GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #230 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Evropska nedelja programiranja
Čaba Vereš
U okviru Evropske nedelje programiranja, koja je prošle godine održana u Srbiji, organizovano je 167 događaja koji su omogućili učenicima u osnovnim i srednjim školama da stupe u kontakt (mnogi po prvi put) sa svetom programiranja. Srbija je po broju dešavanja na osmom mestu od 49 država koje su učestvovale. Zahvaljuljući angažmanu brojnih nastavnika i predavača, Nedelja programiranja bila je veoma uspešna
- PC #230 (Mart 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Evropska nedelja programiranja

image

Kao ambasadoru „Evropske nedelje programiranja“ u Srbiji, moj cilj je da promovišem i podržim događaje vezane za programiranje i informacione tehnologije. Cilj svih nas koji smo učestvovali u ovoj manifestaciji jeste da upoznamo mlade generacije s mogućnostima i prednostima IKT veština koje su potrebne u 21. veku. Inače, „Evropska nedelja programiranja“ (codeweek.eu) je neprofitna organizacija koju podržava Evropska komisija, a svaka država ima svog ambasadora u ovoj organizaciji.

Širom Evrope

Od 10. do 18. oktobra 2015. širom Evrope održano je više od 7500 događaja vezanih za programiranje, a kod nas je organizovano 167 aktivnosti u osnovnim i srednjim školama. Iz cele Srbije 13.729 učenika i nastavnika prisustvovalo je radionicama i upoznalo se s raznim konceptima programiranja.

Najveće interesovanje bilo je za osnovne koncepte programiranja, vizuelno programiranje, izradu Web stranica i robotiku. Ovom prilikom zahvalio bih prijateljima „Nedelje programiranja“ u Srbiji koji su svojim pozivom i radom doprineli uspešnosti – Udruženju profesora informatike Srbije i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Ove godine, prvi put su podeljeni sertifikati organizatorima za njihov trud i zalaganje.

U 21. veku informacione tehnologije čine sastavni deo svakodnevnog života. U obrazovnim sistemima sve većeg broja evropskih država posvećuje se pažnja programiranju kao posebnom predmetu i učenici se obrazuju za tu struku već od prvog razreda osnovne škole. Neophodno je da se i deci u Srbiji omogući susret sa programiranjem. Tokom „Evropske nedelje“ programiranja deca mogu sama da kreiraju programe i ostvare uspehe u nekom programskom okruženju, najlakše u svojim školama uz pomoć nastavnika. Među ciljevima je i rušenje stereotipa vezanih za programiranje, npr. da je ono teško, da je samo za izabrane, da nije za devojke...

image

Programeri su među najtraženijim zanimanjima na današnjem tržištu rada i oni koji se opredele za studiranje informacionih tehnologija mogu da očekuju brzo zaposlenje i platu iznad proseka bilo gde u svetu i Srbiji, kao i rad na daljinu bez potrebe da se napušta zemlja. Do 2020. godine u Americi i Evropi biće potrebno četiri puta više programera nego što ih se trenutno upisuje na fakultete. Otvaraju se nova radna mesta i mogućnosti i za pripadnice lepšeg pola, pošto su velike firme prepoznale da je vrlo malo žena na ovim radnim mestima, te se daju veliki podsticaji obrazovanju devojaka. Oko 45% učesnika aktivnosti „Nedelje programiranja“ u Srbiju bile su devojke.

„Evropska nedelja programiranja“ će ove godine biti održana od 15. do 23. oktobra – pogledajte codeweek.rs ili codeweek.eu. Bilo mi je veoma drago da predstavim „Evropsku nedelju programiranja“ na upravo održanom sajmu Nove tehnologije u obrazovanju u Beogradu.

Čaba Vereš, nastavnik u Politehničkoj školi u Subotici, osnovao je juna 2015. klub programera za decu od 8 do 14 godina, coderclub.eu. Tamo se uči Scratch vizuelno programiranje, MIT App Inventor za Android okruženje i koriste se roboti (Ozobot, Codie), kao i ostala sredstva (npr. Makey Makey). Zahvaljujući ovom radu, Čaba Vereš je izabran za ambasadora Evropske nedelje programiranja za Srbiju. Ovaj tekst realizovan je u saradnji sa British Council-om.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter