GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #224 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Windows 10
Branislav Bubanja, Voja Gašić
Windows 10 je dokaz da Microsoft može da sasluša zahteve korisnika i prilagodi funkcije njihovim potrebama, a ne da tvrdoglavo gura svoje ideje. Možda je upravo zbog toga novi operativni sistem stigao skoro do 10% učešća na tržištu samo mesec dana nakon zvaničnog predstavljanja (da, pomoglo je i to što je upgrade besplatan). Ako se trend nastavi, već u toku septembra "desetka" bi mogla da bude zastupljenija od verzije 8.1. Pod uslovom, naravno, da je i vi instalirate...
- PC #224 (Septembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Windows 10

Nežno spuštanje

image

Iako je datum promocije Windows-a 10 bio 29. juli, raspon je zapravo prilično širok. Posredstvom programa Windows Insider mogli ste da dođete do završne verzije i par nedelja ranije (doduše, niko nije zvanično potvđivao da je to završna verzija... ali bila je završna verzija), a s druge strane, "nevernicima" je ostavljena mogućnost unapređenje odlažu još godinu dana, pod uslovom da je njihov računar kvalifikovan za upgrade.Mnogo toga je Microsoft promenio, ne samo u načinu isporuke novog operativnog sistema, već i u načinu na koji ste mogli (ili još možete) da dođete do besplatne verzije Windows-a 10. Po tome je ova verzija Windows-a unikatna, a činjenica da je praktično svako mogao da se kvalifikuje za besplatni Windows 10 govori u prilog tome da je ona značajna za Microsoft, pa čak i za njegov opstanak i ostanak na tržištu operativnih sistema.

Kvalifikacije za desetoboj

Microsoft je ostavio mnogo prostora da se kvalifikujete za besplatnu verziju Windows-a 10, a najradoznalijima je rano ponuđena opcija da uđu u Windows Insider program, gde su "desetku" upoznavali od najranijih faza. Da bi proširio bazu onih koji probaju i povećao količinu (uvek korisnih) povratnih informacija, Microsoft je omogućio svima da kreiraju LiveID nalog (na live.com),zatim da se s tim nalogom prijave na insider.windows.com i dobiju sve "insajderske" verzije Windows-a 10. Na kraju Insider programa, Microsoft je ozvaničio konačnu verziju Windows-a 10 pod uslovom da ste koristili LiveID za prijavljivanje u probne verzije Windows-a. Dakle, ako i niste koristili LiveID za Windows login, već neki od "arhaičnih" načina lokalnog ili domenskog logovanja, bilo je dovoljno da promenite način logovanja ili kreirate novog korisnika na sistemu, prijavite se koristeći LiveID i... eto besplatnog Windows-a 10. Zanimljivo je da to važi za sve računare na kojde ste instalirali Insider verzije, pa čak i ako se radi o dual boot računaru. Rekao bih elementary my dear Watson, da nam uvaženi kolega nedavno nije razbio iluziju informacijom da Šerlok to zapravo nikada nije rekao. Barem nije u knjigama

image

Drugi način besplatnog preladka na "desetku" bio je upgrade Windows 7 i Windows 8/8.1 sistema, pa su korisnici legalnih verzija dobili mogućnost da se prijave za novu verziju notifikacijom u taskbar-u. Nova verzija je počela da se preuzima s Interneta 29. jula, kada je Microsoft i najavio, a korisnicima je ostavljena mogućnost da instaliraju Windows 10, uz mogućnost da vrate stari sistem. Pomenimo nekoliko zanimljivosti vezanih za ovakav način distribucije i aktivacije koje vam mogu pomoći da donesete neke odluke.

Naime, novi način distribucije zasniva se na sistemu sličnom torrent klijentima, pa svi koji preuzimaju nove verzije ili osveženja sistema učestvuju u razmeni bajtova. Tako su Microsoft serveri rasterećeniji, update traje kraće. Naravno, Microsoft je ostavio mogućnost da isključite mogućnost da drugi od vas preuzimaju delove datoteka koje ste vi već preuzeli, ali to prosto nije lepo - dajte nešto i drugima, vratiće vam se. Ako je Microsoft počeo da sledi doktrinu bivšeg grčkog ministra finansija Varufakisa o razlikama između "logične", "prirodne" i "pravedne" raspodele i njihovim ulogama u razvoju ili nazadovanju sveta, onda je ovo lep korak ka onom pravednijem.

Za snebivljive

image

Drugi dobar momenat ponude zasniva se na činjenici da ne morate odmah da instalirate, pa ni da poželite da instalirate Windows 10. Dovoljno je da ste se prijavili, pa da vaš računar bude kvalifikovan za besplatan Window 10, godinu dana od trenutka aktivacije. Za status licenciranja Microsoft će od sada koristiti svojevrsni "digitalni otisak" računara koji se formira na računaru i beleži na Microsoft serverima. Tako na kvalifikovani računar možete da reinstalirate Windows 10 "od nule" i da se on reaktivira automatski, bez potrebe za bilo kakvom interakcijom s korisnikom.

Sve u svemu, svi korisnici Windows 7 i Windows 8/8.1 sistema mogu da se odluče za Windows 10 u bilo kom trenutku do 29. jula 2016. godine, i dobiće automatski besplatnu licencu. I dalje ima dilema oko toga da li će taj besplatni Windows moći da se koristi zauvek ili samo godinu dana. Zvanične informacije kažu - zauvek, ali ima mišljenja i da Microsoft kupuje vreme kako bi odlučio da li uopšte da naplaćuje Windows i kolika bi bila realna cena, ako se odluče za prodaju ili lizing. Ilustrativan primer doneo je upravo Windows 10. Dobili ste besplatan sistem, ali ste poželeli odmah da probate pasijans. Ali avaj, pasijans više nije deo Windows-a već Xbox-a, Microsoft-ovog servisa za igre i igranje, a paket s raznim pasijansima se plaća 989 dinara.

Microsoft očigledno već ima neke statistike o tome kako se upotrebljava Windows, pa poput priče o "klin čorbi" u kojoj su voda i klin besplatni, može da se desi da morate da doplatite da malo "zamastite" - da ubacite poneku nudlicu i zapršku koje se plaćaju da biste ipak napravili čorbu. Nadamo se da ovi potezi ipak neće uništiti naš javni sektor čiji se rad se duboko oslanja na pasijans.

Kako smo "desetkovali" računare

image

Instacija ab-ovo, kao i inače, protiče brzo i besprekorno. Činjenica da je Windows 10 veoma dobro optimizovan, pomoći će da se instalira i na konfiguracijama skromnijim od onih koje su zahtevale prethodne verzije, o čemu svedoči sasvim pristojan rad na tabletima s 1 GB RAM-a i 32 GB storage-a. Na ambicioznijim sistemima s jačim procesorima, dosta RAM-a i SSD diskovima redovno se instalira za manje od 10 minuta, ali čak ni na "trofejnim" primercima računara instalacija od nule retko potraje duže od 20 minuta.

S druge strane, unapređenje sistema može da potraje nekoliko sati, ali to je cena koju moramo da platimo da bi se sva stara setovanja prebacila tamo gde treba i konvertovala u nove formate. Sve će ostati kako jeste samo u slučaju upgrade-a Windows-a 7 ili 8/8.1. Ako unapređujete XP ili Vistu, ne očekujte baš 100% transfer svega. Ponešto ćete morati da reinstalirate, ali vaša podešavanja ostaće sačuvana.

Sve što je nekada bio Windows ostaće sačuvano u folderu windows.old, što je sjajno ako se predomislite i odlučite se da vratite stari sistem, ali može da bude ozbijan balast u drugim slučajevima. Pomenimo opet skromni tablet, gde na 32 GB storage-a treba da stane stari Windows, preuzeta instalacija za novi, te i novi Windows. Ako tome dodamo i sve ostalo što ste imali na storage-u, upgrade deluje kao nemoguća misija.Zato za pripremu instalacije koristite drugi računar. Sa adrese windows.microsoft.com/en-us/windows-10/media-creation-tool-install preuzmite alatku za kreiranje instalacionog USB-a (ko još ima CD/DVD na računaru), pripremite ga i sa njega instalirajte računar na koji ne može sve da stane.

Uočenih problema nakon unapređenja ima veoma malo i uglavnom su dobro obrađeni u Microsoft KB bazi. Ipak, pomenimo najčešći slučaj nezadovoljstva koji se javlja nakon upgrade procesa, a to je činjenica da ne rade Start meni, Notification panel i Cortana. Pre nego što počnete da "tvikujete" iz Power Shell-a, pokrenite antivirusni program (verovatno ste koristili neki), gde ćete obavezno primetiti obaveštenje da je zastareo. Preuzmite novu verziju programa, osvežite antivirusnu bazu, restartujte računar i u 99% slučajeva sve će proraditi. Ako ne proradi - znači da ste već nešto tvikovali, u ovom ili prethodnom sistemu. Setite se šta, pa popravljajte.

I na kraju, možda niste zadovoljni upgrade-ovanim sistemom i sad se kajete što niste instalirali od početka. Samo napred - Microsoft je zapamtio sve ključne karakteristike vašeg kvalifikovanog sistema, pa možete da krenete od početka, sa svežom "desetkom". Možete sve da preformatirate, čak i preraspodelite particije i kreirate novi, svež sistem za koji vas Windows 10 neće pitati za serijski broj i koji će se automatski aktivirati, pošto je vaš PC već kvalifikovan.

Nama se sve to dopalo. Novo je, bolje i manje naporno. A ako se vama sve to ne dopada - onda možda i niste za desetku...

Za opis deset najvažnijih noviteta Window-a 10, trikove i prečice, pogledajte PC #224.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter