GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #224 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Qnap TS-431U: NAS za vaš rack
Dejan Ristanović
Navikli smo da je NAS kutija koju postavljamo u nekom uglu kancelarije, ali zašto ga ne bismo stavili u rack? Mikroprinc nam je ovog meseca poslao model TS?431U prilagođen potrebama manje firme
- PC #224 (Septembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Qnap TS-431U: NAS za vaš rack

image

Pre nekoliko meseci testirali smo Qnap TS-431 NAS uređaj prilagođen dnevnoj sobi. Pomalo neobično, veoma sličnu oznaku, TS-431U, dodelili su NAS uređaju koji se smešta u rack, očito usmerenom prema sasvim drugom krugu korisnika. Ipak, ova dva sistema i nisu toliko različita na hardverskom nivou – pokreće ih Freescale ARM Cortex-A9 dual-core procesor koji radi na 1.2 GHz i, što je posebno zanimljivo, ima ugrađen poseban hardver koji podržava brzu enkripciju podataka. Memorija je porasla na 1 gigabajt, uz još 512 MB dodatne flash memorije.

TS-431U je poveliki i prilično težak uređaj, a težina dalje raste kada u njega ugradite (do) četiri hard-diska kapaciteta do TB – nadamo se da je vaš rack dobro pričvršćen na zid. Pošto je visina uređaja tačno 1U (44 milimetra), fioke za diskove su smeštene jedna pored druge. Spreda je još i jedan USB 2.0 port, kao i signalni LED-ovi, dok su pozadi dva gigabitna Ethernet priključka i čak tri USB 3.0 porta. To je prilično neobičan raspored, pošto je teško dosegnuti zadnju stranu uređaja u rack-u, tako da će USB 3 portovi verovatno biti slabo korišćeni.

image

Puštanje u pogon nije teško – umetnete diskove u fioke, zašrafite, povežete mrežu i napajanje i na nekom od PC-ja otvorite stranu start.qnap.com koja će vam ponuditi program za detekciju i kontrolu uređaja; pošto mu dodelite smislen IP broj, kontrolisaćete ga iz Web browser-a. U praksi se pokazuje da je konfigurisanje jednokratan posao – nakon što proverite diskove i napravite share-ove, mesecima nećete pokretati program za konfigurisanje jer za tim jednostavno nema potrebe – Qnap NAS-ovi jednostavno... rade! Jedini potencijalni problem nastupa ako nestane struje – posle toga sledi uspešan, ali prilično dugotrajan oporavak, tako da je jako zgodno da uređaj bude u rack-u koji je, pretpostavlja se, priključen na UPS. Qnap omogućava razne RAID režime, ali pošto smo uz njega dobili samo dva diska od po 2 TB, opredelili smo se za stripe kada su diskovi povezani u jedan veći logički disk od 4 TB; tu su i performanse najbolje. U praktičnoj primeni trebalo bi staviti još jedan disk pa koristiti RAID 5, kako bi podaci bili zaštićeni od kvara na nekom od diskova. Prilikom pisanja podataka na disk, uz povezana oba Ethernet kabla, izmerili smo brzinu od oko 115 megabajta u sekundi, dok je čitanje išlo brže, do 150 megabajta u sekundi. Ovo su odlični rezultati, toliko dobri da smo se usudili da performanse oborimo uključujući (naravno najjaču, AES 256-bitnu) enkripciju. Tada je brzina čitanja pala na oko 40 megabajta u sekundi, a brzina upisa na 33 MBps, što je i dalje blizu rezultatima koje neki drugi uređaji postižu bez enkripcije.

TS-431 i njegov interni softver omogućavaju i niz korisnih servisa kao što je sinhronizacija fajlova, automatski backup, kontrola kamera za nadzor, pa i formiranje privatnog cloud-a... O svemu tome pisali smo prikazujući prethodne Qnap uređaje. Ukratko, moćan i ne previše skup NAS koji će biti dobar dodatak vašem rack-u.


MikroPrinc
www.mikroprinc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #224
preview
Windows 10
Branislav Bubanja, Voja Gašić


Zebra


Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter