GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #224 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Prvi Tesla smartfon
Miloš Stamenković
Nakon nekoliko tableta, na test nam stiže i prvi Tesla smartfon koji je dobio oznaku 6. Ta brojka je trenutno veoma aktuelna kada je reč o serijama telefona, pa je marketinška logika koja stoji iza naziva jasna; ostaje da vidimo kako se uređaj ponaša u praksi
- PC #224 (Septembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Prvi Tesla smartfon

image

Kompanija ComTrade koja stoji iza brenda Tesla planira da na tržište u dogledno vreme izbaci i modele sa oznakama 3 i 9. Tesla „šestica“ namenjena je srednjem cenovnom segmentu tržišta, a ceo Smartphone 6 paket ima veoma dopadljivu dizajnersku notu, počevši od pakovanja, preko punjača i kabla, do samog telefona. Smartphone 6 se nudi u beloj i crnoj varijanti, pri čemu obe izgledaju vrlo dobro. Sa bočnih strana nalazi se metalni okvir, kao ojačanje celog uređaja, ali pruža i „kvalitetniji“ osećaj kada se Smartphone 6 uzme u ruku. Plastični poklopac sa zadnje strane jedini je element koji ponekad može da krcka, ali on je neophodan kako bi telefon imao neke tehničke mogućnosti, kao što je popularni slot za microSD karticu ili veoma lak pristup bateriji.

Telefon ima 5“ IPS ekran i zasniva se na MediaTek čipsetu. Rezolucija ekrana je 1280×720 piksela, a na dijagonali ove veličine dobija se gustina od 294 piksela po inču, što uz dobar nivo maksimalne osvetljenosti i ugla gledanja pruža korisniku zadovoljavajuće performanse pri radu. Smartphone 6 pogoni MT6582M čipset, koji se sastoji od quad core Cortex A7 procesora koji radi na 1,3 GHz i Mali400MP2 grafičkog čipa. Ovo rešenje koriste mnogi proizvođači, pa takav izbor čipseta nije neočekivan. Bitno je da su performanse dobre, pa je Smartphone 6 prilično brz telefon. Memorija od 2 GB doprinosi dobrom utisku. Operativni sistem veoma je „čist“ – na Android 4.4.2 je instaliran samo paket ikona kako bi se uređaj personalizovao, ali srećom nema raznog, mahom nepotrebnog, softvera kojim drugi proizvođači opterećuju procesor.

image

Zadnja kamera je deklarisana na 13 Mp prednja na 2 Mp. Slike su sasvim pristojnog kvaliteta i generalno odgovaraju učinku koju imaju kamere slične specifikacije. Video-zapis takođe je korektan, u 1080p rezoluciji i sa 30 frejmova – nadamo se da imate stabilnu ruku. Sve u svemu, Tesla Smartphone 6 donosi dobre karakteristika i može da se umeša u borbu sa uređajima dosta poznatijih brendova. Šteta je što je propuštena prilika da baterija bude nešto većeg kapaciteta od 2.100 mAh. Test pokazuje nešto preko četiri časa, ali nam se u dnevnom radu to nekako činilo kraće. S većom baterijom, Tesla je mogao da zainteresuje veći broj potencijalnih kupaca.

Smartphone 6 košta oko 200 evra i nalazi se tačno na sredini veoma široke ponude u ovom rangu. Od nekih modela ima bolju specifikaciju, od nekih lošiju, pa izbor nije lak. Na strani Tesla Smartphone-a 6 stoji kupovina u radnji, garancija, DualSIM mogućnosti i slične stvari, ali ovaj uređaj ima mnogo žešću konkurenciju nego Tesla tableti. Možda bi situacija bila bolja uz zanimljivu ponudu nekog od mobilnih operatora...




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter