GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #225 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HTC One M9+
Dejan Ristanović
Smartfoni sa sufiksom "Plus" obično znače da je proizvođač požurio da izbaci na tržište uređaj koji je trebalo doraditi i kome je nešto nedostajalo. Sada je tu ne baš popularnu praksu prihvatio i HTC, pa je njihov One M9 zamenjen modelom M9+
- PC #225 (Oktobar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HTC One M9+

image

Kada smo u PC #221 predstavljali HTC One M9, zaključili smo da je to kvalitetan i lep telefon s mnogo procesorske snage, ali da nije dovoljno isprednjačio ispred prethodnika da bi ga vredelo preporučiti. Osim toga, neposredni konkurenti iz Samsung-a i LG-ja su već ponudili rezoluciju ekrana koja prevazilazi full HD, čitač otiska prsta i razne sitne pogodnosti. I HTC je radio na tim stvarima, ali nije stigao da ih finalizuje za prolećnu premijeru u Barseloni. Nekoliko meseci kasnije stiže HTC One M9+ koji donosi dobrodošla unapređenja, ali i jedan korak unazad.

M9+ je po izgledu sličan prethodniku, od koga je par milimetara duži i desetak grama teži; i jedno i drugo ćete primetiti samo ako telefone stavite jedan pored drugog. Dve ergonomske razlike su bitne – taster za uključivanje je sada smešten na desnu stranu telefona, tako da ga je mnogo lakše pritisnuti prstom kada držimo telefon u jednoj ruci, a na sredini donjeg zvučnika je postavljen duguljasti čitač otiska prsta koji preuzima i ulogu Home tastera. Biće vam potrebno neko vreme da se naviknete na nove kontrole – dešavalo se da smanjimo zvuk kada hoćemo da ugasimo telefon – ali se pokazuje da je taj taster izgubio na značaju, pošto se ekran i tako sam ugasi posle kraćeg vremena, a za njegovo uključivanje ćete uglavnom koristiti fingerprint senzor.

Čitač otiska prsta ima smisla na mobilnom telefonu, pošto je stalno kucanje šifre ili povlačenje pattern-a dosadno, a čovek ipak želi da zaštiti svoje podatke, naročito za slučaj gubitka telefona. Osim toga, ako koristite VPN, Android vas nateruje da telefon bude zaključan (da bi se ta bezbednosna mera prevazišla morali biste da root-ujete uređaj). HTC One M9+ obezbeđuje i neke trikove, recimo da telefon bude otključan dok ste u sredini u kojoj se osećate bezbedno, npr. kod kuće (zadajete krug na mapi), ili ako je u dometu neki Bluetooth uređaj, recimo vaš časovnik ili handsfree u kolima. Čitač otiska funkcioniše vrlo dobro, možda tek za nijansu slabije nego na iPad Air 2, koji uzimamo za referencu.

image
Tabela karakteristika

Veličanstveni 5.2“ Super LCD3 ekran donosi Quad HD rezoluciju i gustinu tačaka od 565 ppi – slika je savršeno oštra i sjajna, pa je i razlika u odnosu na M9 primetna. Verovatno je taj broj tačaka prevazišao mogućnosti procesora MSM 8994 i Qualcomm Snapdragon 810 čipseta, pa je HTC prešao na Mediatek MT6795T Helio X10 sa octa-core procesorom koji radi na 2.2 GHz. Njegove performanse u standardnom radu, koji podrazumeva i multimediju, gledanje filmova i slušanje muzike, su izvanredne, ali neke od igara, recimo Modern Combat 5, pokazuju izvesna usporenja i gubitke kadrova. Osim toga, procesor ne podržava brzo punjenje baterije, pa je i ova opcija ukinuta; ona i tako nije naročito potrebna, pošto je baterija kapaciteta 2840 mAh dovoljna za celodnevni intenzivan rad, ali opet, mogućnost brzog punjenje čini da se korisnik oseća bezbednije.

Kamera je ostala ista kao na One M9, dakle solidna je, visoke rezolucije i pravi dobre slike kad je svetlo dobro. U večernjim uslovima, čak i uz kvalitetan blic, ima dosta šuma. HTC-ova specijalnost je duo camera tj. dodatna kamera koja obezbeđuje dubinsku oštrinu, pa naknadno možete da re-fokusirate sliku ako ustanovite da je telefon fokusirao na pogrešan objekat. Još jedna zgodna osobina, ali kao i sa većinom smartfona, važi da ćete za dobru sliku morati da ponesete foto-aparat.

Što se senzora tiče, sve je na svom mestu osim barometra koji je negde „zaturen“, a i softver je očekivan – Android 5.0.2 i Sense v7. Šetnja po menijima otkriva nove sitnice, recimo mogućnost da podešavate Navigation buttons (zašto biste u dnu ekrana imali samo Back i Home?), strimovanje slike na razne uređaje, dodatna podešavanja zvuka koji, uz Dolby audio, ostaje jedan od najjačih HTC-ovih aduta... Ukratko, dobili smo vrhunski telefon koji može da parira konkurenciji, ali bez nekih posebnih noviteta koji bi se pamtili. Idemo dalje...


htc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #225
preview
Tesla L7 3G i Tesla M8
Bojan Stanojević


Asusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter