GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #230 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Upravljanje srpskim Internet domenom
Lazar Bošković
Višeaktersko upravljanje Internetom tema je brojnih debata na stručnim skupovima širom sveta, a u našoj državi to je praksa koja postoji već 10 godina, u srpskom Internet registru RNIDS
- PC #230 (Mart 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Upravljanje srpskim Internet domenom

image

Diskusija kako da se nadzor nad funkcijama koje trenutno obavlja ICANN (internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) prenese s Vlade SAD na globalnu internet zajednicu još uvek traje. Rezultat treba da bude višeakterski model upravljanja tim procesom nadzora (multistakeholder model), zasnovan na bottom-up pristupu u organizaciji i samoregulaciji. Upravo na tim principima osnovana je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“, skraćeno RNIDS, 2006. godine. Iskreno rečeno, za to postoje dva dobra razloga – tadašnja nezainteresovanost države da se bavi nacionalnim internet domenom (tada je bio aktuelan domen .YU), a s obzirom na to da je organizacija ponikla iz lokalne internet zajednice, fondacija je bila optimalna zakonska forma.

Na sličan način kao RNIDS funkcionišu i brojni nacionalni internet registri u Evropi i svetu, u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Kanadi, Holandiji, Češkoj, Izraelu... U većini država sveta model organizacije kojoj je povereno upravljanje nacionalnim internet domenima sličan je RNIDS-u, jer se radi o pravnim subjektima koji nisu državni organi, već su to najčešće nedobitne organizacije.

image
Novi Upravni odbor RNIDS-a - Novi sastav Upravnog odbora RNIDS-a izabran je 20. februara 2016, a članovi su: Goran Milanković, Vojislav Rodić, Biljana Romić Punoš, Dragan Jeremić, Vladimir Aleksić, Mirko Mirković i Miloje Sekulić.

Najmlađi nacionalni registar u Evropi

Kada su se 8. jula 2006, u potkrovlju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, u Njegoševoj ulici u Beogradu, okupile 34 firme i organizacije na Osnivačkoj skupštini RNIDS-a, nije se znalo čak ni kako će glasiti naziv novog nacionalnog internet domena. Sve primerene dvoslovne skraćenice za reč Srbija, koje bi mogle da zamene .YU kao nacionalni domen, odavno su već bile zauzete. Bilo je tu raznih egzotičnih predloga, kao .SX, pa ideja da od Surinama otkupimo .SR, a jedan političar ostao je zapamćen po sumanutom predlogu .SS. Srećom, izabran je .RS, kao i kod nekih drugih država koje u domenu imaju i oznaku društvenog uređenja. ICANN, kao organizacija odgovorna za rukovođenje globalnom strukturom Interneta, na osnovu podrške Vlade Srbije i predstavnika srpske internet zajednice, odlučila je 11. septembra 2007. da RNIDS-u poveri upravljanje postojećim .YU registrom, kao i da mu delegira novi .RS domen.

Ubrzo, već 25. septembra 2007, naš novi .RS domen postao je vidljiv na Internetu, ali predstojalo je još mnogo posla da bi počela i procedura registracije .RS domena. Razmena pisama i uspostavljanje zvaničnih odnosa između RNIDS-a i ICANN-a desila se 29. oktobra 2007. u Los Anđelesu. Registracija .RS domena počela je 10. marta 2008. u 12.00, i to istovremeno preko 27 firmi koje je RNIDS ovlastio. Već prvog dana registrovano je 7000 naziva najmlađeg nacionalnog domena u Evropi. Doduše, i bratski crnogorski .ME je vršnjak našeg domena, ali on više ima karakteristike generičkog nego nacionalnog domena.

Glasanje, pristupanje i upravljanje

image

Suosnivači Fondacije RNIDS su ugledne domaće kompanije i organizacije, zainteresovane da učestvuju u radu RNIDS-a i utiču na upravljanje internet infrastrukturom u Srbiji. RNIDS-ov najviši organ jeste Konferencija suosnivača, koju čine ovlašćeni predstavnici suosnivača; oni donose odluke i opšte akte koji regulišu rad RNIDS-a, uključujući pravila za registraciju domena i rešavanje eventualnih sporova povodom registracije naziva domena. RNIDS trenutno ima 70 suosnivača, a Konferencijom suosnivača rukovode predsednik i njegov zamenik. Oni vode i sednice tog tela, koje se sastaje najmanje dva puta godišnje.

Konferencija suosnivača RNIDS-a otvorena je za pristupanje novih suosnivača, tako da svaka firma, privredno društvo ili preduzetnik, kao i druge organizacije registrovane u Srbiji, mogu da postanu suosnivači RNIDS-a i time ostvare direktan uticaj na njegov rad. Kako i zašto se postaje suosnivač opisano je na Web strani rnids.rs/pristupanje. Najšira javnost može da prati sednice Konferencije suosnivača, koje su javne i otvorene za sve zainteresovane, redovno se snimaju i potom se snimci postavljaju na Internet.

Upravni odbor od sedam članova, na osnovu javnog konkursa, bira Konferencija suosnivača, a kandidati moraju da ispunjavaju određene uslove. Pored znanja, sposobnosti, stručnosti i iskustva, visokih moralnih i etičkih standarda, kandidati za članove Upravnog odbora moraju da imaju barem 10 godina relevantnog radnog iskustva, odnosno fakultetsku diplomu i najmanje pet godina relevantnog radnog iskustva. Upravni odbor upravlja radom RNIDS-a i imenuje direktora, takođe na osnovu javnog konkursa.

Direktor RNIDS-a je izvršni organ i rukovodi Kancelarijom RNIDS-a u kojoj trenutno radi 11 zaposlenih na svakodnevnim administrativno-tehničkim poslovima. Nadzor nad radom direktora i Kancelarije obavljaju i interna i eksterna revizija. Statutarna komisija RNIDS-a daje mišljenje na nacrt Statuta i drugih akata RNIDS-a i njihovo tumačenje, kao i preporuke vezane za sukobe interesa, javnost rada i zaštitu privatnosti.

Registracija, edukacija i bezbednost

Osnovni zadatak RNIDS-a jeste da obezbedi operativnu stabilnost i dostupnost nacionalnih .RS i .СРБ domena. To uključuje registraciju, tehničko održavanje i administraciju Centralnog registra nacionalnih internet domena i obezbeđenje DNS infrastrukture za stabilan rad Interneta u Srbiji i globalno, što sve registrovane .RS i .СРБ domene čini uvek dostupnim svim korisnicima Interneta.

RNIDS okuplja srpsku internet zajednicu, artikuliše i zastupa njene interese kako u Srbiji, tako i u Evropi i na globalnom nivou. Kao nacionalni registar internet domena, RNIDS je član CENTR-a (Udruženja evropskih registara nacionalnih internet domena) i član ccNSO (Organizacije za podršku nacionalnim internet registrima) pri ICANN-u. Predstavnici RNIDS-a redovno učestvuju na međunarodnim internet skupovima, a neki od njih su izabrani i u tela međunarodnih organizacija.

Redovna saradnja s domaćom internet zajednicom odvija se kroz stručne skupove i projekte koje RNIDS organizuje radi ostvarenja opštekorisnih ciljeva, povećanja kvalitetnog domaćeg internet sadržaja i edukacije o svim aspektima upotrebe Interneta i bezbednosti korisnika. Redovne godišnje aktivnosti jesu Konferencija DIDS (dids.rs), podrška Grupi mrežnih operatora Srbije (RSNOG – rsnog.rs), Mesec internet bezbednosti u oktobru, tematske panel-diskusije i edukativni programi kao što je onaj na adresi pitajte.rs. Tu je i edukativno-promotivni sajt Dom domaćih domena – domen.rs.

RNIDS danas ima četrdeset ovlašćenih registara širom Srbije (kompletan spisak je objavljen na domen.rs/registri), oko 3.000 registrovanih naziva .СРБ domena i oko 90.000 registrovanih naziva .RS domena. Alat za proveru dostupnosti nacionalnih domena za registraciju nalazi se na adresi domen.rs/whois.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter