GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #221 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ERP u centru poslovanja
Milan Bašić
Ova godina na polju poslovnog softvera donosi niz interesantnih trendova: pored mobilnosti i preseljenja u cloud, sve više su u fokusu hibridni poslovni informacioni sistemi. Dobra vest je da i domaći proizvođači prate ove novitete - ERP tržište nikada nije bilo dinamičnije
- PC #221 (Maj 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ERP u centru poslovanja

Na polju poslovnog softvera odavno su podeljene glavne uloge. Vodeće role pripadaju ERP-u kao glavnom čuvaru novca, kao i CRM-u, neprikosnovenom lovcu za novim tržištima i zaradom. Dva glavna učesnika nose radnju čitave predstave, ali ni izdaleka nisu jedini akteri na sceni. Podeljene su i sporedne uloge: poslovno izveštavanje (BI, Business intelligence) je verni pratilac ERP-a, pomoćnik od velikog poverenja, dok su marketinški alati poput socijalnih mreža tu da CRM-ov lov učine lakšim. Upravljanje dokumentima, projektima, groupware i još poneki doprinose da se dramaturški zapleti i obrti učine potpunijim i dinamičnijim.

Biznis teatar

image
Novi trend je on-premise instalacija u cloud-u. Ovakva hibridna rešenja mogu najsnažije obeležiti 2015. godinu

Nastavićemo još malo sa ovim poređenjem teatra sa dešavanjima na sceni poslovnog softvera. Osamdesetih, pa čak i devedesetih godina prošlog veka hit su bile monodrame, na prelasku u 21. vek primat su preuzele kamerne predstave sa par glumaca – lake za praćenje, jasne i nedvosmislene, dok su trenutno u fokusu veliki ansambl projekti s mnogo aktera na sceni. U konceptu modernih predstava nosilac glavne role ponekad čak i nije na pozornici, već se traže alternative, možda prihvatljivije i izražajnije, a sasvim sigurno po ukusu jednog dela publike.

Umesto tradicionalnih mesta događanja – servera u vlasništvu korisnika na kojima se nalazi kupljeni softver, sve više je onih koji se opredeljuju da svoje podatke drže i poslovne transakcije obavljaju na iznajmljenoj infrastrukturi, bilo da se radi o SaaS rešenjima ili seljenju na iznajmljene resurse u (belo)svetskim data centrima, često i hiljadama kilometara udaljenim od lokacije na kojoj se odvijaju poslovne aktivnosti. Uostalom, pogledajmo šta su stručnjaci obeležili kao najvažnije trendove za 2015. godinu.

Savremeni ERP

image
Na ERP teritoriju sve češće zalaze sistemi izgrađeni integracijom CRM-a, posebnih programa za specifične poslovne aktivnosti, računovodstvenih aplikacija i onih za vođenje robno-materijalnog knjigovodstva

Izbrisana linija između SaaS i on-premise softvera Stručna javnost i korisnici su dugo davali prednost rešenju koje je instalirano na sopstvenim serverima. Danas je situacija sasvim drugačija i u svetu se sve više traže SaaS rešenja, što je uslovilo da većina proizvođača nudi obe mogućnosti, a na vama je da odlučite koja vam je pogodnija. Takođe, novi trend je on-premise instalacija u cloud-u. Ova, kako ih najčešće nazivaju, hibridna rešenja će obeležiti 2015. godinu.

Nastavak razvoja mobilnih i BI rešenja I dok se mnogi zadržavaju na korišćenju bazičnih funkcija ERP-a, razvoj mobilnih aplikacija i integracija rešenja za poslovno izveštavanje sve je češći pratilac ERP-a u kompanijama svih veličina. Povećanje mobilnosti radnog okruženja definitivno je posledica potrebe da se poslovi završavaju kod klijenata i to što pre, jer se „gvožđe kuje dok je vruće“. A poslovno izveštavanje je neprikosnoveni alat za pronalaženje i najmanje sitnice gde poslovanje može da se optimizuje ili što bolje predvidi budućnost.

ERP više nije jedini izbor Moderno poslovanje ne može samo da se osloni na ono što pružaju ERP-ovi. Prodajna odeljenja u kompanijama imaju veću korist od CRM-a. To i nije nikakva novost, ali se primećuje da na ERP teritoriju sve češće zalaze sistemi izgrađeni integracijom CRM-a, posebnih programa za specifične poslovne aktivnosti, računovodstvenih aplikacija i onih za vođenje robno-materijalnog knjigovodstva. Ta rešenja koja od svega uzimaju ono najbolje čine da je mogućnost izbora šira i to je dobro, ali loša vest je što za pronalaženje i izbor adekvatnog poslovno-informacionog sistema treba više vremena i novca. Integrabilnost i arhitektura softvera sve su važniji Svi uočeni trendovi uključuju velike količine raznorodnih podataka i široke mogućnosti pristupa, kako u pogledu lokacija, tako i tehnologija koje se koriste. Zato je postalo veoma važno odabrati pravu arhitekturu koja će zadovoljiti potrebe a da pritom ne bude basnoslovno skupa.

Konvergencija korisničkog interfejsa Decenijama su ERP sistemi imali konzervativan, robustan ali i za rad manje udoban korisnički interfejs. Kako smo svedoci da se način upotrebe računara značajno promenio u poslednjoj deceniji, a verovali ili ne, istraživanja kažu da su za to najzaslužnije društvene mreže, to je deo proizvođača ERP sistema uložio ogromne napore i sredstva da korisnički interfejs napravi prepoznatljivijim i lakšim za rad. Otvoreni kod ne posustaje Iako mnogi veruju da samo zatvorena komercijalna ERP rešenja donose punu pouzdanost i kvalitet, sve brojnije open source instalacije opovrgavaju takve stavove. Mereno aršinom uspešnosti izvedenih projekata nema velike razlike, baš kao i na polju bezbednosti sistema. Ipak, open source rešenja nisu za svakoga – pravu snagu pokazuju u situacijama kada je korisnik spreman da ozbiljno i predano krene u sopstveni razvoj koji može da potraje prilično dugo.

U domaćem okruženju

image
Uporedni pregled ERP rešenja
Osnovne informacije i Cene

Ovogodišnji pregled pokazuje nam da se uticaj svetskih trendova oseća i kod nas. Izbor ponuđača softvera koji je pred vama predstavlja originalna domaća rešenja, nekoliko implementatora Microsoft Dynamics NAV-a i najčuveniji ERP brend, SAP.

AB Soft je toliko dugo prisutan da nam se čini kako poslovnog softvera pre nego što se pojavila ova kompanija nije ni bilo. AB Soft-u se može pripisati deo zasluga za provođenje domaće softverske industrije kroz sve moguće i nemoguće tranzicije tokom poslednjih četvrt veka. Robustan, stabilan, uvek u koraku s potrebama i zahtevima koji se nameću, podjednako dobar i za male i za velike, dokazano može da radi i u cloud-u. Sve su to dobre osobine AB Soft-a. Jedino što bismo još voleli da vidimo je savremeniji korisnički interfejs.

Breza je jedan od prvih domaćih proizvoda koji je koncipiran po ERP specifikaciji. U centru arhitekture je Oracle, što garantuje visoke performanse i pouzdanost. Klijentska strana je realizovana u Java tehnologiji, što će reći da korisnici rade kroz Web browser a jedini preduslov je da na računaru postoji Java Virtual Machine. Još jedna osobina koju treba istaći jeste koncept dokumenata, gde uvođenje novog dokumenta u sistem, a to ujedno podrazumeva i prilagođavanje potrebama korisnika, ne zahteva promene na strukturi baze podataka.

Calculus je drugi domaći proizvođač softvera koji ovde predstavljamo. Iskustvo dugo jednu deceniju sticano kako kroz rad korisnika softvera, tako i kroz knjigovodstveni servis u sklopu same firme omogućili su razvoj poslovnog sistema koji je usmeren ka najizraženijim potrebama okruženja u kojem živimo. Zapažamo i interesantan izbor platforme sa Sybase bazom podataka i PowerBuilder-om kao razvojnim okruženjem. Desetak modula Calculus-a pokrivaju sve bazične funkcije preduzeća, a u odlike koje treba istaći ubrajamo razgranatu mrežu zastupnika i atraktivnu politiku cena.

image
Uporedni pregled ERP rešenja
Podržani moduli i Privredne grane

Digit je još jedan domaći doajen na polju razvoja poslovnog softvera. Njihov FIS pokriva gotovo sve privredne oblasti, a posebno je dobro prilagođen firmama koje se bave proizvodnjom, spoljnom i unutrašnjom trgovinom. Korisnički deo je Web aplikacija, tako da je FIS platformski nezavisan i može da se koristi sa udaljenih lokacija.

IIB UPIS je domaći ERP sa dugom tradicijom i dobrom reputacijom. Sistem se neprestano razvija i dopunjuje prateći savremene trendove na polju razvoja poslovnih informacionih sistema. UPIS se nudi u tri verzije čije su mogućnosti i cena prilagođeni svima, od mikro preduzeća do velikih poslovnih sistema. Takođe, nudi i specijalizovana rešenja za firme koje se bave inženjeringom, uslugama, poljoprivredom i komunalnom delatnošću.

M&I Systems MIS ERP prisutan je u više industrijskih oblasti, a pregledom liste referenci primećujemo da je posebno dobro prihvaćen u preduzećima koja objedinjavaju nabavku, proizvodnju i distribuciju. Korisnički deo izgledom podražava Outlook, što svakako doprinosi bržem prilagođavanju na radno okruženje. Familija MIS softverskih proizvoda, pored ERP-a sadrži CRM, kao i set aplikacija za analizu, strateško odlučivanje, upravljanje kvalitetom, planiranje i upravljanje neopipljivom imovinom.

OSA je još jedan doajen domaće softverske scene. Njihov UniDocs Business Box čvrsto se oslanja na dugi niz godina prisutan DMS i Workflow management sistem, a iako je najmlađi u ovom našem pregledu, po broju modula i oblastima poslovanja koje pokriva možemo da zaključimo kako ništa što je bitno ne nedostaje. Upravo ovaj koncept asocira nas na jedan od trendova koji su izdvojeni kao najznačajniji u 2015. godini, gde tradicionalna ERP postavka dobija alternativu kroz integrisane sisteme u kojima je težište postavljeno na nekim drugim funkcijama – u ovom slučaju upravljanju dokumentima i poslovnim procesima. Znamo da postoji priličan broj firmi kojima takvo rešenje više odgovara nego tradicionalno koncipiran ERP. PS.IT je u grupi domaćih proizvođača s najširom bazom korisnika, a pored kvaliteta i robusnosti samog softvera, jedna od prednosti mu je što iza njih svojim znanjem i iskustvom u oblasti računovodstva i finansija stoji „Privredni savetnik“. Ovaj softver, kako i sami kažu, nije osmišljen da bude ERP u punom smislu te reči, ali sama arhitektura lako se povezuje s drugim poslovnim aplikacijama, što omogućava da bude sastavni deo efikasnog poslovno-informacionog sistema. Zanimljiva je i poslovna politika PS.IT-a u kojoj softver ne kupujete, već plaćate godišnju licencu za korišćenje.

Dynamics na delu

I ove godine predstavljamo nekoliko firmi koje implementiraju Microsoft Dynamics NAV. Svaka od njih ima svoj pristup, ekspertizu u određenim oblastima, a primećujemo da ne izostaje ni razvoj domaćih modula. Možda baš ta mogućnost izbora čini Dynamics NAV atraktivnim za mnoge. Ako ste spremni za ono što ovaj Microsoft-ov ERP može da vam pruži, niste ograničeni samo na jedan tim konsultanata za implementaciju. A komplementarnost vaših potreba i mogućnosti implementatora dobar je putokaz ka uspešnoj primeni ERP-a. BSC Software, Coming, GoPro i IN2 zajedno pokrivaju izuzetno širok spektar industrijskih grana i tehnologija, među kojima su i cloud rešenja, integracija s drugim poslovnim softverom, poslovno izveštavanje, B2B, popularne mobilne i komunikacione tehnologije...

Prvi put u našem pregledu imamo i SAP. O ovoj kompaniji i njihovom softveru ne treba da se troše reči – globalni svetski lider s tradicijom dužom od četiri decenije (prva široko dostupna verzija SAP/98 predstavljena je 1973) i praktično sinonim za ERP, može da odgovori svakom izazovu koji se postavlja pred softver. Poslednjih godina izražene su aktivnosti SAP-a da se prilagodi što raznorodnijim kompanijama gledano po veličini, tako da sistem koji je stekao slavu radeći s najvećim multinacionalnim kompanijama sada jednako uspešno sarađuje s malim i srednjim preduzećima.
Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter