GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #230 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Stare oznake, nov hardver
Bojan Stanojević
Dok Samsung-ova vrhunska serija telefona Galaxy S svake godine dobija nov model s novom oznakom, ovogodišnji uređaji iz serije A zovu se isto kao pre, ali su primetno bolje opremljeni. Isprobali smo Samsung Galaxy A5 2016 i A3 2016
- PC #230 (Mart 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Stare oznake, nov hardver

image

U pogledu dizajna i koncepcije, Samsung ove godine nije ništa bitno menjao kod modela serije Galaxy A. Podsetimo se, radi se o seriji koja je odmah „ispod“ Galaxy S, sa kućištem od stakla (koje je ove godine Gorilla četvrte generacije) i metalnim okvirom. Iako izgledaju elegantno i imaju kvalitetne AMOLED ekrane, prošlogodišnji modeli nisu se odlikovali vrhunskim hardverom ni opremom. Samsung je rešio da u tom segmentu načini korak napred. Isprobali smo Galaxy A5 2016 i A3 2016, a očekujemo da uskoro do nas stigne i vrhunski A7 u novoj verziji.

Napredniji i skuplji A5 2016 izgleda slično kao i prošlogodišnja verzija, ali ako bolje pogledate, videćete da je malo veći. Razlog za to je veći ekran, koji sada ima dijagonalu od 5,2 inča; razlika nije velika, ali je njegova rezolucija unapređena na Full HD. Ono što nećete videti, ali ćete shvatiti kada ga uključite, jeste čitač otisaka prstiju, skriven u glavnom tasteru na prednjoj strani.

image

Noviteta u unutrašnjosti ima mnogo više, a najveće izmene pretrpeo je osnovni hardver. Samsung i ovom prilikom nastavlja sa svojom čudnom politikom da na razna tržišta isporučuje istoimene modele s različitim procesorima (Qualcomm ili Exynos) i grafičkim čipovima (Mali ili Adreno). Budući da su do nas stigli uzorci, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koje će se verzije prodavati u Srbiji, ali u svakom slučaju novi Galaxy A5 dobio je procesor sa osam jezgara i primetno bolju grafiku od starog, a pošto razlike između dve ponuđene kombinacije nisu velike, ne morate da brinete o tome koju ćete dobiti. Procesor ima na raspolaganju 2 GB radne memorije, a skladišne memorije ima 16 GB i ona se može proširiti microSD karticom. I ovde postoje male razlike u zavisnosti od podverzije: u nekima je za karticu predviđeno posebno podnožje, dok će u drugima u podnožje moći da se ubaci ili memorijska ili druga SIM kartica.

Sledeće unapređenje koje je Samsung Galaxy A5 dobio krije se u kameri: iako senzor ima istih 13 megapiksela kao stari model, objektiv je bolji, sa blendom 1.9, a još važnije je to što sada ima i optičku stabilizaciju; osim toga, softver kamere omogućava više ručnih podešavanja parametara. Ako tražite dlaku u jajetu, prigovorićete nedostaku mogućnosti snimanja 4K videa, ali realno govoreći, telefon je ipak džepna sprava, pa je 1080p sasvim dovoljno.

image

Nešto veće kućište nije iskorišćeno samo za veći ekran: Samsung je u dodatni prostor u unutrašnjosti smestio veću bateriju koja sada ima kapacitet 2900 mAh, tako da se Galaxy A5 2016 odlikuje i boljom autonomijom. Ako ipak uspete da brzo ispraznite bateriju, nećete dugo čekati da se napuni jer je podržano brzo punjenje.

Bolji hardver, čitač otisaka i naprednija kamera pomerili su Galaxy A5 u gornju srednju klasu: štaviše, na Internetu se često pominje teza da je A5 ozbiljna konkurencija prošlogodišnjem vrhunskom modelu Samsung Galaxy S6. Koliko će ta teza biti tačna, najviše će zavisiti od toga kako će Samsung podesiti cene. Galaxy A5 2016 je nesporno dobar telefon, ali kada se sve uzme u obzir, ipak nije dorastao „S šestici“, premda je na nekim poljima svakako u prednosti.

Ako vam je Galaxy A5 2016 isuviše veliki, skup i ima mnogo toga što vam ne treba, pogledajte Samsung Galaxy A3 2016. Izgleda isto ali je manji, takođe je zaštićen Gorilla staklom četvrte generacije i ima lep AMOLED ekran, ali na glavnom tasteru nema čitač otisaka prstiju. Osnovni hardver zadržao je od stare verzije, premda sada i ovde postoji opcija sa Samsung-ovim procesorom umesto Qualcomm-ovog, kao i drugog grafičkog čipa, ali to nema mnogo uticaja na performanse.

image
Tabela karakteristika

S druge strane, dobio je bolji ekran: osim što je za nijansu veći i rezolucija je viša. Tu su i sitni detalji koji krase novi Galaxy A5, kao što je podnožje u koje može da se stavi ili memorijska ili SIM kartica, pri čemu sada microSD može da ima kapacitet do 128 GB. Kamera nema optičku stabilizaciju, ali ima novi senzor rezolucije 13 megapiksela i unapređeni objektiv sa blendom 1.9. I baterija je u novoj verziji veća nego u staroj, ali ne tako velika kao u novoj A petici; s obzirom na skrominiji hardver i manji ekran, i A3 2016 obezbeđuje dobru autonomiju.

Samsung Galaxy A3 2016 i A5 2016 su se neposredno pred završetak pripreme ovog izdanja ipak pojavili u prodaji: videli smo ih na samo jednom mestu, pa ne možemo da budemo sigurni da se cene neće menjati, ali te koje smo našli su čak i malo niže od cena prošlogodišnjih modela – a budući da su novi modeli vidno unapređeni, to znači da predstavljaju srazmerno bolju kupovinu.


www.samsung.rs
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter