GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #222 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP convertible
Miloš Stamenković
Za inventivnost u dizajnu hibridnih tableta nije ostalo mnogo prostora, ali HP je ipak ponudio novo rešenje koje podseća na koncept kabriolet automobila. Isprobali smo Envy x360 Convertible i Pavilion x360 Covertible
- PC #222 (Jun 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP convertible

image

Prenosivim računarima sve češće se pruža dodatna funkcionalnost kombinovanjem s tabletima. Korisnicima je ponuđena neka vrsta dvostruke funkcionalnosti, spajanjem pozitivnih karakteristika sveta notebook-a i tableta. Koncept transformer dobro se pokazao, jer su na efikasan način ukršteni tablet i računar u jednu celinu, odnosno dve, po potrebi. Taj koncept ima i određenih mana: ograničen prostor za vitalne komponente, manje prostora za bateriju, punjenje „oba dela“ uređaja i slično.

HP dolazi sa alternativnim rešenjem i novom serijom x360 convertible notebook računara. Osnovna ideja i ovde je dvostruka funkcionalnost (notebook/tablet), ali bez mana koje donosi ograničen prostor. Ukoliko zbog naziva napravimo paralelu sa automobilima, transformer je nešto kao targa krov na automobilima, dok je convertible metalni krov koji se lagano sklapa. Testirani modeli HP x360 Convertible imaju mogućnost totalne rotacije ekrana, tako da se taj deo notebook-a preklapa, pretvarajući računar u prilično veliki tablet. Sa ovim rasponom preklapanja ekrana mogu se napraviti još neke upotrebljive poze, a sve to isprobali smo testirajući dva HP-ova modela: Envy x360 Convertible i Pavilion x360 Convertible.

image

Envy x360 Convertible raspoloživ je u nekoliko hardverskih konfiguracija. Moguće je izabrati veličinu ekrana, procesor, količinu RAM memorije, diskove, zvučnike i još ponešto. Isprobali smo verziju 15t – model sa 15“ IPS ekranom rezolucije 1920×1080 tačaka, osetljiv na dodir. Touch elemenat neophodan je za rad u režimu tableta, mada je moguće kupiti ovaj model i bez touch ekrana.

Osnova sistema je Intel Core i5-5200U koji se pojavio početkom godine i već se može naći u velikom broju snažnijih notebook-a. Ima dva jezgra sa HyperThreading-om na 2,2 GHz (turbo 2,7 GHz), izrađen u novom 14-nm proizvodnom procesu. Performanse su mu nešto malo bolje u odnosu na ekvivalenta iz prethodne generacije, ali termalne karakteristike i potrošnja energije su mnogo bolje. Grafički procesor Intel HD5500 ne mora se koristiti, jer je tu i čip NVIDIA N16S-GM, varijanta GPU-a 930M, što znači da Envy x360 omogućava i pristojan gaming. Na raspolaganju je čak 12 GB DDR3 memorije, što uz ADATA m.2 SSD od 256 GB doprinosi veoma dobrim ukupnim performansama. Brzini se nema šta zameriti, te smatramo da je ova specifikacija optimalno odmerena kada je reč o performansama za zahtevnije korisnike. Kućište je veoma lepo dizajnirano, u boji četkanog aluminijuma. Veći deo izrađen je od plastike, dok je ekran oklopljen metalom. S leve strane touchpad-a nalazi se jedino mesto gde kućište blago „krcka“, a sve ostalo veoma je solidno. Šarke oko kojih se okreće ekranski deo veoma su čvrste, što bi trebalo da im obezbedi dugo trajanje, ali i fizičku stabilnost računara u raznim convertible položajima. Tastatura nije vrhunska: tasteri jesu veliki i lepi, ali osećaj je malo „klimav“. Interesantan detalj nalazi se na obodima oko tastature – četiri nožice koje dolaze do izražaja kada se ekran potpuno preklopi i štite od slučajnog pritiskanja tastera. Model koji smo imali na testu opremljen je i Bang&Olufsen zvučnicima koji su dobri i glasni, jedino bi njihova pozicija možda mogla biti malo bolja pošto se nalaze s donje strane i uvek su nekako zatvoreni; čak i kada se ekran preklopi u položaj tableta. Na kućištu se, pored standardnih priključaka i tastera, nalaze i dva dodatna, korisna u režimu tableta: s jedne strane je taster za regulisanje jačine zvuka, a taster s druge strane služi za aktiviranje metro dela interfejsa Windows-a 8.1.

image

HP Pavilion x360 predstavlja umanjenu varijantu prethodnog modela: smanjite (bukvalno) sve pomenuto na format od 11 inča i to je to... spolja. Manji ekran, takođe osetljiv na dodir, ima klasičnu rezoluciju 1366×768 tačaka, a procesor i ostala hardverska platforma pripadaju najnovijoj generaciji mobilnih rešenja: dvojezgarni procesor Intel Core M-5Y10c sa HyperThreading-om, osnovnim radnim taktom od 800 MHz i maksimalnim turbotaktom od 2 GHz i grafikom HD5300 koja se u ovom slučaju koristi (nema disktretne) i koja, s obzirom na nižu rezoluciju ekrana, pruža zadovoljavajuće performanse. Pavilion x360 koji smo imali na testu bio je opremljen sa 8 GB memorije, što pozitivno utiče na performanse, i donekle umanjuje efekat ne previše brzog WD-ovog 2,5-inčnog diska (5400 rpm) kapaciteta 1 TB. Ukupne performanse su dobre za ovu klasu i tokom rada nije bilo momenata kada se mogao primetiti neki nedostatak, naravno kada se HP Pavilion x360 koristi u svrhe za koje je i namenjen. Mogućnost okretanja ekrana i režim tableta glavne su karakteristike serije x360 i imaju mnoštvo pozitivnih strana. Moguće je u svakom momentu podesiti ugao ekrana i način stajanja uređaja na stolu, u krilu ili negde drugde, što je veliki plus. S druge strane, tu mogućnost u nekim situacijama nije praktično ili udobno koristiti – npr. Envy x360 je prilično težak, pa se teško drži u jednoj ruci da bi se udobno koristio u režimu tableta. Za ovaj model najbolja poza je kad je potpuno preklopljen u krilu ili neka od varijanti kad stoji na stolu, mada se tu već postavlja pitanje prednosti u odnosu na standardni položaj ekrana. Sa Pavilion-om x360 situacija je nešto drugačija jer je lakši i manji pa je režim tableta mnogo upotrebljiviji, što je osnovna ideja koncepta convertible, uz sve prednosti kao što su trajanje baterije i bolje performanse u poređenju s sličnim rešenjima. Odmeriti svoje potrebe za režimom tableta i na osnovu toga odlučite hoćete li convertible ili klasičan notebook.
Roche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter