GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #228 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PC za moderan sto
Miloš Stamenković
Zvanični računar konferencije BIZIT bio je AMD BizPC 4100, kao stvoren za moderne poslovne izazove. Pored dobrih performansi, krase ga i skromni prostorni i još skromniji energetski zahtevi.
- PC #228 (Januar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PC za moderan sto

image

Koncept modernog poslovnog računara danas podrazumeva kombinaciju malog kućišta i adekvatnih performansi za “Officei nešto preko“ primene. Problem koji taj koncept može da ima jesu notebook računari koji, usled napretka u brzini i kompaktnosti mobilnog hardvera, mogu bez problema da zamene i moćnije desktop varijante. S druge strane, nešto brži notebook računari su i dalje skupi. Mogućnost „prenosivosti kancelarije“ veoma je značajna pogodnost koju nudi notebook, ali danas se mnogo toga može obaviti pomoću cloud-a i mobilnog telefona. Ovo otvara prostor za moderan kancelarijski desktop računar, koji korisniku nudi bolje performanse, kao i prijatniji i produktivniji rad.

AMD BizPC 4100 je računar koji je sklopljen upravo da ispuni pomenute zahteve. Mini-ITX format se podrazumeva, pa osnovu čini MSI A88XI-AC matična ploča koja je namenjena za AMD FM2 procesore. Iako se radi o Mini-ITX ploči, MSI je uspeo da na ovaj mali PCB format spakuje sve neophodne elemente, pa čak i više od toga. MSI A88XI-AC ima čak 5 1 phase naponsku jedinicu, dva slota za memorijske module pa čak i jedan PCI Express x16 slot. I/O panel nudi standardne opcije za povezivanje, gotovo kao i na matičnim pločama standardnog ATX formata. Dakle, tu je šest USB portova (četiri USB 2.0 i dva USB 3.0), uz opciju da još četiri porta vode na prednji deo kućišta.

image

Tu su DSUB, HDMI i DVI video-izlazi i tri standardna audio-konektora (Realtek ALC887 čip) i obavezni LAN priključak (Realtek RTL8111G čip). Kao bonus, MSI A88XI-AC ima ugrađenu WiFi karticu, pa nije neophodno razvlačiti mrežni kabl kroz kancelariju kako bi ovaj računar bio umrežen. U procesorskom podnožju pomenute ploče nalazi se AMD APU A8-7670K, koji radi na 3,6 GHz i ima četiri jezgra (dva modula). Budući da se radi o procesoru najnovije generacije (Godvari) koji smo nedavno testirali, sve dodatne informacije i detaljnije performanse možete videti u posebnom testu novih AMD APU jedinica. Dovoljno je reći da se radi o procesoru čije su performanse dosta iznad klasičnih kancelarijskih zahteva. Isto važi i za GPU koji je integrisan u ovaj procesor, čije su mogućnosti znatno bolje od drugih procesora s integrisanom grafikom. Performanse koje će korisnici mnogo lakše primetiti potiču od dva memorijska modula od po 4 GB koji rade na 2.133 MHz, kao i prisustva SSD uređaja kapaciteta 120 GB. Ukupno 8 GB memorije sasvim je dovoljno za vrlo komotan rad u Windows 10 i Office okruženju, a SSD brzina popravlja utisak visokih performansi kompletnog računara u odnosu na bilo koju drugu varijantu s klasičnim hard-diskom.

image

Ukoliko skladišni prostor nije dovoljan za neke primene, elegantno Spire PowerCube 501 kućište ostavlja prostor za jedan klasičan 3,5“ hard-disk, pa se taj problem lako rešava. Slično važi i za grafiku, jer MSI A88XI-AC ima PCI Express x16 slot, a kućište omogućava montažu grafičke kartice niskog profila. Mada, teško je pretpostaviti da će to nekome u kancelarijskim uslovima biti potrebno, jer je A8-7670K dovoljno brz i kompletna BizPC 4100 konfiguracija nudi performanse koje prosečan notebook računar teško može da dostigne. Dodatna pogodnost ogleda se u klasičnim PC mogućnostima da se hardver po želji lako menja i da se eventualno koriguju cena ili performanse računara. Testirana varijanta AMD BizPC 4100 košta oko 400 evra, ali može se smanjiti izborom nekog jeftinijeg procesora (ne baš najnovijeg i najbržeg A8 modela), čime se konkurentnost u poređenju s notebook opcijom znatno povećava.


www.amd.com




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter