GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #231 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Priv: Android na BlackBerry način
Dejan Ristanović
Može li BlackBerry, do pre par godina najpoznatije ime na tržištu telefona za poslovne ljude, opstati pored snažne ponude iOS i Android uređaja? Kanadska firma pokušava da se priključi trendovima, kad već više ne može da ih diktira - pripremili su BlackBerry Priv koji radi pod operativnim sistemom Android... ali na poseban način
- PC #231 (April 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Priv: Android na BlackBerry način

image

Počnimo od onoga što izdvaja BlackBerry Priv – tastature. BlackBerry ostaje pri tezi da je poslovnom čoveku tastatura, makar i minimalna, neophodna za efikasno pisanje poruka. Ako gurnete gornji deo telefona unapred, ukazaće se mehanička QWERTY tastatura sa 35 dirki, na kojoj susedni redovi nisu „smaknuti“, nego je W tačno iznad S, a S je iznad Z. Zahteva navikavanje, ali će mnogima obezbediti brži rad; s druge strane, i virtuelna tastatura lepo izgleda, pa možete da ostanete pri njoj.

Mehanička tastatura nije „tek tako“ dodata – BlackBerry je napravljen tako da je gornji deo lak, pa je zgodan za držanje u ruci i korišćenje tastature jednim prstom ili, ako ste vešti da to uradite, dva palca. Pri tom je telefon jedva malo deblji od konkurenata sa kućištem od jednog komada metala – mnogi nisu ni primetili da slajder i tastaturu. I operativni sistem je prilagođen tastaturi, pa će čim izvučete slajder virtuelna tastatura nestati, a čitav ekran će biti raspoloživ za pregled unetog teksta. Postoji čak i mogućnost da skrolujete tekst vukući prst preko tastature nadole ili nagore. Možda su sva ta balansiranja razlog za izbor plastike kao osnovnog materijala, što čini da telefon ne deluje luksuzno kao neki od konkurentskih modela, mada i dalje sasvim korektno izgleda, ako vam ne smeta za BlackBerry tradicionalna crna boja.

BlackBerry Priv je zasnovan na kvalitetnom hardveru – brz procesor, čak 3 GB memorije, 32 GB prostora za skladištenje što se po potrebi širi microSD karticom, veliki i sjajni 5.4“ AMOLED ekran rezolucije 2560×1440 i baterija kapaciteta 3410 mAh. Zvučnici su smešteni u dnu prednje strane telefona, a kontrolni tasteri uključuju i srednji, koji obezbeđuje Mute funkciju.

image
Tabela karakteristika

Rezolucija glavne kamere je 18 Mp (uz optičku stabilizaciju i dual-LED blic) a rezultujuće fotografije su solidne, čak i ako je svetlo slabo. Nevolja je u tome što je prateći softver trom pa nam se dešavalo da prođe sekund između trenutka kada smo pritiskuli „okidač“ i smeštanja slike na karticu. Kada je aktiviran HDR (High Dynamic Range) režim, potrebno je oko 5 sekundi za inicijalnu obradu fotografije.

Glavni adut BlackBerry uređaja uvek je bila bezbednost (Priv dolazi od privacy), pa je zanimljivo videti koliko je Android učinjen sigurni(ji)m okruženjem. Pošto je za prilagođavanje potrebno vreme, BlackBerry ne koristi najnoviju verziju Andorid-a, a osnova bezbednosti je postavljena ugradnjom DTEK modula koji prati rad Android-a i upozorava korisnika na eventualne opasnosti. Uveden je BlackBerry Hub, neka vrsta centrale za sve vrste poruka, dakle SMS-ove, tvitove, elektronsku poštu pa čak i telefonske pozive. Uz malo podešavanja filtera, dobićete okruženje koje štiti vaše poruke i isporučuje vam ih na organizovan način. Ujednačavanje ide na štetu fleksibilnosti servisa, pa tako Hub ne prepoznaje mogućnost Gmail-a za arhiviranje poruka, kao ni opcije Outlook.com-a za markiranje poruka radi obrade na drugim računarima. Uz sve to, aplikacija je spora, a tokom kratkog vremena raspoloživog za testiranje primetili smo i da se telefon greje, pa je bilo i par „zamrzavanja“ ekrana na neko vreme.

Vredi pomenuti i druga unapređenja Android okruženja, pre svega home ekran koji omogućava da povučete ikonu naviše i tako dobijete widget s dodatnim funkcionalnostima, kao i notifikacioni panel koji omogućava filtriranje informacija po aplikacijama koje su ih generisale.

BlackBerry je učinio dosta da unapredi Android i prilagodi ga potrebama poslovnog čoveka, ali je potrebno još napora (i update-ova) dok opcije ne postignu željenu funkcionalnost i efikasnost. Nestrpljivo očekujemo dalji razvoj događaja.


vipmobile.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #231
preview
ESET Remote Administrator
Kristijan Lazić


Asusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter