GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #222 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LG: 4 is more
Voja Gašić
Nakon nesumnjivog uspeha modela G2 i G3, LG je konačno predstavio i model G4. Živo nas je zanimalo šta to "četvorka" može da pruži i čime da nadmaši G3
- PC #222 (Jun 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LG: 4 is more

image

Model LG G3 naišao je na izvanredan prijem kod poznavalaca pravih „telefonskih vrednosti“ donoseći novitete koji suštinski nešto znače, poput visoke rezolucije ekrana i izvanredne kamere, a istovremeno izbegavajući „novotarije“ koje većini korisnika ne znače mnogo. Rezoluciju 2560×1440 (QHD) nema mnogo smisla povećavati, iako ju je konkurencija sada dostigla s novim modelima. Ni dijagonala nije povećana u odnosu na G3 jer je 5,5“ na granici lakog upravljanja jednom rukom. Zato je pažnja posvećena osvetljenju, gamutu i kontrastu. Prema rečima proizvođača, IPS Quantum Display je svetliji oko 25%, bolje pokriva vidljivi spektar boja za oko 20%, a kontrast je povećan za oko 40%. Ne znamo za metodologiju kojom je to izmereno, ali napredak se vidi već na prvi pogled. I to je napredak u odnosu na već fantastični G3. LG tvrdi da je i vernost boja povećana, a jeste sudeći po prikazu boje kože koji uvek možete da uzmete kao „kontrolni“ reper, pa je G4 novi šampion u ekranskom prikazu. Posle ekrana primetite dizajn, a G4 ima malo manje zaobljene ivice nego prethodnik i za par milimetara je duži. Poleđina sledi „zakrivljeni koncept“, pa je telefon tanji na ivicama (6,3 mm), a najdeblji na sredini gde je sočivo kamere i već poznati poleđinski kontrolni tasteri (9,8 mm). Uz ukupnu masu od 155 grama, zaista nije komplikovan za korišćenje, pogotovo ako vas je G3 već odvikao od korišćenja tastera, jer se i G4 budi kuckanjem u ekran, a fotografiše tako što kažete smile, LG ili jednostavno mahnete rukom prema kameri. Priču o dizajnu završavamo poleđinama koje mogu da budu od metalizirane ili keramikom prevučene plastike, a luksuznija varijanta se ogleda u kožom presvučenoj poleđini. Iako zbog toga neće biti baš prvi izbor vegana, G4 s kožnom poleđinom zaista deluje najlepše i veoma lepo leži u ruci.

image

„Unutra sve ima“, kako bi se reklo u argou, a delikates počinje Snapdragon 808 procesorom, na kome je LG radio uporedo s kompanijom Qualcomm, da bi se otklonili navodni problemi s pregrevanjem procesora 810 koji je adut vrhunskih modela konkurencije. Istini za volju, 808 ima i dva „jaka“ jezgra manje – to je big.LITTLE arhitektura, ali s 2 4 jezgra, a ne 4 4, kao što je uobičajeno. Možda će u zato G4 u nekim aplikacijama biti nešto sporiji od vrhunskih konkurenata, ali je činjenica nema traga pregrevanju čak ni kod kožnog modela, a svaki bajker će vam garantovati da je koža najbolji toplotni izolator. Poredeći opet s G3 prethodnikom, rezultati AnTuTu testa su bolji za oko 35%, dok kod 3DMark testa ta razlika ide i preko 50% u korist modela G4. Rezultatima doprinosi i 3 GB RAM-a i 32 GB storage-a, koji se mogu proširiti microSD karticom do 128 GB – uz toliko slasti, „lizalica“ (Android 5.0) se topi kao u ustima.

Kamera je adut čitave LG G serije, pa su i tu vidljiva veća unapređenja. Naravno, opet moramo da podsetimo da je G3 kamera vrhunska, pa je G4 nasledio optičku stabilizaciju, lasersko fokusiranje i izuzetno snažan blic, ali LG insistira na mnogo boljoj oštrini, vernosti boja i pokrivenom gamutu. Impresioniralo nas je značajno povećanje brzine svih operacija s kamerom, počevši od uključivanja, preko brzine izoštravanja, do izvanrednog burst moda koji snima niz fotografija iz kojih kasnije birate najbolju. Kratke filmiće o poređenju modela G3 i G4 možete da nađete i na našem sajtu ili na društvenim mrežama na stranicama PC Press-a i connect-a. LG G4 je definitivno više, a da li će vas ovi noviteti dovoljno zagrejati za kupovinu, procenite sami.

SLEDEĆI TEKST U PC #222
preview
HP convertible
Miloš Stamenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter