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

YU INFO 2015: Snežni rekord

image

Prošlogodišnji, 20. YU INFO protekao je u znaku obeležavanja važnog jubileja, a brojna nostalgična podsećanja na prve godine na Brezovici obuhvatila su sneg do ramena i zavejane drumove. Oni koji su se pripremali za 21. okupljanje na popularnom „skimpozijumu“ nisu ni slutili da će se u martu ove godine na Kopaoniku neke od tih slika ponoviti. Vesti i naslovi u kojima su se pominjali smetovi od dva metra, snažan vetar i snežni grebeni na ski stazama nisu pokolebali informatičare da se i ove godine upute na Kopaonik. Neki su i zakasnili na otvaranje, koje je po tradiciji održano u kongresnoj sali kompleksa „Konaci – Sunčani vrhovi“, ali ih sneg koji je vejao i blokirani prilazi nisu sprečili da posle šest ili čak deset sati puta, ipak stignu na večernje osmomartovsko druženje.

image
Vladimir Weinstein, Google

Finalne pripreme koje su prethodile konferenciji počele su sastankom Programskog odbora koji je održan u salama Univerziteta Metropoliten, a okončan neformalnim druženjem u restoranu „Panta Rei“. Programski odbor je od pristiglih autorskih radova odabrao 197, od čega je 98 radova uvršteno u program međunarodne konferencije ICIST (International Conference on Information Society and Techology) i raspoređeno u 10 sesija i dve prezentacije postera, dok je za konferenciju YU INFO prihvaćeno 99 radova, raspoređenih u pet sesija i dve prezentacije postera. Tokom prvih pet godina postojanja, internacionalni deo konferencije je ojačao i dostigao zrelost, o čemu svedoči doprinos autora iz čak 28 zemalja. Predsednik Organizacionog odbora prof. dr Miodrag Ivković i ovog puta je podvukao veliko interesovanje kompanija za prezencije i učešće na konferencijskim panelima, pa su tako i ove godine veliki doprinos dali partneri i prijatelji konferencija YU INFO i ICIST, firme Telekom Srbija, Asseco, ATOS, SAGA, SAP, MTel i Telegroup.

image
Snega nije nedostajalo...

U sklopu otvaranja konferencije održana su dva predavanja po pozivu. Dr Richard Mark Soley (OMG, USA) stigao je iz Baltimora, Merilend, USA, da održi predavanje na temu The Industrial Internet: Opportunities, Disruptions & Standards. Dr Soley je kroz živ i direktan kontakt sa učesnicima objasnio suštinu i ulogu industrijskog Interneta, kao i delatnost organizacije IIC (Industrial Internet Consortium), čiji je izvršni direktor. On je i direktor organizacije Cloud Standards Customer Council, koja pomaže artikulaciju novih standarda i tranziciju krajnjih korisnika na računarstvo u oblaku. Drugo predavanje pod naslovom So would you like to manage engineers? održao je Vladimir Weinstein, koji od 2007. godine radi kao menadžer inženjera u kompaniji Google. Ovo je bilo prvo predavanje održano putem video linka na otvaranju konferencije, a teme poput praćenja razvoja inženjerske karijere, prepoznavanja talenata i njihovog mentorskog usmeravanja, kao i različitih načina da se ostvari uspešna tehnička ili menadžerska karijera u velikim IT kompanijama, privukle su pažnju publike na otvaranju.

Drugi dan konferencije doneo je smirivanje snežne mećave i bogat konferencijski program, sa šest zapaženih sesija konferencije ICIST, prezentacijom kompanije Cisco Systems i predavanjem po pozivu The Changing Shape of Data koje je održao Orri Erling iz kompanije OpenLink Software. On je govorio o trendovima u upravljanju i korišćenju podataka, kao i uticaju ovih trendova na razvoj Vituoso DBMS-a. Panel sesija pod nazivom „Šta očekuju korisnici, a šta IT kompanije od novih IT trendova“ okupila je učesnike iz IT industrije i akademskog okruženja, ali i predstavnike velikih korisnika IT usluga, koji su izrazili pohvale na račun uvođenja ove nove interaktivne konferencijske forme. Dan je okončan na najlepši način, uz Pub music party i izvanredni nastup niških muzičara okupljenih u Penthouse band.

image
Sastanak Programskog odbora simpozijuma YU INFO

Još jedan panel o trendovima u oblasti telekominikacija i Interneta organizovan je trećeg dana skupa, uz uvodno izlaganje koje je održao Jožek Gruškovnjak, međunarodni ekspert i strateški konsultatnt, koji je svoje bogato iskustvo sticao u kompaniji Cisco kroz delatnost u EMEA regiji. Takođe se u okviru izlaganja YU INFO radova govorilo o računarskim primenama, zaštiti i sigurnosti podataka, kao i o temama iz oblasti veštačke inteligencije i računarskih simulacija. Održana je i druga poster sesija konferencije ICIST, kao i prezentacija kompanije Telegroup. Večernja zabava podrazumevala je Lenovo Tehnicom turnir u kuglanju, koji je kod učesnika podstakao takmičarski duh.

Poslednjeg dana konferencije održana je specijalna sesija sa temom računarskih primena u vojsci. Sumirani su rezultati konferencije i zaključeno da je od prihvaćenih radova izloženo oko 90% u okviru konferencije ICIST i oko 60% u okviru konferencije YU INFO. Dobra poseta uprkos mećavi, kao i doživljaji i utisci koji se dugo pamte, dovešće, nadamo se, i sledeće godine neke mlade učesnike iz zemlje i inostranstva na Kopaonik. Želimo im nove, uspešne projekte, poslovne uspehe i naučne rezultate, ali i prohodn(ij)e puteve do Kopaonika, kao i bezbedno skijanje.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter