GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #229 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
50 nijansi Interneta
Ove godine po 19. put biramo 50 najboljih Web strana na domaćem Internetu, uzimajući naravno u obzir i stranice na društvenim mrežama, prateće mobilne aplikacije i sve ono što čini savremeni on-line nastup. Upoznajmo 50 sajtova koji su privukli najviše pažnje naših urednika, a pre svega naših deset pobednika
- PC #229 (Februar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

50 nijansi Interneta

image

Kada danas gledamo sajtove koji su pobedili na našem prvom „Top 50“ izboru iz januara 1988. godine (sačuvali smo dampove ekrana, doduše u tada vrhunskoj a danas smešnoj rezoluciji) vidimo daleko slabiju grafiku, ali i daleko veću raznovrsnost izgleda. Svako je tada smišljao sajt nezavisno od ostalih, prema svom ukusu i znanju HTML-a, FrontPage-a ili možda nekog drugog alata. Sve do dolaska broadband-a sajtovi su bili spartanski, pošto se očekivalo da minimizuju protok podataka ka korisniku. Kada je 2005. godine ADSL „eksplodirao“, dizajneri su konačno dočekali svojih pet minuta i počeli da se razmeću grafikom, komplikovanim elementima i efektnim tranzicijama – trebalo je popuniti ekran HD formata. Prošle godine vreme komplikovanosti je definitivno završeno – sada se očekuje da sajt bude efektan na svim mobilnim platformama tj. na ekranima raznih rezolucija, što neminovno čini sajtove jednostavnijim. Time je raznovrsnost smanjena – kao što većina modernih automobila međusobno liči, pošto je njihov oblik naprosto rešenje neke komplikovane matematičke jednačine, tako su i responsivni sajtovi uglavnom slični kao jaje jajetu. Naravno, one najbolje sajtove izdvaja pre svega sadržaj koji nude, ali ponekad uočimo i neku ekskluzivnu grafičku finesu.

Među sajtovima je preovladala WordPress platforma, kao praktično rešenje koje se kupovinom ili izradom tema može precizno prilagoditi zahtevima autora sajta. Jedini koji time nisu oduševljeni su sistem administratori koji održavaju računare na kojima se sajtovi hostuju – WordPress je procesorski zahtevan, a razni plug-in-ovi za njega mogu tragično da uspore rad, pa čak i da predstavljaju bezbednosni problem. Zato je shared hosting sve manje interesantno rešenje čak i za male (ali posećene) sajtove – virtuelni serveri su prirodna alternativa, a kako posećenost raste tako se mora razmišljati o sopstvenom računaru... ili nekom cloud hostingu. Sve to dodatno košta, ali ozbiljnije alternative nema – samo će oni koji su spremni da ozbiljno investiraju u sajt pisati svoj CMS oslanjajući se na neku snažnu bazu podataka.

Ako sa forme i tehnike pređemo na sadržaj, videćemo sajtove koji se zasnivaju na informacijama koje njihovi autori stvaraju, kao i na servise koji pružaju usluge korisnicima, na neki način transformišući informacije koje sami ti korisnici generišu. I jednima i drugima je za rast sajta potreban neki način da naplate svoje usluge, što na Internetu nije lako, a u našim uslovima ume da bude posebno komplikovano zbog malog i siromašnog tržišta, kao i stalno prisutnog (rekli bismo – neopravdanog) straha za bezbednost on-line transakcija. Zato većina prihoda stiže iz oglašavanja, a tu se uglavnom cene samo mehanički kriterijumi kao što je broj klikova – otuda toliko naslova tipa „nećete verovati šta se desilo kad...“ ili „Internet se zatresao od slike...“ Koliko takvi jeftini trikovi mogu da privuku korisnike da kliknu i koliko koristi eventualni oglašivač ima od takvog klika veliko je pitanje, ali sajtovi koji svemu pristupaju (najblaže rečeno) senzacionalistički teško mogu da se pohvale nekim visokim kvalitetom, pa ih samim tim nećete ni videti na našoj listi.

Do uspeha na Internetu vodi onaj drugi, teži put – dobre ideje, kvalitetan sadržaj i pouzdan servis. Verujemo da naše plakete i statue dolaze upravo u takve ruke!

Ves­ti i in­for­ma­cije

image

rs.n1info.com

Osveženje na našoj medijskoj sceni donela je N1 televizija. Program prati moderno dizajniran, responsivan sajt sa kvalitetnim fotografijama, dok su vesti dopunjene multimedijalnim materijalima i drugim zanimljivim dodacima. Sve to dopunjavaju kvalitetne aplikacije za Android i iOS uređaje, ali savršeno realizovan tehnički deo sajta nije bio dovoljan za laskavu titulu pobednika u našoj sekciji Vesti i informacije. „Tačka na i“ je regionalni karakter ove televizije, koji je doneo novu perspektivu pogledu na dnevne događaje, uz kvalitetnu sekciju sa vestima iz sveta i uspešno izbegavanje tabloidnih sadržaja.

b92.net

Sajt medijske kuće B92 je već godinama u vrhu naše TOP50 pre svega zato što funkcioniše na visokim tehničkim standardima, izbegava tabloidne sadržaje, ali i okuplja oko sebe aktivne posetioce koji rado diskutuju i polemišu na mnoge teme. Prepun vesti, stručnih i zabavnih tekstova i sportskih sadržaja, b92.net je mesto na koje najpre pomislite kada poželite da vidite šta ima novo, a umesto sajta lako ćete „potegnuti“ i B92 aplikaciju za vaš Android ili iOS uređaj.

beta.rs

Nestankom agencije Tanjug, Beta je za mnoge novinske kuće ostala jedini relevantni agencijski izvor, dok je za posetioce ovo pre svega sajt sa vestima, lepo dizajniran i dobro organizovan. Sadržaji su podeljeni u sekcije Vesti, Ekonomija, Sport, Scena, Zanimljivosti, Tehnologija, U slikama itd., a jasno su izdvojene najčitanije vesti i izjava dana. Dosta pažnje posvećeno je fotografijama, uz tradicionalni konkurs za fotografiju godine, a sve ovo dobro izgleda i na mobilnim uređajima. Obzirom na veoma bogatu agencijsku arhivu, dobro bi došao neki sistem za pretraživanje koji dopušta zadavanje složenijih uslova.

juznevesti.com

Ako se izuzmu sajtovi sa beogradskim vestima, nema mnogo regionalnih portala. Već nekoliko godina sajt juznevesti.com donosi ne samo informacije od interesa za stanovnike južnog dela naše zemlje, već i ukazuje na njihov pogled na događanja u Srbiji. Sajt objavljuje lokalne vesti, konkurse, informacije o kulturnim događajima, saobraćaju i vremenu. Vesti su grupisani po oblastima (Društvo, Kultura, Politika, Ekonomija, Zabava, Hronika...) ali i po gradovima (Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje...) tako da će svako lako pronaći ono što ga zanima.

rts.rs

Veoma posećeni sajt Javnog servisa se, dizajnom i sadržajem, prilagodio raznim uređajima pa ćete sa njega lako gledati televiziju čak i kada niste u blizini televizora. A zanimljivih vesti ima uvek, pošto RTS neprekidno emituje dva TV kanala, s tim što se njihova redakcija trudi da dodaje i razne ekskluzivne sadržaje za posetioce portala. Tekst prate multimedijalni sadržaji, ali bi se moglo reći i da multimediju prati tekst, zahvaljujući kome će vas Google često uputiti na sajt RTS-a čak kad tražite nešto o čemu se pričalo na televiziji. Komentara posetilaca nema tako mnogo kao na drugim portalima, pa bi RTS trebalo da poradi na jačanju on-line zajednice, uz izbegavanje raznoraznih botova.

Servisi

image

hel­loworld.rs

Is­tra­ži­va­nja po­ka­zu­ju da su za­ni­ma­nja ve­za­na za IT naj­per­spek­tiv­ni­ja, a uz to i o­dlično plaćena. Po­sao u ovoj o­blas­ti mo­že­te da po­tra­ži­te na uobičaje­nim saj­to­vi­ma za za­po­šlja­va­nje, ali bo­lje je da to ura­di­te na spe­ci­ali­zo­va­nom saj­tu – a helloworld je u­pra­vo ta­kav. Osim ak­tu­el­nih o­gla­sa, na saj­tu ćete naći i pro­fi­le (tre­nu­tno) 875 IT kom­pa­ni­ja, a naj­za­nim­lji­vi je ode­ljak „IT In­saj­der“ u ko­me re­gis­tro­va­ni po­se­ti­oci os­tav­lja­ju svo­je oce­ne i utis­ke o kom­pa­ni­ja­ma u ko­ji­ma ra­de ili su ra­di­li. Za­što bi sa­mo kom­pa­ni­je oce­nji­va­le vas – oce­ni­te i vi njih. Ovaj de­talj bio je pre­su­dan da helloworld po­be­di u ka­te­go­ri­ji Ser­vi­si.

cenoteka.rs

Vrednost potrošačke korpe veoma zavisi od toga gde kupujete, a servis Cenoteka će vam pomoći da pri kupovini najjeftinije prođete. Artikli koji se nalaze u popularnim hipermarketima podeljeni su u brojne kategorije, a kada nađete one koji vas interesuju, dobićete cene u svakom od njih, pa ćete znati gde šta da kupite. Ako više volite da sve završite na jednom mestu, imate na raspolaganju i virtuelnu korpu: „napunite“ je, a sajt će vam izračunati koliko takva korpa košta u svakom od hipermarketa. Ovaj sajt je i prošle godine bio jedan od Top50, a u međuvremenu je proširio ponudu „pokrivenih“ hipermarketa i tako zadržao poziciju na našoj listi.

eventim.rs

Verovatno vam se desilo da sa zakašnjenjem saznate (i tako propustite) za koncert vašeg omiljenog izvođača, pozorišnu predstavu ili bilo koji drugi kulturni događaj. Da se to ne bi ponovilo, smestite sajt eventim.rs u omiljene lokacije i periodično ga posećujte. Tamo ćete naći detaljne podatke o svim planiranim manifestacijma u svim većim gradovima Srbije i delu Crne Gore i to često nekoliko meseci unapred. U odeljku International možete da pregledate i događaje u obližnim Evropskim zemljama. Da li je to sve? Nije – za potvrđene manifestacije možete i da rezervišete karte, čak i kada se manifestacija održava u inostranstvu.

klopanaklik.com

Naš stari znanac se i ove godine izborio za mesto među najboljim sajtovima nudeći neodoljivu uslugu donošenja vaše omiljene hrane iz omiljenog restorana u vaš (takođe omiljeni) dom, uz jednostavno i precizno naručivanje. Funkcioniše u Beogradu i Novom Sadu, koji su podeljeni na zone; zonu morate da izaberete da biste dobili spisak restorana koji u njoj isporučuju hranu, sa cenom dostave ili minimalim iznosom za besplatnu dostavu. Posle toga izaberite restoran, pa jelo; alternativno, možete pretraživati jela i dobiti spisak restorana gde se ona mogu naručiti. A ako vam nešto oko metoda naručivanja nije jasno, imate i uputstvo u obliku videa.

nadji.info

Spremate se za put u neki grad u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini koji ne poznajete? Da biste se lakše snašli, najpre posetite sajt nadji.info. Naći ćete sve informacije o restoranima, mestima za zabavu i mnogo čemu drugom, pa i o eventualnim kulturnim i sportskim događajima predviđenim za dane vašeg boravka. Svi objekti razvrstani su u kategorije i mogu se lako i unakrsno pretraživati, a mnogi su ilustrovani brojnim fotografijama. Ni vaši utisci nisu za zanemarivanje: po povratku s puta možete ih ostaviti u odeljku „Recenzije“, pa zato pre polaska na put pročitajte šta su drugi ovde pisali.

E-mar­ket

image

nonstopshop.rs

Titulu ovogodišnjeg pobednik-a u kategoriji e-market, Nonstopshop je obezbedio neverovatnom širinom ponude: od dečjih igračaka, preko knjiga i udžbenika, do mašina i alata, a uprkos (bez)brojnosti artikala, snalaženje je jednostavno, zahvaljujući odličnoj organizaciji sajta. Posetite sajt i ako niste ljubitelj elektronske kupovine, jer robu možete naručiti i telefonom. Izbor poklona mnogima je noćna mora – ali Nonstopshop će vam u tome pomoći, predlozima za poklone, za nju, njega, za decu, ili za aktuelne praznike.
Sajt podržava dostavu na čitavoj teritoriji Srbije, a njena cena zavisi od mase pošiljke. Podržani su svi savremeni načini plaćanja, a isto tako i tradicionalni keš.

gigatronshop.com

Ako kupujete IT opremu, potrošačku elektroniku ili kućne aparate, svratite do Gigatron-ovog sajta – tamo ćete naći veliki izbor artikala koje možete pretraživati po raznim kriterijumima, sa ukrštanjem i filtrima. A kada izaberete artikle koji su vam potrebni, naručite ih i platite na jedan od brojnih načina. Redovni registrovani kupci dobijaju popuste u vidu „bodova“ koji se dobijaju prilikom svake kupovine i mogu se iskoristiti za plaćanje do 50 procenata vrednosti artikala, a omogućena je i komunikacija sa drugim kupcima, na principu društvene mreže. Sajt redovno objavljuje novosti, a ako želite da budete u toku sa ponudom, na raspolaganju su vam i mesečni katalozi.

kupujemprodajem.com

Neku robu nije moguće naći u prodavnicama – tada krećemo da prelistavamo oglase. Za takve situacije preporučujemo sajt KupujemProdajem, a osim robe, tamo postoji i ponuda usluga. U potrazi možete da pregledate čitav sajt, ili da se usresredite na kategorije, pa i da unesete dodatne filtre. Ako tražite ličnu isporuku, možete ograničiti pretragu na odgovarajuću kategoriju. Naravno, možete ostavljati i svoje oglase, pošto se (besplatno) registrujete, ali budite korektni jer će vas drugi korisnici javno ocenjivati. Postavljanje oglasa je besplatno, a plaćaju se dodatne usluge kao što su promocije, produženje trajanja oglasa ili oglas u obliku banera.

online.dis.rs

Elektronsku kupovinu uveo je i popularni lanac hipermaketa DIS. Pretraga i izbor artikala, kao i proces kupovine, slični su sa opcijama koje nude drugi hipermarketi, osim jednog detalja: DIS, barem za sada, ne nudi uslugu isporuke kupljene robe, već morate sami da odete po nju. Na prvi pogled ovo ne zvuči privlačno naročito ako niste „motorizovani“. Ali, razmislite: umesto da sedite kod kuće i čekate isporuku u vreme koje odgovara isporučiocu a vama često ne odgovara, u DIS-u će vam spakovati sve što ste poručili, a vi ćete otići po robu kad baš vama odgovara – i uštedeti vreme koje biste potrošili lutajući po samoposluzi.

top-shop.rs

Top-Shop je online prodavnica umereno širokog asortimana u kojoj preovlađuju prozvodi robnih marki Dormeo, Delimano, Walkmax i Livemax – dakle, svratite ovde ako vam je potrebno nešto za kuću i oko kuće, sport, fitnes ili negu lica i tela.
Kupljenu robu možete platiti elektronski ili pouzećem, a postoji i treći način: na rate i to bez kamate, pri čemu maksimalni broj rata zavisi od cene komplente isporuke naručene robe. Top-Shop dozvoljava da odustanete od porudžbine u roku od četrnaest dana, a ako tome dodamo da ova prodavnica poštuje najviše standarde o zaštiti privatnosti, možete računati da će vaša kupovina biti potpuno bezbedna.

Ba­za znanja

image

edukacija.rs

Sajt edukacija.rs je već drugi put na našoj listi, ovoga puta kao pobednik kategorije. Veoma ažuran i informativan, sa sadržajem namenjenim pre svega srednjoškolcima i studentima. Tu ćete pronaći konkurse za posao, praksu, dešavanja koja nikako ne smete propustiti, ali i vesti iz sveta obrazovanja. Među brojim interesantnim i korisnim informacijama izdvajamo kompletne spiskove svih obrazovnih ustanova u Srbiji, sa pratećim informacijama i kontaktima.

kobson.nb.rs

Kobson je ogromna baza domaćih i stranih naučnih časopisa i radova na razne teme. Godinama se izgled naslovne strane ne menja (što svakako nije kompliment), ali ekipa Narodne biblioteke vredno radi na pronalaženju radova domaćih autora indeksiranih u velikoj Thomson Reuter-ovoj bazi Web of Science, razrešavajući probleme sa različito unetim imenima ljudi, nepotpunim imenima ustanova i neprecizno zadatim afilijacijama. Ako želite da vidite rezultate bilo kog domaćeg naučnika, posetite sekciju „Naši u WOS“ i slobodno verujte tamo navedenim referencama; Kobson je neka vrsta APR-a za naučnike. Ako pripadate nekom od državnih univerziteta, možete krenuti korak dalje pa preuzimati i same naučne radove, pod uslovom da naša država plaća pretplatu na časopis u kome su objavljeni.

najstudent.com

Sajt koji pruža veoma ažurne informacije o stipendijama, praksama, postdiplomskim studijama, studentskim putovanjima i vannastavnim aktivnostima. Nije baš klasična baza znanja, ali jeste baza korisnih informacija namenjena studentima koji žele da putuju, usavršavaju se i napreduju. Na sajtu se mogu naći i provere znanja iz raznih oblasti, pa čak i ako niste student, zalutajte malo na ovu stranicu, neće vam biti dosadno.

opd.org.rs

Projekat „Obrazovanje za prava deteta“ je jedna od onih inicijativa koja je našem društvu preko potrebna. Ima za cilj da se poštovanje dečjih prava podigne na značajno viši nivo, a fokusira se pre svega na obrazovni sistem, odnosno na to da učenje o pravima deteta bude zastupljeno i u našim školama. Sajt ima pregršt priprema za časove na kojima se kroz različite predmete može obrađivati ova tema. Mobilna verzija sajta bi mogla biti bolja, ali je inicijativa toliko dobra da zaslužuje nagradu, uprkos manjim tehničkim nesavršenostima.

zelenaucionica.com

Baza znanja za predškolce i mlađe osnovce, nastavnike i roditelje. Obiluje materijalima za rad s decom, idejama za igru i animaciju kod kuće i u vrtiću, ali i brojnim savetima za vaspitavanje najmlađih. Poseban segment sajta je posvećen nastavnicima i čine ga pripreme za čas kojih na ovom sajtu ima stotine, baš kao i testova za proveru znanja osnovaca. Sajt se svakodnevno ažurira vestima iz sveta prosvete.

Mo­der­na po­ro­dica

image

bebac.com

Nekoliko puta je Bebac bio na našoj listi jer je najažurniji i najinformativniji sajt namenjen mladim mamama, a ove godine posebno priznanje dobijaju zbog velike bitke koju su izborili – besplatna epiduralna anestezija za sve porodilje u Srbiji. Za nas, dovoljan razlog da im dodelimo nagradu najboljeg u kategoriji „Moderna porodica“.

bgdmarathon.org

Beogradski maraton je manifestacija koja svake godine okuplja sve veći broj ljubitelja trčanja, kojih je (takođe) iz godine u godinu sve više. Sajt je veoma pregledan, dostupan na šest jezika, informativan i lepo dizajniran. U duhu promocije sporta i zdravog života, zaslužio je mesto na našoj listi, a nadamo se da će vas poseta sajtu osokoliti da se pripremite, malo trenirate i najzad učestvujete na Beogradskom maratonu.

budihuman.rs

Jedinstven i sveobuhvatan humanitarni poduhvat usmeren na one kojia je pomoć najpotrebnija. Na sajtu se nalaze informacije o deci i odraslima koji boluju od težih bolesti i kojima je za lečenje potrebna finansijska pomoć. Načini da se pomogne su brojni (preko računa iz Srbije i inostranstva, elektronski, SMS-om). Ono što je takođe važno je transparentnost – jasno se vidi koliko je novca za koga uplaćeno i ko je uplatilac, pa nema brige da će novac biti zloupotrebljen. Projekat koji zaslužuje svaku pohvalu.

organvlasti.com

Slogan „Portal na štiklama“ mu savršeno pristaje. Sadržaj je nekako naklonjen nežnijem polu, a sam sajt je na granici između portal i bloga. Moderan, informativan, zabavan i edukativan, „Organ vlasti“ je savršeno mesto za trošenje slobodnih trenutaka. Autori pišu o zdravlju, porodici, modi, poznatim ličnostima (ne onim na koje ste možda pomislili), pa čak i o kuvanju i tehnologiji. Zalutajte jednom, sigurno ćete se vratiti ponovo!

recepti-kuvar.rs

Sajtova sa kuvarskim receptima na domaćem Web-u ima na desetine, a recepti-kuvar se izdvojio po malo drugačijem, ličnom pristupu, korisnim savetima i kulinarskim zanimljivostima. Stranica na kojoj će svaki član jedne moderne porodice pronaći nešto zanimljivo, bila to ideja za ručak, savet o pravilnoj i zdravoj ishrani ili zanimljiva „kulinarska reportaža“ iz nekog egzotičnog grada.

Slo­bo­dno vreme

image

krstarica.com

Jedan od najstarijih domaćih sajtova počeo je kao pretraživač Interneta, ali je u toj oblasti teško držati korak sa Google-om. Zato je Krstarica prerasla u odličan portal koji prikuplja podatke o domaćim sadržajima – njihov pregled bioskopskog i TV programa je već postao apsolutna referenca, a tu su i aplikacije, vodič, igre, kuvar, oglasi, pričaonica, rečnik... ukratko, sve za vaše slobodno vreme. A ako tog vremena imate previše, tu je i veoma posećeni Forum Krstarice.

mjuznews.com

MjuzNews se bavi muzičkim temama na objektivan i profesionalan način, a njihov cilj je popularizacija muzike. U redakciji MjuzNews-a su profesionalni muzičari, pevači i producenti. Već smo ih nagrađivali prethodnih godina, ali oni nas iznova oduševljavaju svojom svežinom i kreativnošću, tako da su se i ove godine našli na TOP50 listi.

njuz.net

Ko još ne zna za Njuzove „vesti u ogledalu“, koje su počele od priče da je Srbin u Šarm el Šeiku skočio sa litice na ajkulu-ubicu i tako je onesposobio (mnogi su u to poverovali!) a onda se godinama nastavljaju jednako zabavnim pričama u koje, doduše, više niko ne veruje, ali koje svi rado citiraju na društvenim mrežama, pa i u razgovorima. Ukratko, Njuz ne posustaje...

ukusbeograda.rs

Ekipu sajta Ukus Beograda čini četvoro prijatelja koje su spojli bonvivanstvo i lepo pisanje. Oni ne kriju fascinaciju našom prestonicom. Tvrde da restorani, hoteli, vinoteke, barovi i kafići umeju da predstave ono najlepše u gradu, a to je vedar duh. Njihovim recenzijama se veruje i teško onom restoranu koji ne zadovolji njihov ukus...

vukajlija.com

Popularni sajt sa vicevima već godinama je u vrhu popularnosti, naročito zahvaljujući Vukajlija posterima koje je tako lako share-ovati na društvenim mrežama. Ovo svakako nije sajt koji insistira na političkoj korektnosti, ali gde ste još videli politički korektan vic? Ukratko, kad želite da se malo opustite i nasmejete, usmerićete vaš browser na vukajlija.com i, verujte nam, dugo ostati na njemu.

Blog

image

amitzdulniker.com

Za njega ne postoje tabu teme, i nije ga briga da li će se nekome zameriti i da li će nekom stati na žulj. On definitivno ima svoje mišljenje i ne plaši se da ga javno kaže. Ljudi ga ili vole ili mrze, a nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nama su se dopali tekstovi protkani snažnim ličnim stavom, što bi trebalo da bude osnova svakog bloga. Zbog toga, ali i spajanja blog i vlog forme, pobedničku titulu dodeljujemo Milanu Kamponeskom.

celuloidnamrznja.com

Celuloidna mržnja je blog o filmovima. Krunić, autor bloga, je oduvek želeo da bude egiptolog ili filmadžija a sticajem bizarnih okolnosti završio je kao novinar. Najviše na svetu voli da filozofira. Za sebe kaže da je filmofil, geek i relativno duhovita persona, sa njegovim se kritikama (uglavnom) slažemo, pa je bio red da i on uđe na našu listu.

hronokuhinja.rs

Kakva bi to lista najboljih blogova bila da ne postoji bar jedan blog o zdravoj ishrani. Ove godine, naš izbor je pao na blog hronokuhinja.rs koji s eod sličnih izdvojio autentičnim izrazom autorke Ane Ćubele. Ana Ćubela je dugi niz godina u medijima, ali je, kako kaže, oduvek volela da kuva. Tako je i postala Hrono Kuvarica, čiji je blog pokrenuo svojevrsnu revoluciju u kulinarstvu.

pedja.supurovic.net

Simbolično ime ovog bloga je Beležnica, što odražava nastojanje autora da piše svoje beleške o najrazličitijim temama počevši od GPS navigacija, preko fotografije i muzike, pa sve do programiranja i grafičkog dizajna. Nema sumnje da Peđa Supurović poseduje ogromno iskustvo iz raznih oblasti i da ga na pitak i nenametljiv način, neštedimice deli sa mnogobrojnim čitaocima svog bloga.

utiscisaputovanja.com

Putovanja i istraživanje novih mesta, upoznavanje novih ljudi i uživanje u lokalnoj hrani su velika strast autorke bloga Ane Asanović, što se i vidi kroz čitav njen rad. Uočavamo da Ana voli istraživačko novinarstvo, pa ćete na ovom blogu pronaći niz korisnih saveta vezanih za putovanja, kao što je online kupovina avionskih karata i pronalaženje izgubljenog prtljaga.

Dru­štve­ne mreže

image

youtube.com/user/Yasserstain

Počelo je kao šala drugova iz kraja i preraslo u zabavan posao. Yasserstain čini grupa mladih entuzijasta iz Novog Sada koji svoje slobodno vreme koriste za snimanje spotova za istoimeni YouTube kanal koji prati više od 250 hiljada ljudi. Njihovi klipovi su maštoviti, kreativni i duhoviti, i možemo s pravom reći da je ovo nastup koji je zaslužio pobedničku titulu.

facebook.com/dnevnadozakreativnosti

Facebook strana „Dnevna doza kreativnosti“ se svake godine nalazi među predlozima naših čitalaca, vesela je, zabavna i veoma ažurna. Nastala je kao prateća strana rubrike DDK portala Nadlanu, a danas je nezaobilazna destinacija za preko 225 hiljada ljudi. Svima njima DDK ulepšava dan, a i vama preporučujemo da ih pratite.

facebook.com/FiatAutomobiliSrbija

Facebook stranica našeg nacionalnog automobila se pokazala kao jedna od najsadržajnijih. Njeni administratori veoma često organizuju različita takmičenja i nagradene igre za redovne posetioce, a preko Facebook-a možete pristupiti i njihovim stranama na YouTube-u i Twitter-u. U našim uslovima se novi automobil ne kupuje tako često, ali je tim važnije da budemo spremni kada se za takvu kupovinu steknu uslovi. A posle toga automobil treba i održavati...

facebook.com/HlebiKifle

Ako volite pekarske đakonije iz rerne kompanije „Hleb i kifle“, onda je ovo prava destinacija za vas, ali i sadržaj koji ćete preporučiti prijateljima-sladokuscima. Upoznajte se bliže sa njihovim proizvodima i saznajte razne zanimljivosti kojih, verujte, u pekari uvek ima. Ne zaboravite da možete i pitati sve što vas zanima – odgovor će stići neočekivano brzo.

instagram.com/zombijana/

Zombijanu smo prvo upoznali kada je crtala Twitter, na Tumblr-u. Posle je postala tvorac Pauka Dušana, ali i započela projekat #Crtkamo na Twitteru. Na Instagram-u je njen stil prepoznatljiv šta god da crta, a njena duhovitost se prepričava i deli na svim društenim mrežama. Kada nije Zombijana onda je Andrijana Vešović...

linkedin.com/company/neltgrupa

Linkedin stranica treba da odražava poslovnu komunikaciju jedne kompanije ili pojedinca. Stranica Nelt grupe obiluje korisnim informacijama u vezi same kompanije, kao što su akcije koje sprovodi grupa i otvorene pozicije za posao, ali i mnogo šire od toga, pa možemo reći da je njihova Linkedin stranica dobar primer za druge.

twitter.com/Preduhitrivach

Na njegovom Twitter profilu piše da mu često govore da se skloni. Ali, on ne da se ne sklanja, već svakoga dana ima sve više follower-a – u trenutku pisanja ovog teksta oko 120 hiljada. Njegovi tvitovi su legendarni i često se citiraju. On je autentični domaći Twitter celebrity, pa je stoga zaslužio mesto na našoj listi.

twitter.com/smarkovic

Slobodan Marković je privukao pažnju javnosti još u prvim godinama razvoja Interenta u Srbiji, kada je 1998. godine pokrenuo (moderisanu) Internodium mailing listu i u okviru nje javnu raspravu o razvoju telekomunikacione infrastrukture u Srbiji. Danas se sličnim temama bavi na svojoj Facebook strani i na Twitter-u, a strogo tehničke teme povremeno su prošarane zanimljivim i provokativnim sadržajima iz zemlje i sveta.

Mo­bil­ne a­pli­ka­cije

image

Telenor banka https://goo.gl/lHKsNL

Nepodeljena mišljenja Redakcije su da bi ovu aplikaciju trebalo isticati kao primer visoke funkcionalnosti, jednostavnog i intuitivnog upravljanja i nenametljivog, ali lepog dizajna. Apsolutno sve novčane transakcije koje se bez keša mogu obaviti izvešćete veoma lako. Čak i ako vam treba keš, brzo ćete dobiti informacije o najbližem bankomatu na kome možete da podignete, ali i uložite razne valute, a menjačke poslove obavljaćete takođe s telefona po prilično povoljnom kursu. Novac možete da „prebacite“ na bilo koji telefonski broj, čak i ako on nije u Telenor mreži. Lako upravljanje, vidžeti prema interesovanjima i želji, jednom rečju – sve što biste (pored novca) poželeli od banke.

11811.rs https://goo.gl/noFiym

Aplikacije „Telefonski imenik“ je Android verzija oglasnog portala 11811.rs. Poslovne strane sadrže više od 170.000 podataka za pravna lica unutar 340 delatnosti, uključujući kompletan državni sektor. Omogućena je brza i jednostavna pretraga pravnih lica po traženom pojmu ili nazivu firme i lokaciji, kao i pretraga po izabranoj delatnosti. Bele strane sadrže više od 2.300.000 podataka za fizička lica korisnike usluga fiksne i (manjim delom) mobilne telefonije Telekoma Srbija. Pružaju opciju pretrage po imenu, prezimenu, mestu i ulici i, naravno, telefonskom broju. Svi rezultati pretrage se mogu videti i na mapi.

CEWE https://goo.gl/K235X8

Našu pažnju nije privukla sama aplikacija, mada ona perfektno obavlja posao za koji je predviđena, već servis CEWE. Koliko god uživali u svojim i tuđim fotografijama i njihovom digitalnom deljenju, sigurno ste poželeli da ponekad prelistate pravi album, kao poklon napravite kalendar sa svojim fotografijama, poster ili čak futrolu za mobilni telefon. Sve to možete uz pomoć ove aplikacije i servisa, možete čak da dodate vinjete, crteže i ukrase... Sve to pošaljete, a hardverska verzija vaše kreacije ubrzo stiže na izabranu adresu.

Orion TV https://goo.gl/qJGRJW

Ni jednostavnije aplikacije, ni manje zamerki. Korisnici Orion Telekoma već su navikli da njihova kompanija uvek nudi ponešto ekskluzivno što ostali operateri još ne nude. Kako je Orion i IPTV provajder, logično je bilo da se napravi aplikacija pomoću koje mogu da se prate TV programi iz Orion ponude. Interfejs je jednostavna lista programa, dodirom na sličicu dobićete detaljan EPG, a dodirom na play taster pokrenućete TV program. Sve ovo, naravno, ne bi bilo vredno pomena da slika nije izvanredna u svim uslovima u kojima smo je isprobali. Orion tvrdi da aplikacija zahteva minimalnu vezu od 2 Mbps da bi sve funkcionisalo, a ko danas nema 2 Mbps link. I što je najlepše, sve je besplatno... barem u ovoj fazi razvoja servisa.

Večernje novosti https://goo.gl/T94E2T

Jednostavna i funkcionalna aplikacija iz Tehnicom kuhinje podržava solidan sadržaj koji emituju „Večernje novosti“. Redizajnirana aplikacija omogućava praćenje vesti i na ćiriličnom i na latiničnom pismu, te deljenje i ocenjivanje vesti, ali i komentara. Da ne bude sve „kao prepisano iz novina“, tu su dodatne galerije, video-zapisi i kursna lista s ugrađenim kalkulatorom. Sve u svemu, jedna korektno napisana i efikasna urbana aplikacija.

Ženski kutak https://goo.gl/UZ8Qnb

Jeste da se radi o agregatoru sadržaja iz nekoliko izvora, ali ova aplikacija ipak odiše šarmom zbog koga nismo mogli da je ne zapazimo. Moderan dizajn, intuitivni meni, čak i pretraživanje po rečima od interesa – sve važno je tu. Najviše su nam se dopale notifikacije koje „štiklom“ upozoravaju na objave kojih, moramo da priznamo, ima priličan broj. Aplikacija dozvoljava i upravljanje sadržajem poput čišćenja starih ili pročitanih tekstova ili formiranje liste omiljenih sadržaja, jer se tu nađe svašta za ženski deo sveta i sve one koji osećaju da mu pripadaju.

Specijalne nagrade

Nagrada publike - P… S… Fashion

Kao i prošle godine, dobitnika specijalne „Nagrade publike“ PC Press Top 50 izabrali ste vi. Na osnovu predloga posetioca sajta izabrali smo deset kandidata koji su se svim digitalnim sredstvima borili za vašu naklonost. To su bili Bambi, Extreme Intimo, Fly Fly, Frikom, Maxi, NIS, Njuz net, P…S…, Planeta sport i Telenor banka. Neki su se potrudili da bolje animiraju svoje pratioce na društvenim mrežama, pa su se skoro do zadnjeg trenutka borili Telenor banka i kompanija P… S… Fashion, koja je na kraju i dosta ubedljivo pobedila, zahvaljujući glasovima koji su stigli poslednjeg dana. Čestitamo pobednicima, uz konstataciju da zaista imaju dobar sajt i zapažene nastupe na društvenim mrežama.

image

RNIDS nagrada - E-u­pra­va

Spe­ci­jal­na na­gra­da ko­ju do­de­lju­je Re­gis­tar na­ci­onal­nog in­ter­net do­me­na Srbi­je (RNIDS) ove go­di­ne o­dla­zi u ru­ke por­ta­la E-u­pra­va (euprava.gov.rs), zbog izu­ze­tnog do­pri­no­sa ovog por­ta­la ra­zvo­ju on-line ser­vi­sa. Pod­se­tićemo da je E-uprava sa­mo u to­ku pro­šle go­di­ne omo­gućila građani­ma da on-line ko­ris­te pre­ko 150 u­slu­ga i ta­ko lak­še i brže obav­lja­ju svo­je a­dmi­nis­tra­tiv­ne po­slo­ve.

SLEDEĆI TEKST U PC #229
preview
Hosting za sve potrebe
Marko Herman


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter