GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #225 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Apple-ova jesenja kolekcija
Branko Nikitović, Srđan Marković
Apple je napravio neobičnu pozivnicu za svoj septembarski događaj - telefonu ste mogli da kažete: "Siri, give me a hint" i dobili biste odgovore tipa: "Moraćete da sačekate do 9. septembra", "Biće velika najava 9. septembra", "Nešto veliko desiće se 9. septembra" i slično. Da li je vredelo čekati?
- PC #225 (Oktobar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Apple-ova jesenja kolekcija

image

Na Internetu se već uveliko pričalo o tome šta bi moglo da bude predstavljeno, ali svi smo s pažnjom pratili potvrdu glasina - sa Apple-om se nikad ne zna zbog njihove poslovične tajnovitosti. Dobra stvar jeste to da su se uglavnom ispostavile kao tačne, ali je još bolja što je Apple ipak izvukao i par neočekivanih "kečeva iz rukava".

Apple Watch

Prvi na tapetu bio je sat, odnosno verzija 2 operativnog sistema, koja obećava znatno bolju upotrebljivost te skupe, debeljuškaste spravice. Nije baš jasno koliko je satova prodato do sada, najčešće se pominje tri miliona, što za korisničku bazu od nekoliko stotina miliona iPhone-a i nije neki spektakularan skor. U svakom slučaju, Apple ne odustaje od unapređenja.

Do sada je ozbiljno nedostajala mogućnost pravog izbora informacija koje će se prikazati na ekranu. Svaki watchface je u stvari obrazac s poljima, pa za polje možete izabrati prikaz iz vrlo malog skupa parametara, tipa temperatura, stanje baterije, datum, vreme, a i njih ne na svakom mestu. Rezultat je da ne možete prikazati baš ono što želite. Novi operativni sistem pruža daleko veće mogućnosti, u koje spada i izuzetno važan prikaz informacija iz nezavisnih aplikacija po vašem izboru, neobično nazvan 3rd party complications (nezavisne komplikacije). Dakle, sada je moguće prikazati praktično sve bez otvaranja odgovarajuće aplikacije - pored demonstriranih vesti i vremena poletanja, trebalo bi da vidite i poruke iz aplikacija, kao što su Viber, WhatsApp, mobilnog bankarstva, podsetnika da popijete lek...

image

Zgodna mogućnost je "putovanje kroz vreme". Pošto je ekran sata mali nema mesta za liste događaja, pa rotiranjem točkića možete lako da pogledate koje vas obaveze čekaju tokom dana. Apple odavno radi na sistemu mapa koji stalno unapređuje, i one sada omogućavaju i prikaz gradskog saobraćaja, nažalost, samo u nekim američkim gradovima. Nadamo se da će u neko dogledno vreme ta mogućnost postojati i kod nas.

Nezavisne aplikacije tek sada mogu biti zaista moćne (i korisne), jer je omogućen pristup hardveru, tj. ugrađenim senzorima, mikrofonu i zvučniku, kao i prikaz videa. Prikazan je Facebook messenger koji može da šalje govorne poruke i lokaciju, iTranslate koji ono što kažete može da prevede i ispiše na 90 jezika, kao i GoPro aplikacija koja sat pretvara u viewfinder i omogućava kontrolu kamere. Sve ove namene su impresivne ali i korisne, jer više ne morate uzimati telefo - sve može biti na ruci. Doduše, ne znamo kako sve ovo utiče na trajanje baterije koja i bez novotarija mora da se puni svakodnevno.

Jedna od demonstriranih aplikacija bila je i Airstrip, namenjena unapređenju zdravstvenih usluga saradnjom lekara i pacijenata, kao i integracijom raznovrsnih informacija s raznih sistema, za šta su mobilne platforme idealno rešenje. Funkcija koja je bila dostupna preko Web-a i aplikacija na telefonima i tabletima sada radi i na satu, što je vrlo zgodno kako u hitnim situacijama, tako i u uobičajenim procedurama. Primena deluje impresivno, pogotovo kada se u realnom vremenu vide dijagrami rada srca koji se mogu pregledati napred-nazad, prostim okretanjem točkića.

image

Jednako impresivna aplikacija iste kompanije jeste praćenje trudnoće, gde je lekar porukom tražio, između ostalog, snimak rada srca trudnice (korišćenjem senzora na satu) i bebe (putem posebnog senzora na stomaku), pri čemu je buduća mama mogla čak i da sluša bebine otkucaje tokom snimanja. Sistem funkcioniše offline pa lekar snimke pregleda naknadno, ali izvesno je da je to korisna stvar za kućnu negu, koja pored prenosa informacija na daljinu u realnom vremenu znatno smanjuje i zdravstvene troškove.

Apple pokušava da poveća prodaju uvođenjem boje zlata i crvenog zlata kućišta, novim bojama narukvica, te saradnjom sa Hermes-om koji počinje da proizvodi kožne narukvice. Pored sumnjive privlačnosti dizajna kućišta, biće zanimljivo da vidimo kako će pomenute narukvice proći na tržištu sa cenama od hiljadu i par stotina američkih dolara. Ako se uskoro pojave popusti, možemo zaključiti da stvari ne idu po planu.

Za opis iPad Pro, iPhone 6s i prve podatke o novom Apple TV-u pogledajte PC #225.

SLEDEĆI TEKST U PC #225
preview
HTC One M9+
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter