GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #227 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Uštedite u štampanju
Radovan Bibić
Štampači, skeneri i kopir-mašine za mala preduzeća moraju da budu u isto vreme kompaktni i izdržljivi. Takvi su modeli iz Brother-ove serije InkBenefit Plus, a tu je i veza s mobilnim uređajima
- PC #227 (Decembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uštedite u štampanju

image

Brojni proizvođači periferijskih uređaja nastoje da pokriju kućnu upotrebu, a posebno tržište malih preduzeća i kancelarija. Da bi to uspeli, njihovi uređaji moraju da budu malih dimenzija, ali i visokih performansi. Serija multifunkcionalnih uređaja InkBenefit Plus zadovoljava te uslove i odgovara na potrebe okruženja s desetak ljudi. Pritom je ova japanska kompanija primenila filozofiju u kojoj uređaj inicijalno plaćate možda nešto više, ali su zato kasnije investicije u repromaterijal gotovo simbolične.

Najreprezentativniji predstavnik porodice jeste model Brother DCP-T500W, inkjet multifunkcionalni uređaj koji donosi nekoliko inovacija u svet štampanja, skeniranja i kopiranja. Osnovna odlika mu je preglednost i laka dopuna mastila čiji nivo uvek vidite. Dolazi sa inovativnim sistemom rezervoara koji omogućava efikasno štampanje uz niske troškove: mastilo je smešteno u četiri odvojena kartridža koji su vidljivi s prednje strane. Koliko je DCP-T500W ekonomičan, govori padatak da je s početnim kompletom mastila moguće odštampati do 6000 crno-belih ili 5000 „obojenih“ stranica. Uz uređaj dobijate dvostruku količinu crnog mastila. Kada potrošite mastilo, što ćete moći sami lako da vidite (a i uređaj će vas obavestiti), dovoljno je da otvorite rezervoare i, sipajući pod uglom od 45 stepeni, dolijete originalnu boju. To traje nekoliko trenutaka, i potom možete da nastavite da radite.

Štampanje je veoma brzo, a od povezivanja možete koristiti klasičnu vezu USB kablom ili bežičnu preko WiFi-ja, što olakšava korišćenje jednog štampača u više kancelarija. Dovoljno je samo da bude na istoj mreži s laptopom ili smartfonom s kojeg štampate. Na uređaju, preko jednolinijskog ali preglednog ekrana, možete podesiti kvalitet otiska i odabrati da li ćete štampati u boji ili crno-belo, a ako to ne uradite, važiće poslednje aktivno podešavanje. Brzina štampe gotovo da ne zaostaje za laserskim uređajima i ide do jedanaest A4 stranica u minutu ako štampate crno-belo, odnosno šest strana u boji, što je sasvim dobar rezultat za inkjet uređaj atraktivne cene.

image

Isto važi i za skeniranje koje je pojednostavljeno podešavanjima na ekranu i lakim pristupom lampi skenera sa gornje strane, iza poklopca. Zato ne čudi što je Brother DCP-T500W u stanju da u minutu skenira tri do četiri strane, u zavisnosti od toga da li je reč o koloru ili crno-beloj produkciji. To važi i za kopiranje koje kombinuje mogućnosti štampača i skenera. WiFi mu omogućava da skenirane dokumente pošalje direktno na mobilni uređaj i tako uštedite vreme – računar vam za tu operaciju nije potreban.

Za razliku od većine konkurentskih MF uređaja, Brother DCP-T500W u potpunosti neutrališe mogućnost da se glava za štampanje osuši i tako postane neupotrebljiva. Dovoljno je da uređaj bude uključen u napajanje pa da s vremena na vreme sam pokrene proceduru čišćenja glave – uz možda samo malu neprijatnost ako ga držite u spavaćoj sobi, a čišćenje glave pokrene noću. Zbog toga garancija važi čitave tri godine, pod uslovom da se pridržavate uputstva o pravilnom održavanju nivoa mastila i da aparatu bude omogućeno (uključivanjem u strujni priključak) da sam čisti glave.

Uređaj omogućava kontrolu s mobilnih aparata preko aplikacije Brother iPrint&Scan. Na njoj lako birate da li ćete štampati ili skenirati određeni dokument. Takođe, dostupna je i aplikacija Google Cloud Print koja dozvoljava štampanje direktno iz vaše baze podataka u oblaku.

Osim modela DCP-T500W, u seriji Brother InkBenefit Plus još su i DCP-T300 i DCP-T700W sličnih karakteristika: prvi ne zaostaje ni po čemu osim što nema opciju bežičnog povezivanja u mrežu, a drugi ima dodatni automatski ulagač dokumenata, pa je moguće skeniranje i kopiranje više listova bez intervencije korisnika.


inkbenefitplus.eu/rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #227
preview
Novo na TV programu
Bojan Stanojević


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter