GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #227 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Fotografsko pamćenje
Nebojša Prijić
Svi volimo da zabeležimo omiljene trenutke koje provodimo sa najdražim osobama - te momente ponovo proživljavamo sa njima kroz gledanje fotografija. Nekada smo ih čuvali u foto-albumima, sada ih gledamo na ekranu, ali povremeno ipak poželimo i nešto konkretnije. Zašto to ne bi bila foto knjiga, štampano izdanje sa vašim fotkama i pratećim tekstovima
- PC #227 (Decembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Fotografsko pamćenje

image

Ljudi su nekada izrađivali fotografije i pravili. Danas je sve digitalno, ali se u tom tehnološkom napretku izgubila ona draž gledanja fotografija na papiru – bio je to lep ritual, a sada retko i pogledamo par stotina fotografija sa odmora. Sa digitalnom fotografijom dobili smo uglavnom kvantitet iz kog nikako da se dođe do kvaliteta. Zašto se ne bismo vratili lepim običajima, ali uz pomoć savremenih tehnologija?

Od fajlova do knjige

Kompanija CEWE je postavila sebi zadatak da vam pomogne da se prisetite svih lepih trenutaka u životu. Svi ti momenti mogu da stanu u jednu foto-knjigu čiji ste autor upravo vi! Zaista, zašto bi neko umesto vas odlučivao koje su fotografije obeležile vaš život? Budite istovremeno autori i urednici svoje foto-knjige! Isprva smo i mi bili skeptični koliko je to jednostavno i da li uopšte možemo da to uradimo bez pomoći profesionalaca. Ipak, stručnjaci iz CEWE su nam garantovali da to možemo sami da izvedemo i da ćemo biti ponosni na sebe kad je vidimo odštampanu.

image

Da bismo uopšte mogli da se pozabavimo kreiranjem knjige potreban nam je program. Preuzeli smo ga sa sajta cewe.rs, na kome možete da pogledate čitav program štampanja koji nudi CEWE, od klasičnih fotografija, preko čestitki, do zidnih dekoracija. Ipak, nas je pre svega zanimalo kreiranje fotoknjige. Nakon brze instalacije, krećemo u izdavačku avanturu. Mi smo se odlučili za omiljene momente sa okupljanja Redakcije. Odabrali smo najbolje fotke i krenuli sa uređivanjem strana. Ne brinite, ne treba vam nikakvo dizajnersko iskustvo da biste napravili dobru knjigu. Dovoljno je da ispratite uputstva.

Prvi korak je svakako odabir veličine knjige, to jest na koliko strana će se pružati vaš izdavački poduhvat. Pre nego što se bacite na izbor fotografija, potrebno je odlučiti se za oblik (kvadratni, panoramski, kompaktni...). Sada ste spremni za kreiranje foto-knjige. Ovde ćete se naći pred izborom – da li da prepustite kreiranje programu ili da sami osmislite izgled knjige. Ako ste nestrpljivi, uvek možete u četiri jednostavna koraka kreirati knjigu i poslati je na izradu. Ukoliko ipak želite da napravite nešto lično, za vas je lično pravljenje knjige. Za koju god opciju da se odlučite važno je podesite i parametre za izradu knjige kao što su izbor vrste korišćenog papira, broja stranica kao i vrste korica. Od vašeg izbora zavisi izgled ali i cena konačnog proizvoda.

Rezultat koji vam se sviđa

image

Sledeći korak je onaj dugo očekivani – kreativni proces. Na vama je da odlučite koje fotke će „leći“ gde, kao i koliko fotografija će ići na neku stranu. Slike možete veoma lako da rotirate, smanjujete i povećavate. Jedino pravilo je da vam se sviđa rezultat! Dileme oko rasporeda ćete lako rešiti uz pomoć šablona koje nudi program. Foto-knjigu možete dodatno ukrasiti pozadinama i klipartovima (račićima, morskim plodovima...).

Kakva je to knjiga bez brojki i slova? Naravno da imate mogućnost pisanja kraćih tekstova koji će čitaocu objasniti sve što želite da kažete vezano za tu stranu, ali i za foto-knjigu. Baš kao i u bilo kom programu za pisanje, možete da birate vrstu i veličinu slova. Pazite samo na slovne greške, kad se knjiga jednom odštampa, nema nazad. Nakon što završite i poslednju stranu, ostaje vam da pregledate urađeni posao, doterate neke detalje (ako je potrebno) i pošaljete u CEWE vaše kapitalno delo. Poručivanje knjige je veoma jednostavno – dovoljno je da u okviru programa kliknete na taster „poruči“ i program će vas voditi kroz proces. Na kraju vam ostaje samo da malo sačekate da se foto-knjiga odštampa i stigne na vašu kućnu adresu.

Uverili smo se da je lako i zabavno kreirati foto-knjigu, a Redakcijski album sada ponosno stoji na polici tako da uvek možemo da podsetimo kolege kako su izgledali kad su bili mlađi. Naravno, foto-knjiga može da bude i savršen novogodišnji poklon, jer ništa nije toliko lično kao sećanja koje delite sa nekim. Obradujte najdraže i uživajte zajedno u najlepšim trenucima koje život pruža!

www.cewe.rs
SLEDEĆI TEKST U PC #227
preview
Dve decenije PC arhitekture
Đorđe Grujić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter