GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #224 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NEC projektori za digitalnu učionicu
Radovan Bibić
Početak nove školske godine je tu i đaci se vraćaju u klupe i učionice u kojima će sticati nova znanja. Ako imaju sreće da sednu u modernu učionicu, u njoj će biti instaliran i odgovarajući projektor koji podstiče interaktivnost, kako bi nove lekcije bile prenete na zanimljiv način, uz aktivno učešće svih slušalaca. NEC UM352Wi MP i NEC UM352Wi MT projektori su odlični kandidati
- PC #224 (Septembar 2015)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

NEC projektori za digitalnu učionicu

image

NEC UM352Wi serija projektora donosi all-in-one rešenje za učionice. Zahvaljujući integrisanoj tabli i DisplayNote funkciji, ovi projektori mogu da se koriste kao deo mnogo šireg, interaktivnog rešenja za obrazovanje, ali i samostalno, bez konekcije sa PC računarom. Jedna od najvećih prednosti im je integrisana WiFi funkcija koja omogućava povezivanje i prikazivanje sadržaja sa više uređaja istovremeno. Pritom, Miracast prijemnik omogućava potpun prenos slike koju vidimo na našim Android ili Windows 8.1 mobilnim uređajima. Pritom opcija za smanjenje senki i odsjaja omogućava prezenteru više prostora u komunikaciji sa publikom, poboljšavajući doživljaj bilo da koristite integrisane opcije multi-pen ili multi-touch.

Sličnosti i razlike

image

Imajući u vidu da govorimo o dva projektora veoma sličnih karakteristika, najbolje je da počnemo od razlika. „Skromniji“ NEC UM352Wi Multi-Pen omogućava upravljanje pomoću specijalno dizajnirane olovčice, dok nešto skuplji NEC UM352Wi Multi-Touch projektor podržava i dodir prstima i to u dve tačke, sa potpunom kalibracijom u trenutku. Kako to izgleda u praksi? Recimo da je na programu lekcija iz geometrije. Umesto da uzme kredu i lenjir, profesor koristi projektor koji daje sliku na (recimo) Whiteboard-u – dodatna investicija je opravdana ako znamo da će deca moći da uče na tabli dijagonale čak 93 inča. U projektor su integrisane potrebne alatke, pa tako sa nekoliko pritisaka dobijate uglomer, šestar ili lenjir. Upravo tu dolazimo do jedine razlike između dva projektora. Onaj sa Multi-Pen nastavkom u imenu omogućava upravljanje pomoću dve olovke istovremeno, dok Multi-Touch dozvoljava da po tabli pišete sa dva prsta. Pritom je kalibracija na dodir gotovo momentalna pa đaci neće primetiti ukoliko je profesor nešto sporiji.

image

Jedan od dodataka koji se kupuju odvojeno od projektora je i WLAN modul NP05LM2 koji će omogućiti da uvek budete povezani sa Internetom. Druga mogućnost projektora je namenjena ne samo osobi koja je „pred tablom“ već i đacima u klupama. Na projektore je istovremeno moguće povezati do 50 uređaja (više od broja đaka u bilo kom razredu u Srbiji) kako bi deca pokazala, recimo, urađeni zadatak na tabletu. Zato NEC projektori daju potpuno novu dimenziju ideji pametne učionice. Učenicima više nisu potrebni računari, već samo tableti ili mobilni telefoni, pa da se uz aplikaciju povežu na projektore i pokažu urađeni test. Pritom je moguće izabrati da li će svi povezani uređaji da imaju prikaz iste veličine, ili će se recimo dati prednost jednom ili više njih koji će se povećati, dok ostali čekaju na svoj red da im profesor pregleda zadatak. Korisna stvar je što se slike, video zapisi ili đački testovi mogu projektovati i kasnije, nakon što se uređaji diskonektuju, pošto projektori imaju ugrađenu memoriju od 40 MB.

Na nama je samo da sačekamo skoriju budućnost kada će projektori poput NEC rešenja postati standardan inventar u školama i deo „pametne učionice“ koja koristi tehnologiju XXI veka u obrazovanju.


www.dekadas.rs

www.division.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #224
preview
Mala IT Akademija
Milan Šolaja


Original Grupa

BIZIT 2022

300

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter