GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #225 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
IFA 2015: O ekranima i našim životima
Boris Stanojević, Jovan Marić
Prvih dana septembra u Berlinu je tradicionalno održan jedan od najvećih svetskih sajmova potrošačke elektronike IFA 2015. Uvek u potrazi za novim idejama, IFA ove godine traga za primenama pametnih uređaja koje će promeniti naše živote, a u centru pažnje je spajanje tehnologija
- PC #225 (Oktobar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

IFA 2015: O ekranima i našim životima

image

Tradicija sajma IFA seže do davne 1924. godine kada je održan Internationale Funkausstellung Berlin, internacionalna izložba radio-uređaja. Od tada se mnogo toga promenilo, pa su i radio-uređaji dobili sasvim novu formu. Ovogodišnji sajam, IFA 2015, održan je u Berlinu od 2. do 7. septembra. Po navodima organizatora, a i našim utiscima, IFA 2015 je jedan od najuspešnijih događaja ove vrste u svetu. Broj posetilaca iz Nemačke i inostranstva ove godine popeo se na 245.000. Broj izlagača koji su predstavili nove proizvode je 1645, a dosta ih je bilo iz inostranstva. O značaju ovog trgovačkog sajma, koji se događa na jesen kada se veliki broj prodavaca priprema za sezonu Nove godine i Božića, govori i činjenica da je preliminarna vrednost sklopljenih ugovora i porudžbina oko 4,35 milijardi evra! Ovakav događaj moralo je da proprati više od 6000 novinara.

Već na novinarskim događajima pre sajma uverili smo se u trend povezivanja kućnih uređaja s pametnim telefonima i opšteg trenda Internet of Things. To su potvrdila i uvodna predavanja, od kojih je jedno održao CEO kompanije LG na temu „Kako će ekrani promeniti naše živote“ – misli se, naravno, na sveopštu pojavu OLED ekrana. Procene su da će broj umreženih kućnih uređaja do 2016. godine biti dupliran, sa 300 miliona na 600 miliona. Takav trend potvrdili su i predstavnici kompanije Microsoft informacijom da je Windows 10 preuzet 57 miliona puta na 90.000 različitih uređaja. Na tako impresivne numeričke podatke u dobroj meri utiče i to što su u novim verzijama Windows-a uređaji sami počeli da preuzimaju nadogradnje, i da verovatno nije daleko dan kada će to raditi i uređaji u vašem Smart domu. Već sada smo bili svedoci uložaka u cipelama koje možete da punite putem USB priključka, a da sa svog samrtfona odaberete željenu temperaturu za predstojeće zimske dane. Tu je bio i aparat za filter kafu koji možete pokrenuti s telefona ili kuvalo u kome možete daljinski očitati nivo vode i zadati mu da je zagreje baš na 85 stepeni Celzijusa.

Predstavljanja i premijere

image
3D štampač hrane koji i štampa i peče kolače

Pored egzotičnih novotarija, velike kompanije predstavile su i „prave“ proizvode. Našu pažnju privukao je LG 4K TV EF9500, najavljen u januaru, sa OLED ekranom i odličnim kontrastom, koji će pronaći put do vaše dnevne sobe ako olakšate novčanik za 6999 dolara (65-inčni model) ili 5499 dolara (55“). Uz njega će dobro doći Sony Xperia Z5 Premium, 4K smartphone koji, pored ekrana visoke rezolucija, donosi i snimanje u 4K režimu. Ipak, postavlja se pitanje uticaja ovako velike rezolucije na bateriju, a samim tim i ogromne količine podataka koju će obraditi Qualcomm Snapdragon 810, Android Lollipop i kamera rezolucije 23 megapiksela.

Samsung-ov pametni sat Gear S2, okruglog oblika i ivice koja rotira, izašao je na megdan najvećem konkurentu Apple Watch-u. Ostaje da u praksi vidimo koji oblik je pogodniji i kako je osmišljena integracija sa mobilnim telefonom.

A da sve ne bi ostalo na kompjuterskim gadžetima, obišli smo i Haier Smart Window Refrigerator, frižider koji će vas detektovati kada mu priđete i vrata će postati providna, a unutrašnje osvetljenje aktivno. Tako da planirajte da od 2016. godine sadržaj frižidera uvek mora da bude uredan.

Show Stoppers

image
Uložak za cipele koji prati i reguliše temperaturu preko smartfon aplikacije

ShowStoppers je jedan od zvaničnih pres-događaja sajma IFA. U holu je svoje novitete predstavila 71 kompanija. Najbolje nas je zabavio kuhinjski komunikator Triby, uređaj firme Invoxia, sa eInk ekranom koji se kači na vaš frižider. Na njemu daljinski crtate ili pišete poruku, a ako vam ni to nije dovoljno, putem aplikacije možete i da komunicirate sa ukućaninom koji koristi zvučnik i mikrofon na komunikatoru.

Kompanija Wacom predstavila je koricu za beležnicu sa olovkom, koja je posebna ali prima standardne umetke. Posebnost je što nacrtano i napisano pamti kao sliku, koja se kasnije može prebaciti na tablet, OCR-ovati, poslati u cloud (obavezne reči za sve proizvode, na nekom sledećem sajmu očekujem usisivač u cloud-u). Imali smo prilike i da vidimo na delu nove 3D štampače firme XYZ, ali i da probamo neke od odštampanih uzoraka. Da nije štamparska greška, tajvanska kompanija predstavila je svoj prvi 3D štampač koji štampa testo, paradajz ili sir, tako da uskoro možemo da očekujemo prvu 3D picu.

image
GoPro je prikazao čitavu gamu svojih proizvoda i potvrdio lidersku poziciju

Pored hrane, kompanija Blueair se pobrinula za čistu vodu i vazduh. Predstavili su unutrašnje prečišćivače vazduha i vode povezane sa senzorima kvaliteta ovih životnih potreba. Pored hardverskih noviteta i uređaja iz sveta potrošačke elektronike, kompanija Parallels predstavila je novi softver za virtuelizaciju Parallels 11 koji je optimizovan za aktuelne verzije Mac OSX i podržava Windows 10 kao klijentski OS.

U USB svetu

DigitalFocus Global još jedna prateća manifestacija sajma namenjena medijima, na kojoj je prikazano nekoliko zanimljivih stvari. Na samom početku Sandisk je skrenuo pažnju na sebe novim USB flash uređajem koji je ujedno i Wi-Fi AP, tako da se vaš mobilni može povezati sa njime ili ga možete uključiti u postojeću mrežu i bežično pristupati fajlovima. Može biti zgodno za neku instant razmenu podataka, ali su fokus stavili na kopiranje slika i drugih stvari koje „jedu“ memoriju telefona, pa je treba osloboditi. Možete ga napuniti filmovima a on će snabdevati slikom tri uređaja istovremeno.

Videli smo na delu USB superspeed , tj. USB 3.1 koji kreće u svet, mada još nije potpuno hardverski podržan u punom kapacitetu tj. brzini koja bi trebalo da dostigne 10 Gbps. Za krajnje korisnike radosna vest: više nećete morati da brinete kako ubadate konektor, radiće jednako u oba položaja.

image
Praktična primena zakrivljenih monitora – bočni monitori daju prirodniju sliku

Viđali smo kako se mogućnosti foto-aparata na mobilnim telefonima proširuju raznim dodacima, a sada je tu i termokamera. Ako cena ne bude previsoka, lako će vam uštedeti pare na grejanju otkrivanjem mesta na kojima toplota „curi“ iz stana.

Zanimljivosti

Trend je u spajanju kompjutera, (poželjno) mobilnih telefona i običnih ili neobičnih uređaja. Tako smo pored grejača za stopala videli i štapić za pravljenje koktela koji vam govori šta i koliko da sipate, označavajući nivo u čaši u kojoj spremate. Sada je najvažnije naći načine da se uposle već postojeće tehnologije, jer su godine forsiranja razvoja hardvera i softvera dale rezultate. Na redu je primena, traže se neki renesansni ljudi koji će povezati stvarnost, svakodnevicu i tehnologiju.

Ko ne voli surovu stvarnost, može pobeći u virtuelni svet pomoću HTC Vive uređaja, koji su samo odabrani mogli da probaju. Ali postoji konsenzus da je iskustvo odlično, bez vrtoglavica i sličnih pratećih efekata, sa odličnim (s)nalaženjem u prostoru, jer se pozicija na izračunava nego detektuje.

image
Posle fisheye objektiva, sada je tu i makro za slikanje mikrosveta

Kad pominjemo senzore, treba naći primenu za sve njih. Videli smo veliku količinu „pametnih“ satova koji će vam pratiti razne parametre. Sada je, u stvari, važnije dobro tumačenje, a ne merenje. Pored njih, prikazano je i nekoliko uređaja koji pomažu u komunikaciji s kompjuterima, tako što detektuju vaše pokrete, tj. određene gestove i to prenose kao komande odgovarajućoj aplikaciji.

Prikazan je veliki broj slušalica za sve prilike i uslove, od običnih, preko sportskih do audiofilskih koje koštaju pravo malo bogatstvo (kao u stara vremena Hi-Fi-ja, zajedno sa reinkarnacijom gramofona). Vredi primetiti i da su oživeli neki stari brendovi kao što je Technics, što samo pokazuje da je borba sve žešća te se koriste svi aduti. Neke druge marke upotpunjuju svoju ponudu popularnom tehnologijom prilagođenom njenom imenu, kao što je Marshal izbacio pametni telefon namenjen ljubiteljima muzike. O trendu za pristup Internetu govori i novi Fritz ruter (avm.de, prave uređaje za kućne korisnike, eventualno SOHO) koji ima priključak za optičko vlakno. Ono što je danas retkost kod nas (i ne samo u Srbiji) postaje sve popularnije u razvijenom svetu (Nemačka)... doći će valjda i do nas. Planirani uspeh sajma organizatori će iskoristiti i pre jeseni 2016. godine. Naime, IFA tim će svoje iskustvo iskoristiti na IFA CE China Shenzen sajmu u aprilu 2016. za koji su već počele pripreme. Kina je i dalje u fokusu, sada i kao potrošač a ne samo proizvođač.. Zato je IFA odlično mesto za sagledavanje tih trendova.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter