GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #229 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dobar zvuk iz Logitech-a
Bojan Stanojević
Ako nemate dovoljno prostora za 5.1 ili veći zvučni sistem ili vas okružujući zvuk ne zanima, vredi probati sa 2.1 varijantom. Testirali smo dva zanimljiva modela, Logitech Z333 i Z533
- PC #229 (Februar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dobar zvuk iz Logitech-a

image

Jedan od kriterijuma za izbor zvučnog sistema jeste veličina prostorije, pa je Logitech predstavio dva koncepcijski slična modela, Z333 i Z533. Oba su 2.1, privlačnog izgleda, crne boje i dobro zvuče. Zajedničkih karakteristika ima još: na oba modela i ulazni i izlazni RCA priključci nalaze se na poleđini kućišta bas-zvučnika, a za podešavanje jačine zvuka rezervisano je kućište s potenciometrom koje je povezano kablom. Ali, pogledajmo ih malo detaljnije, jer razlike su važnije za pravilan izbor.

Z333 je skromniji, sa bas-zvučnikom u manjem i jednostavnijem kućištu, a po izgledu satelita reklo bi se da se u njima nalaze po dva zvučnika, premda tehničke specifikacije kažu drugačije. Prečnik bas-zvučnika isti je u oba modela, 5,25“, ali je kod skupljeg Z533 kušćište veće, sa otvorom za bas-refleks (pomalo neobično smeštenim – s desne strane), dok na satelitima nema tajanstvenih otvora. Rezultat: iako Logitech za oba modela navodi isti frekvencijski opseg, veći Z533 daće više basova, premda ni manji Z333 nimalo ne oskudeva u njima.

image

Z533 ima još jednu prednost, a to je bolja upravljačka jedinica, koja ima dodatni potenciometar za podešavanje jačine basa, kao i 3,5-milimetarski ulaz na koji možete da povežete telefon, tablet ili MP3 plejer. Očigledno je da je veći Z533 primereniji većim sobama a Z333 manjim, a u skladu s tim je i snaga zvučnika: 60 W u slučaju većeg i 40 W kod manjeg, kao i malo veća maksimalna jačina zvuka skupljeg modela. Oba sistema dobro zvuče i mogu da naprave prilično veliku buku, a jedina potencijalna zamerka odnosi se na dužinu kabla do kontrolne jedinice: ako sedite uz računar, kablovi su dovoljno dugi, ali ako se zavalite u fotelju, možda ćete morati da ustanete da biste nešto podesili.

Koje zvučnike izabrati? Nećete mnogo pogrešiti ni sa jednim modelom, ali je Z533 primetno skuplji. Veće mogućnosti podešavanja i povezivanja, veća snaga i više basova opravdavaju razliku u ceni, ali ako ne marite za detalje i nemate preveliku sobu, izborom manjeg modela uštedećete novac, bez mnogo kompromisa.



logitech.com

SLEDEĆI TEKST U PC #229
preview
Kad upeče minus
Jelena Rupnik


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter