GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #224 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mala IT Akademija
Milan Šolaja
Deca su uvek zainteresovana za računare, ali to interesovanje treba na odgovarajući način kanalisati. Zato pozdravljamo osnivanje "Male IT akademije" za osnovce
- PC #224 (Septembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mala IT Akademija

Ako ste u prethodnih mesec dana prolazili ulicom Vojvođanskih brigada u Novom Sadu, sigurno ste viđali grupe mališana kako s rančevima žure prema prostorijama „Poslovnog inkubatora“. Nisu im smetale visoke temperature i nije ih demotivisalo to što je raspust u punom jeku – na vreme su dolazili na časove. Ta deca su prvi polaznici letnje škole programiranja “Male IT akademije“ koju organizuje “Vojvođanski IKT klaster“ u saradnji sa „Poslovnim inkubatorom“ u Novom Sadu.

Za osnovce

image

Mala IT akademija počela je da radi ovog leta, a kursevi su namenjeni osnovcima. „Mali maturanti“ su 1. avgusta predstavili svoje radove roditeljima, nastavnicima, organizatorima i okupljenim medijima – svi su mogli da uživaju u igricama koje su tokom kursa nastale. Nisu izostale ni diplome.

Pošto je prva generacija đaka upravo završila obuku, ovo je odlična prilika da vam ispričamo priču o ovom zanimljivom projektu. „Mala IT akademija“ omogućava osnovcima da se upoznaju s konceptom programiranja kroz igru i kreativno učenje. Pošto je interesovanje dece i roditelja za ovakvu edukaciju veliko, postoji inicijativa da se projekat produži i da se letnja škola pretvori u program koji će trajati tokom cele školske godine.

Neke osnovne škole u Novom Sadu pokazale su interesovanje da rade po nastavnom planu „Male IT akademije“, pa su izgledi da se ova inicijativa nastavi veoma dobri. „Mala IT akademija“ nudi dva programa: Scratch Kid Games Developer i Mobile Applications Kid Developer.

Programiranje za budućnost

Osnovni cilj „Male IT akademije“ jeste da deci približi programiranje i da im pokaže da to nije nešto strano i komplikovano. Polaznici imaju priliku da se upoznaju sa celokupnim procesom razvoja softvera, bio on igrica, aplikacija za mobilni telefon, Web sajt ili nešto drugo. Proces obuhvata formiranje i razradu ideje, dizajn, razvoj same aplikacije i testiranje.

Kurs polaznicima donesi višestruku korist:

• nauči ih da sami mogu biti stvaraoci igara i aplikacija, a ne samo njihovi korisnici;
• podstakne ih na samostalno analitičko razmišljanje;
• unapredi njihovu sposobnost za rešavanje problema;
• motiviše ih da nastave da se bave programiranjem samostalno i kada se kurs završi.

U obrazovanje su uključeni i roditelji, koji će naučiti kako da motivišu mališane da se bave programiranjem i kako da ih podstaknu da razvijaju svoje ideje. Dugoročno gledano, deca će ovde vežbati algoritamski način razmišljanja i naučiće analitički da pristupaju problemima. Ove veštine biće im od koristi kasnije u životu, čak iako ih buduća profesija odvede daleko od IT sektora.

Vojvođanski IKT klaster ima ambiciju da ovaj program proširi na čitavu Srbiju, a mi se nadamo da će u tome uspeti, te da će deca u drugim gradovima naše zemlje imati priliku da se zabave učeći da naprave svoje sopstvene igrice ili možda mobilne aplikacije.

vojvodinaictcluster.org/sr/klaster-akademija/mala-akademija/
SLEDEĆI TEKST U PC #224
preview
Dosije 4k
Dejan Ristanović


Asusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter