GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #222 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nezdravo e-zdravstvo
Jovana Vukić
Šta je uopšte e-zdravstvo? Taj termin se koristi za zdravstvenu praksu koja je podržana elektronskim procesima i komunikacijom putem Interneta. U Srbiji, to je e-mail sa šansama za povratnu informaciju jednaku dobitku na lotou
- PC #222 (Jun 2015)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Nezdravo e-zdravstvo

image

Tehnologija napreduju iz godine u godinu, ali naše zdravstvo još je u devedesetim godinama prošlog veka. Ne zaboravimo da nam je Internet prvi izvor informacija kada imamo bilo kakve simptome bolesti, posle bake naravno. Ali Mreža nam često prognozira najgore bolesti, pa moramo da čitamo kroz prste forume i iskustva drugih ljudi, plašeći se šta ćemo sve naći. Ne bih ulazila u to koliko nam je zapravo zdravstvo unazađeno i koliko nije u toku s modernim tehnologijama, pa se neću baviti tom temom da ne bismo napravili ciklus sabranih dela. Osvrnuću se samo na neke prilično elementarne stvari.

E-zdravstvo u svetu

- Više vam nije potreban lekar da biste izmerili pritisak
- S lekarom možete da razgovarate preko mobilnog, Skype-a ili neke druge varijante video-poziva, s bilo kog mesta i u bilo koje vreme
- Sami možete biti ambasadori zdravlja i promovisati zdrave stilove života, jednako kao lekari, u onoj meri u kojoj se u to razumete i ne štetite drugima
- Pregled se zakazuje e-mail-om, a odgovor dobijate istog dana
- U bilo koje doba možete da pozovete lekara i, zamislite, stvarno će se lekar javiti na telefon
- Zdravstveni karton popunjava se elektronskim putem. Postoji mnoštvo mobilnih aplikacija i sajtova koji vam pomažu da održavate sopstveno zdravlje. Nisu zamena za lekara, ali su svakako dobar savetnik.

Ovo je mali deo onoga što nam svet nudi, ali veoma važan deo. Nešto o čemu mi u ovom trenutku, čini mi se, možemo samo da maštamo.

E-zdravstvo kod nas

Najradije bih ovde stavila jednu praznu crtu, ali evo da istaknem ono što mi imamo.

- E-mail – ako imate sreće, dobićete odgovor za tri dana. Taj potencijalni odgovor će često otići u spam folder a onda kada ga vidite, već je istekao rok za ono što vam je bilo potrebno, pa morate da zovete ambulantu. Može se desiti da preležite nekoliko virusa dok ne zakažete pregled
- Telefon – ovo nema veze sa internetom, ali kod nas je najčešće sredstvo zakazivanja, mada ne i najbrže. Posle ko zna koliko poziva na koje se niko ne javi – odustanete. Kad odete lično, kažu vam: „A ne, morate da pozovete“. Pa, ko je ovde lud!? Ne zovi Dom zdravlja, umri prirodnom smrću!
- Zdravstveni kartoni i dalje su žuti papiri po kojima se dopisuje i žvrlja, a ono što piše samo lekar može da dešifruje. I to ne uvek.
- S lekarom možeš da pričaš samo u ordinaciji i to ako nije nervozan i ako nije gužva, inače te otalja kao šalteruša i kaže ti da si hipohondar.

Čast izuzecima i privatnim klinikama koje stoje svojim pacijentima 24 sata na raspolaganju i nude podatke putem e-mail-a.

Znam, svima je dosta priča kako smo, eto, u odnosu na svet mi jadni, unazađeni, ali to je činjenica s kojom živimo. Najveći problem je što sve teče, a zdravstvo stoji. A to je nešto bez čega ne možemo, što nam osigurava sutrašnjicu. Koliko bi se samo administracije i vremena skratilo da smo barem deo zdravstva prebacili na to slovo „e“. Ali izgleda da država ima druge prioritete i da nam je baš super ovako sporo. E-zdravstvo nam je kao ono kad znate da postoji lek za neku bolest ali ga ne koristite jer ko zna kakve su prateće pojave. Ćuti tu i zovi na fiksni.

SLEDEĆI TEKST U PC #222
preview
LG: 4 is more
Voja Gašić
Gorski - Team Building

BIZIT 2022

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter