GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #231 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Regionalni Internet poslenici opet na okupu
Lazar Bošković
Drugog dana Konferencije DIDS 2016 održan je drugi po redu Regionalni internet forum - RIF 2016, 16. marta, u Hotelu "Hyatt Regency Beograd". Bio je to logičan nastavak prošlogodišnje uspešne premijere
- PC #231 (April 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Regionalni Internet poslenici opet na okupu

RIF 2016 je okupio pedesetak predstavnika nacionalnih internet registara iz jugoistočne Evrope, predstavnike državnih organa, lokalnih internet zajednica i globalnih internet organizacija, kao i pravne eksperte iz regiona sa akademskim i praktičnim iskustvom. Teme ovog stručnog skupa, sa učesnicima po pozivu, bile su projekti u oblasti e-Uprave, problematika IDN domena, autorska prava i drugi pravni aspekti vezani za Internet, kao i bezbednost na Internetu sa gledišta obrazovanja, podizanja svesti i pravne usklađenosti. Programski odbor RIF 2016 činili su istaknuti internet poslenici iz regiona: Nataša Glavor iz Hrvatske (predsednik), Dušan Stojičević iz Srbije, Barbara Povše Golob iz Slovenije, Aida Mahmutović iz Bosne i Hercegovine i Aleksandar Ičokaev iz Makedonije.

Blok 1 – Šta se sprema u regionu?

image

Uvodno predavanje Gabrijele Šitek iz ICANN-a ticalo se višeakterskog modela organizacije i načina kako da se sva zainteresovana lica, organizacije i kompanije uključe u proces globalnog upravljanja Internetom. Tema Ilije Bazljankova, iz Bugarske, predsednika Izvršnog komiteta švajcarske asocijacije CORE, bila je praktično upravljanje Internetom. Marija Kujačić, iz Direkcije za elektronsku upravu, predstavila je koncept otvorenih podataka u javnoj upravi u Srbiji, a njen kolega iz hrvatskog Ministarstva uprave Tomislav Vračić predstavio je uslugu e-Građani.

Davor Šoštarič, direktor slovenačkog Instituta informatičkih nauka, govorio je o COBISS-u kao dobrom primeru platforme za nacionalne bibliografske informatičke sisteme u zemaljama jugoistočne Evrope. Internet aktivista iz Slovenije Domen Savič, na primeru projekta Rešimo.net (Sačuvajmo Net), govorio je o internet neutralnosti i o tome kako postići zainteresovanost medija, države i građana za ovu značajnu temu. Nataša Đukanović, iz crnogorskog registra .ME domena, objasnila je prednosti tog domena i dobre prodajne rezultate na tržištu SAD, vezane za značenje reči „me“ na engleskom jeziku.

I Makedonija već godinu dana ima svoj ćirilički .МКД domen, o čemu je govorila Sanja Simonova iz MARnet-a, dok je Danijel Kalčev izneo probleme koji su stajali na putu do dobijanja bugarskog ćiriličkog domena .БГ.

Blok 2 – Pravnička priča

David Taylor iz kompanije Hogan Lovells, dao je primer vinske industrije i uvođenja domena .WINE i .VIN. Gost iz Bugarske, advokat Georgi Dimitrov, ukazao je na praksu bugarskih sudova kojom se elektronski dokumenti, kao što su poruke e-pošte, tretiraju kao legitimni dokumenti i to od trenutka pristizanja poruke u elektronsko sanduče, a ne trenutka čitanja.

Maja Bogataj Jančič, iz slovenačkog Instituta za intelektualnu svojinu, iznela je stavove o reformi autorskih prava u EU. Dušan Popović, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, obrazložio je zašto u EU ne treba da se uvede pravo izdavača na naknadu za korišćenje odlomaka vesti. Učesnica iz Makedonije Neda Zdraveva, sa Pravnog fakulteta Justinijan Prvi, istakla je da nacionalne vlade treba da sarađuju tokom rada na unapređivanju zaštite potrošača, a advokat iz Hrvatske Albina Dlačić objasnila je kada postoji odgovornost internet provajdera koji je ujedno i jedini provajder.

Blok 3 – Bezbednost

Kao ni DIDS, ni RIF nije mogao da prođe bez veoma aktuelne teme vezane za bezbednost na Internetu. Gorazd Božič iz slovenačkog SI-CERT-a, govorio je o zaštiti dece i odraslih od prevara i zloupotreba na Internetu i načinima za podizanje svesti o sajber bezbednosti. Domen Savič je predstavio slovenački projekat Cryptoparty posvećen širenju svesti o važnosti privatnosti komunikacije, naročito u svetlu opasnosti nastalih sve bržim razvojem internet tehnologija.

U završnom, četvrtom bloku RIF 2016, prikazan je i dokumentarac o 20 godina hakovanja u Sloveniji. Kompletan program, biografije i prezentacije učesnika, kao i video-snimci, nalaze se na sajtu www.rif.rs.

Organizator DIDS-a je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), a podršku skupu je pružio ICANN, vodeća organizacija za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

SLEDEĆI TEKST U PC #231
preview
Digitalna demokratija
Goran ObradovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter