GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #231 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Give me 5+
Oliver Popović
Mala i srednja preduzeća spadaju su osnovni generatori rasta svake privrede. Od odlične ideje, preko dobrog planiranja i kvalitetne realizacije, ona preko noći mogu da prerastu u veoma ozbiljne kompanije. Za uspeh je, uz motivisan i sposoban tim, neophodna i odgovarajuća ICT podrška, možda kroz Microsoft-ovu Kroz Give me 5+ akciju
- PC #231 (April 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft Give me 5+

image

Očekujući rast koji bi – svi se u to nadaju – mogao doći i preko noći, trebalo bi se pripremiti i unapred planirati korake razvoja. Možda se u početku ne mora javiti potreba za ozbiljnim softverom za upravljanje svim aspektima preduzeća, ali s povećanjem obima posla raste broj zaposlenih i obim finansija koje se prate, količina dokumentacije, broj operacija koje treba nadgledati, ali i odluka koje treba donositi i sprovoditi na dnevnom nivou. Jedna od kompanija koja već dugi niz godina nudi svoja ERP rešenja (Enterprise resource planning – upravljanje resursima preduzeća) koja se po kvalitetu, mogućnostima i jednostavnosti implementacije izdvajaju od konkurencije svakako je Microsoft. Ukoliko spadate u grupu korisnika koji imaju preduzeće malog i srednjeg obima, s velikom stopom rasta i potrebom za sveobuhvatnim rešenjem koje nudi kontrolu nad finansijama, resursima, upravljanjem projektima, prodajom, marketingom i naravno ljudskim resursima, obradovaće vas vest da je Microsoft i u 2016. nastavio promociju Give me 5+ za nove klijente Microsoft Dynamics rešenja NAV 2016. Promocija je ograničena na nove klijente i omogućava popust od 30% za kupce pet korisničkih licenci zajedno sa osnovnim paketom funkcionalnosti (Starter Pack). Ukoliko kupite paket obuhvaćen akcijom, možete dokupiti dodatne licence po ceni nižoj za 10%, a napredni paket funkcionalnosti (Extended Pack) može se dokupiti po ceni za 24% nižoj od standardne.

Implementacija Microsoft Dynamics NAV 2016

image
Slika 1: Pregled licence s pravom trajnog korišćenja

Pre donošenja odluke o nabavci ERP rešenja treba sagledati sve aspekte i prednosti implementacije. Da biste bili sigurni u to vam je potreban novi sistem upravljanja preduzećem, zapitajte se da li imate neke od pokazatelja koji ukazuju na to da ste prevazišli mogućnosti vašeg trenutnog sistema. Jedan od najčešćih pokazatelja jeste iznalaženje novih načina da se reše sve složeniji problemi, obilazeći oko direktnog pristupa. Tu je i smanjen protok novca usled kompleksne dokumentacije, tromosti sistema, birokratije… Ne treba zaboraviti ni nedoslednost u finansijskim izveštajima koji se iz dana u dan mogu prilično razlikovati, jer se ne oslanjaju na standardizovane procedure i sveobuhvatne analize, što može dovesti do ozbiljnih finansijskih problema usled pogrešnih zaključaka. Da li vam je kvalitetna radna snaga zapetljana u veliki broj besmislenih poslova koji ne dozvoljavaju rad na bitnim stvarima? Naravno, ne zaboravite ni precizan spisak inventara, stvari koje ulaze i izlaze iz preduzeća. Ako niste sigurni šta posedujete, šta trenutno imate na stanju, a šta očekujete i prepoznali ste se u još nekoj od pomenutih stavki, zreli ste za novi ERP.

Microsoft Dynamics NAV 2016 dolazi u dve osnovne verzije – Starter Pack (osnovne funkcije) i Extended Pack (napredne funkcije). Starter Pack je namenjen kompanijama kojima su potrebne osnovne finansijske, distributivne i projektne funkcije. Ovde se pre svega misli na upravljanje finansijama, resursima, osnovama komercijale (kupovina, prodaja i inventar), ali i profesionalnim servisima poput upravljanja projektima, analizom poslovanja i generisanjem izveštaja. Napredna verzija predstavlja namenjena je većim kompanijama, sa kompleksnijim zahtevima poput skladišnih i proizvodnih rešenja. Tu su i mogućnosti planiranja nabavke i kapaciteta, te napredne mogućnosti upravljanja projektima poput kontrole i planiranja resursa, kapaciteta i poslova.

image
Slika 2: Funkcionalnosti Starter i Extended Pack

Podrazumeva se laka integracija sa Office-om 365 i Microsoft CRM Online, kao i Microsoft cloud servisima, ali imajte na umu to da za implementaciju rešenja Dynamics NAV morate imati dodatne softverske licence, kao što su Microsoft Windows Server i Microsoft SQL Server. Naglasićemo i da se Dynamics NAV može implementirati kao rešenje koje će delimično ili potpuno biti „u oblaku“, u zavisnosti od potreba kompanije u kojoj se sistem implementira. Već nabavkom osnovnog, Starter Pack-a, mala i srednja preduzeća za kratko vreme podižu na viši nivo osnove svog poslovanja: finansije, distribuciju i profesionalne servise. Nakon implementacije, korisnici Microsoft Dynamics NAV-a imaju potpunu kontrolu nad svojim finansijama, kompletan uvid i organizaciju kupovine i prodaje dobara, bolje definisanje obaveza zaposlenih i njihovih plata, te kontrolu nad dodatnim troškovima generisanim bilo kroz neplanirane rashode ili kroz konsultantske usluge. Većini malih i srednjih preduzeća osnovni paket funkcija (Starter Pack) je sasvim dovoljan za sve aspekte poslovanja.

U širokoj primeni

Popularnost rešenja Microsoft Dynamics NAV 2016 nije došla preko noći, ali sada NAV predstavlja Microsoft-ovo najpopularnije ERP rešenje primenjeno u preko 110.000 kompanija širom sveta. Neka NAV rešenja često mogu biti kompleksna, ali se Microsoft potrudio da njihov ERP krajnjem korisniku deluje pristupačno. U zavisnosti od tipa posla koji obavljate, dobićete svoj Role Center, odnosno centralnu stranu interfejsa oblikovanu prema vašoj ulozi u organizaciji. Interfejs se razlikuje od korisnika do korisnika i omogućava pristupe potrebnim funkcijama. Primera radi, šef računovodstva dobijaće svakodnevno grafikone i izveštaje vezane za ono što je njemu bitno, na primer indikatore performansi, poslovanje s prodavcima i slično, a svaki od tih grafikona nudi detaljne informacije udaljene samo nekoliko klikova. Po potrebi, moguće je prilagođavati stvari koje se prikazuju u zavisnosti od trenutnih ili stalnih prioriteta, a pretraga je dodatno unapređena, pa su rezultati prikazani kao linkovi, što dodatno olakšava navigaciju.

image

Menadžeru projekta bitne su finansijske performanse i tok projekta, pa će ti izveštaji automatski biti generisani. Takođe, tu su i izdvojene aktivnosti kojima se jednostavno dolazi do bitnih dokumenata projekta poput troškova, zaduženja, rokova i onoga što ste definisali. Generisanje izveštaja obuhvata veoma detaljna podešavanja i unapred definisane opcije koje umnogome olakšavaju čitav proces. Izveštaji mogu da sadrže grafikone i slike, a opcije sortiranja podataka dostupne su direktno u izveštajima. Podaci iz Microsoft Dynamics NAV-a mogu da se distribuiraju u nekoliko koraka, jednostavnim dodeljivanjem pristupa osobama koje treba da vide podatke, a izveštaji koje generiše NAV mogu se otvoriti iz Excel-a, pa se dalja analitika može obavljati naknadno, s drugim timovima, ukoliko za tim ima potrebe.

Ovo je samo jedan od primera onoga što nudi Microsoft Dynamics NAV, a među mnogim drugim prednostima izdvojili bismo centralizovan sistem skladištenja, arhiviranja i pretrage dokumenata, s jednostavnim interfejsom pretrage, praćenja i analize. Naravno, osnovu finansija čini Glavna knjiga (General Ledger) koja sadrži sve izdate i primljene naloge, dnevnu dokumentaciju, izveštaje o poslovanju određenih aspekata kompanije, odobrenja prodaje i nabavke…

image

Ukoliko vam je potreban softver za upravljanje preduzećem, Microsoft Dynamics NAV predstavlja pogodno rešenje za podizanje poslovanja na viši, organizovaniji nivo. On omogućava manje trošenje vremena na birokratiju, praćenje i izveštavanje, a više na analizu, unapređivanje i određivanje kritičnih elemenata poslovanja na koje se treba usredsrediti. Još jedna od prednosti jeste ta što Microsoft nudi i svoja rešenja poput Dynamics AX, okrenutog ka velikim preduzećima s velikim internacionalnim prisustvom, koje nudi zajedničko funkcionisanje van okvira jedne države i na koje se može preći u slučaju da kompanija preraste mogućnosti Dynamics NAV-a. Akcija Give me 5 je interesantna pre svega malim i srednjim preduzećima koja dosad nisu koristila ERP rešenja, i na kojoj se može uštedeti lepa suma novca. Tokom trajanja akcije možete da kupite Microsoft Dynamics NAV 2016 kod bilo kog od Microsoft-ovih partnera.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter