GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #224 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Letovanje na mrežama
Jovana Vukić
Možda ste se ponadali da su Mreže neko ekskluzivno, još neotkriveno letovalište, ali moraću da vas obradujem ili razočaram - to su ipak samo društvene mreže, na kojima svako može da letuje... ukoliko je dovoljno blesav. Koliko ste samo puta čuli rečenicu: "Ostavi taj telefon i 'ajmo u vodu!"
- PC #224 (Septembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Letovanje na mrežama

Letovanje na mrežama je kao neki ekstremni sport. Pod jedan: morate biti egzibicionista i mora izuzetno da vam prija kako vas gledaju dok letujete. Pod dva: morate imati dobar ugao za fotografisanje i snimanje, tako da sve fotografije s letovanja izgledaju kao da su sa Majorke, mada ste zapravo u Sutomoru. Pod tri: multitasking je obavezan – dok uživate na odmoru koji ste čekali celu godinu, u isto vreme to sve mora biti propraćeno i na mrežama. Vaši prijatelji i pratioci moraju znati šta jedete, kako se provodite, a morate da im obezbedite i pogled ka moru iz ugla kolena.

image

Cene skoro i da nema. Ukoliko ste dovoljno vešti da svuda uhvatite WiFi, bez problema možete letovati u isto vreme i na mrežama. Nevolja je u tome što je na plažama retko dostupan WiFi, pa ćete morati malo pre svih da odete do apartmana ili kafića kako biste (i) tog dana letovali na mreži, kako već to Google zapoveda.

Vrste letovanja na mreži

Postoje različite vrste letovanja na mrežama, u zavisnosti od želja i mogućnosti, a s razvojem tehnologije povećava se i izbor. Fotografije su obavezna stavka, kao i poneki video. Evo nekih najpopularnijih vrsta.

Single Ove godine baš niste mogli da odete na letovanje i ostaju vam samo mreže. Kod ovog podtipa morate imati dobro razvijenu sposobnost ignorisanja svih onih koji su u dobrim letovalištima, dok vi vikendom s reke ili bazena šerujete fotografije koje izgledaju kao da vam je najbolje na svetu. Da odete na neko uživanje pored reke ili bazena i to ne objavite nigde... takva praksa se praktično smatra zločinom.

Unakrsno Najpopularnija vrsta letovanja na mrežama. Dok uživate na nekoj lepoj destinaciji, plaži, planini, čemu god, i vaši prijatelji jednako uživaju u tome na mrežama, pritom prate svaki vaš egzotični doručak, ručak ili večeru, znaju kada ste zgazili na ježa, koliku ste temperaturu imali, koliko je sve to koštalo i tako dalje. Multitasking je ovde obavezan, jer je ponekad teško da uživate u ovim uslovima. Dok obavestite sve na mrežama koliko vam je divno, zalazak Sunca već je prošao.

Dominantno Ovakvo letovanje slično je Unakrsnom, ali je rezervisano samo za ekstremne ljubitelje mreža. Dominantno letovanje ne dozvoljava da nešto bude propušteno, svaka sitnica mora biti objavljena, tako da vaši prijatelji/pratioci na mreži bolje znaju kako vam je na letovanju od onih s kojima ste otišli. Ovakvo letovanje ne preporučuje se zdravorazumnima, svesnima i ljudima koji vole da uživaju u životu.

Selfi letovanje Jedna tako izmučena reč kao što je „selfi“ zaslužuje i svoju vrstu letovanja na mrežama. Selfi letovanje je samo za ljubitelje selfija, za sve one čije su sve fotografije sa odmora iste: glava u krupnom planu i iza nje sve ono što bi moglo da bude lepo letovalište. Ovakvo letovanje nije za svakoga, jer ne vole svi da mu zapamtite i najsitniju poru na licu. Morate ipak imati u vidu da se ono često završi brisanjem iz prijatelja, otpraćivanjem ili hajdovanjem.

Pluća vs. fotografije

Postoji još vrsta letovanja na mrežama, ali ovo su neke najpopularnije i najzastupljenije. Nije da nešto koštaju, ali nije ni da ćete se nešto naročito provesti. Letovanje na mrežama je ekstremni sport koji je najbolje da nikad ne probate, sem ako ga baš mnogo volite i(li) od toga ne zarađujete novac. Ukoliko se vodite rečenicama: „Živi život plućima, a ne fotografijama“ i „Reci ne šerovanju svakog momenta letovanja“, nećete doći u dilemu koju vrstu letovanja na mrežama da odaberete.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter