GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #234 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Backup od A do Š... i restore od Š do A
Branislav Bubanja
Kvar računara, dejstvo virusa i drugih štetnih programa, pa i elementarne nepogode, požari i krađe ugrožavaju sigurnost vaših podataka. Svi znamo da je jedina zaštita od takvih problema uredan backup, ali da li taj backup zaista pravimo? Jednom napravljen backup je lepa stvar, ali je mnogo lepše ako napravite sistem kojim će se automatski i redovno generisati kopije podataka. Da vidimo kako...
- PC #234 (Jul/Avgust 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Backup od A do Š... i restore od Š do A

image

Da li ste se ikad zapitali koliko vrede backup-ovani podaci? Ne vrede apsolutno ništa, i još gore od toga, predstavljaju samo trošak u prostoru za čuvanje, u angažovanju i u vremenu potrošenom da se backup napravi. Situacija je takva sve do trenutka kada se desi havarija sistema. U jednom trenu, backup od "gubitaša" postaje najvažniji resurs, čija cena skače u nebesa, a često je i nemerljiva. Zato i ne čudi što kompanije ulažu ogromne svote u disaster recovery sajtove, lokacije s backup-ovanim podacima koje su fizički udaljene, a sve u cilju smanjenja rizika od oštećivanja rezervnih kopija produkcionih podataka.

Ovom prilikom nećemo se baviti sistemskim rešenjima za backup u kompanijama koje na to troše stotine hiljada evra. Pokušaćemo da poslovnu filozofiju pravljenja rezervnih kopija podataka prenesemo u kućno i manje poslovno okruženje. Verujemo (ili se barem nadamo) da je većini naših čitalaca izrada rezervnih kopija radnih podataka postala rutina, ali je pitanje da li backup radite na pravi način. Najčešće se backup-ovani podaci nalaze na istoj lokaciji kao i originalni, nekad čak i na istom disku (možda samo na drugoj particiji) ili, u boljem slučaju, na eksternom disku koji je lociran odmah pored računara. U nastavku teksta pokušaćemo da vam predstavimo kako interne alate iz Windows-a, tako i programe drugih proizvođača koji služe za obavljanje tog posla, ali na pravilan način.

U kućnom okruženju, držanje backup-a na udaljenoj lokaciji znači samo jedno - upotrebu servisa zasnovanih na cloud-u, kao što su Dropbox ili Microsoft OneDrive. Svesni smo da postoje različiti potencijalni razlozi za izbegavanje ovakvih backup-a (privatnost, plaćanje pretplate, neizvesnost do kada će se odabrana kompanija baviti tim poslom i šta ako reši da ga napusti...). Zbog svega toga, potrudili smo se da pronađemo alternativu, počev od čuvanja i razmene backup-a s rodbinom i prijateljima kojima verujete, pa do podizanja sopstvenog cloud storage-a. Objasnićemo i šta je sve potrebno da uradite ukoliko se desi neki problem s podacima i kako da oporavite podatke koji su sačuvani u rezervnim kopijama.

Izbor uređaja za backup

image

Bilo bi idealno da se backup podataka radi na dva različita medija istovremeno. Predstavićemo vam nekoliko mogućih rešenja. Prvo pada na pamet dodatni hard-disk - eksterni ili interni. Preporučujemo da se on koristi za image kompletnog sistema. U tu svrhu moguće je koristiti alat koji dolazi uz operativni sistem ili neki od nezavisnih (besplatnih) programa, kao što je Macrium Reflect Free.

Mrežni hard-disk je sekundarno rešenje. Može se čuvati na nekoj udaljenoj lokaciji ili u lokalnoj kućnoj mreži (ako baš insistirate na toj vrsti dodatne sigurnosti). Čuvanje podataka u cloud-u takođe je česta varijanta, a najpoznatiji servisi tog tipa jesu Dropbox, Microsoft OneDrive i Google Drive. Bezbednost možete da poboljšate upotrebom servisa Viivo za šifrovanje podataka pre slanja na pomenute sisteme. Ako vam ni to nije dovoljno sigurno, onda je pravo rešenje za vas lični cloud storage sistem kao što je OwnCloud.

Dobar izbor za čuvanje rezervnih kopija podataka jesu i drugi računari. Ukoliko posedujete više računara, možete da sinhronizujete podatke na njima, bilo upotrebom cloud servisa, bilo raznim alatima kao što je open source program Syncthing. Bonus koji se dobija ovim načinom pravljenja rezervnih kopija jeste to što su svi podaci koje koristite uvek dostupni na svim računarima.

Još jedno dobro rešenje, o kojem verovatno niste razmišljali, jeste razmena slobodnog prostora na hard-diskovima s rođacima ili prijateljima u koje imate poverenja - na vašem računaru možete da čuvate njihove backup-e, a oni na svojim vaše. Malo "paranoje" nije naodmet, pa se pre nego što razmenite podatke pobrinite da oni budu šifrovani, ako ništa drugo Winzip-om.

Backup podataka

image

Windows 10 nudi dva osnovna načina za backup podataka - Backup and Restore i File History. Oba se fokusiraju na kreiranje rezervnih kopija bitnih dokumenata, fotografija i drugih ličnih podataka, kao i fajlova iz operativnog sistema koji mogu da se prekopiraju na bilo koji drajv vidljiv na računaru, uključujući i mrežne diskove.

Osnovno pravilo backup-a jeste da se napravi više kopija na različitim lokacijama. Ni File History ni Backup and Restore ne dozvoljavaju backup na alternativne lokacije, ali ukoliko koristite Windows 10, možete da prevaziđete to ograničenje. Konfigurišite File History tako da podatke kopira jednu lokaciju, recimo na drajv koji je fizički povezan na računar, a Backup and Restore podesite da podatke kopira na neku drugu lokaciju, recimo, u šerovani folder na mrežnom disku. File History konstantno prati promene na sistemu i pravi backup po potrebi, dok Backup and Restore može da se podesi da kreira backup u redovnim intervalima (nedeljnim, mesečnim...) ili u vreme kada znate da nećete raditi na računaru.

Kopija operativnog sistema

Pobrinuli smo se za podatke, ali šta je sa operativnim sistemom? Svako ko je makar jednom reinstalirao sistem od nule zna koliko je to mukotrpan posao i da su potrebni dani, ako ne i nedelje, da se svi programi, drajveri i alati dovedu u potpuno funkcionalno stanje. Za takve slučajeve idealna je tzv. slika sistema (drive image), koji pomenuti posao skraćuje na jedan sat. Windows će ponuditi da napravi image fajl prilikom setovanja Backup and Restore alata, ali u njemu postoje slabosti. Prvo, svaki backup takvog tipa zahteva desetine, pa i stotine gigabajta prostora na hard-disku. Drugi, mnogo važniji problem jeste to što tako kreirani image fajlovi nisu verifikovani i ne postoje garancije da su ispravni. Najzad, image fajlovi se čuvaju samo na jednom drajvu.

Pomoću nezavisnog programa Macrium Reflect eliminišu se sve tri slabosti. Besplatnu verziju možete da preuzmete sa adrese www.macrium.com/reflectfree.asp. Problem prevelikog zauzimanja prostora on rešava upotrebom diferencijalnog image fajla, koji zauzima mnogo manje mesta zahvaljujući tome što snima samo izmene koje su napravljene od poslednjeg backup-a.

Pokrenite program i kliknite na opciju Create an image of the partition(s) required to backup and restore Windows. Zatim odaberite lokaciju na kojoj želite da se čuva rezervna kopija diska. U Advanced Options podešavanjima selektuje Auto Verify image, što će obezbediti proveru backup fajla nakon kreiranja.

Definišite intervale za backup. Preporučujemo da na mesečnoj bazi kreirate kompletan backup, a da na dnevnoj bazi uključite šablon Differential Backup Set. U duhu redundantnosti podataka koju promovišemo od početka teksta, napravite još jedan šablon sa istim podešavanjima, ali pozicionirajte backup fajl na neku drugu lokaciju. I na kraju, kada vas program upita za kreiranje Rescue medija, odgovorite potvrdno i napravite DVD ili USB flash drajv koji će vam pomoći da oporavite sistem čak i ako nakon havarije Windows ne uspeva da se startuje.

Sve se ovo može uraditi u besplatnoj verziji programa Macrium Reflect. Ukoliko vam je potrebno nešto više, kao što su inkrementalni backup-i ili backup pojedinačnih fajlova i foldera, razmislite o komercijalnoj verziji programa Macrium Reflect Home Edition. Za pregled cloud rešenja prilagođenih backup-u, analizu alternativnih strategija koje ćete primeniti ako ne želite da skladištite svoje podatke u data centrima cloud provajdera (lični cloud), opis procedura restore-a podataka i zaštita rezervne kopije, selektivni backup i backup podataka s društvenih mreža pogledajte PC #234.

SLEDEĆI TEKST U PC #234
preview
Decenija RNIDS-a
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter