GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #235 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Modularni telefon
Marko Nešović
Otkako je Google projektom Ara predstavio koncept modularnog telefona (doduše, samo za developere), mnogi su prepoznali šansu i oslonili se na tu ideju. Najdalje je otišao LG, predstavivši svoju "perjanicu" G5. Modularni LG sada je stigao i na naše tržište...
- PC #235 (Septembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Modularni telefon

image

G serija je od samog početka predstavljala vrh LG-jeve ponude. Preko G2, G3 i G4 pa sve do G5, svaki od ovih telefona imao je neku specifičnost kojom se izdvajao od konkurencije: G2 velikom baterijom i ekranom, G3 vrhunskom kamerom i QHD ekranom, G4 možda najboljom kamerom na pametnim telefonima i blago zakrivljenim ekranom, a sada stiže i G5, telefon modularnog dizajna.

Na prvi pogled: klasično

Kada govorimo o izgledu G5, nema se mnogo toga novog reći: dominira jednostavan dizajn, sa blago zakrivljenim staklom pri vrhu telefona i metalnim kućištem. Minimalizam zadnjeg dela doveden je do savršenstva, pa poleđinom dominira izdvojena celina sa dve kamere, između kojih su LED blic i senzor laserskog autofokus sistema. Ispod ovog blago izbočenog elementa nalazi se kružni senzor otiska prsta i to veoma brz, mada bi se mogla uputiti zamerka na račun njegove površine, koja bi morala biti veća, jer će vam se neminovno dešavati da ga pritiskate po nekoliko puta dok ne registruje poznatu šaru prsta. Senzor otiska je ujedno i Power taster, kojim, pored poznate Knock On funkcije, uključujete/isključujete telefon.

Prednja strana poseduje veliku staklenu površinu, sa minimalnom „bradom“ koja nosi LG logo. Desni bok u donjoj polovini ima fiočicu za SIM i microSD kartice, dok se na suprotnoj strani nalaze klackalica za regulaciju jačine zvuka i, pri samom dnu, bravica za otključavanje donjeg dela telefona.

Donji deo telefona na sebi nosi USB C konektor, mikrofon i zvučnik, a na suprotnoj strani su 3,5 mm audio-konektor, IR port i drugi mikrofon.

Drugari

Jačim pritiskom na bravicu otvara se donji deo i oslobađa se „brada“ koja nosi bateriju. U prvom (a sudeći po globalnoj LG strategiji – i jedinom) talasu dostupna su dva dodatka, koje LG naziva Friends – LG Cam Plus i LG Hi-Fi Plus. Prvi dodaje malo veći grip za fotografisanje, sa tasterima za uključivanje kamere, okidanje i snimanje video-materijala i skrolom za zumiranje, ali i dodatnu bateriju kapaciteta 1200 mAh. Hi-Fi modul poseduje Bang & Olufsen DAC za poboljšanje kvaliteta zvuka, koji je čak i bez dodatka prilično dobar. Iako u LG-ju kažu da su otvorili mogućnost da drugi prave dodatke za G5, ni posle više od šest meseci nismo videli nijedan od njih, što je pomalo zabrinjavajuće.

Kako smo u paketu sa telefonom od Vip mobile operatora dobili i LG Cam Plus, podelićemo sa vama utiske o ovom dodatku. Možda je LG malo požurio, i sa G5 i sa dodacima, pa je sve pomalo trapavo izvedeno. Naime, ergonomija Cam Plus dodatka nije baš sjajna, što će zasmetati onima sa nešto većim šakama, pošto se tasteri ne nalaze na logičnim mestima koja omogućavaju efikasan rad jednom rukom. Baterija je svakako dobrodošao dodatak koji odlično utiče na autonomiju.

Mehanizam za otvaranje telefona morao bi biti bolje napravljen i nismo sigurni koliko će se pohabati ukoliko često menjate dodatke, niti koliko je to preporučljivo. Takođe, svaki put kada zamenite standardni donji deo Cam Plus ili Hi-Fi modulom, ostaje vam u ruci barem jedan deo koji nikako ne bi trebalo da negde zaturite.

Deo po deo

image

Ekran QHD rezolucije je u skladu sa reputacijom telefona – na najvišem nivou. Kontrast je izuzetan, ali bismo voleli da je osvetljenost jača, zbog korišćenja na dnevnom svetlu. To se donekle kompenzuje dobro poznatim LG-jevim softverskim algoritmom Assertive Display, viđenim i kod prethodnih generacija G serije, koji pojačava osvetljenost tamnih delova prikaza da bi bili vidljiviji na jakom suncu.

Dve kamere na zadnjem delu omogućavaju snimanje pod konvencionalnim uglom od 75 stepeni (16 Mp) ili širokim uglom od 135 stepeni (8 Mp), sa blagim distorzijama, karakterističnim za širokougaone objektive. Kod regularnog sočiva snimci su odlični, sa velikom količinom detalja i malo šuma, dobrim kontrastom, preciznim bojama i odličnim HDR-om. Širokougaona kamera daje manje precizne boje i manje detalja, ali znatno veći kadar. Podržani video je 2160p u 30 fps, bez 1080p u 60 fps, ali sa 720p u 120 fps za slow motion snimke. 4K video ima bitrate od 48 Mb/s, sa dosta detalja, malo šuma i istim kvalitetom boja kao na slikama. Kamera aplikacija nudi tri moda – Simple, Auto i Manual, gde u poslednjem postoji stvarno zavidan broj parametara koje možete kontrolisati. Za munjevit rad brine se dobro poznati Qualcomm pulen – četvorojezgarni Snapdragon 820, a tu su i prostranih 4 GB radne memorije i 32 GB internog skladišnog prostora, proširivog microSD karticama. Za povezivanje je zadužen dual band Wi-Fi modul sa a/b/g/n/ac standardima i Wi-Fi Direct i DLNA dodacima, dok Bluetooth 4.2 ima apt-X audio-kodek, koji omogućava 24-bitni zvuk preko Bluetooth konekcije. G5 ima i NFC, koji podržava Android Pay, a novi USB C konektor ima OTG mogućnosti (preko adaptera, koji ne dolazi u pakovanju), pa je moguće koristiti ga kao dodatnu bateriju. Postoji Hi-Fi dodatak, ali i 3,5 mm audio-izlaz, koji pored kvaliteta (32-bitni DAC) raspolaže i zavidnom jačinom, pa će i kvalitetne slušalice moći da se koriste sa ovim telefonom bez pada u performansama.

Baterija kapaciteta 2800 mAh pokazala se kao vrlo izdržljiva, a po potrebi je moguće zameniti je jednostavnim otvaranjem donjeg dela telefona. U proseku, uspevali smo da sa njom preguramo dan i po, odnosno nešto više od dva dana sa Cam Plus modulom, iako nam sistem dopunjavanja baterije i dalje nije baš najjasniji. Quick Charge 3.0 radi fantastično i omogućava da za malo više od pola sata napunimo bateriju na 80%. Napomenućemo da je punjenje sporije kada je priključen Cam Plus dodatak.

Softver

LG-jev UI doživeo je blage izmene u novoj, petoj iteraciji, a očigledan je izostanak fioke sa aplikacijama, po ugledu na iOS i kineske verzije UI-ja. Naravno, LG ništa nije prepustio slučaju, pa je moguće odabrati i klasičnu verziju sa App drawer-om (fiokom za aplikacije), za one kojima se novi izgled ne sviđa previše. Sa UX 5.0 LG je prišao na korak bliže novom Android izgledu, prateći smernice koje je postavio Material Design, pa sve izgleda čisto i svedeno, bez previše elemenata. Otključavanje se obavlja senzorom otiska prsta, Knock Code sekvencom, šarom ili standardnim PIN-om/šifrom, pa će svako pronaći sistem koji mu najviše odgovara. Always On opcija na ekranu stalno pokazuje vreme i bitna obaveštenja u vidu ikona ispod numeričkog sata – korisno, ali će vas koštati skoro 20% baterije za 24 sata, što nije mala cena. Na svu sreću, ova opcija se može isključiti.

Sviđa nam se i što je LG zadržao opciju alternativnih naloga, npr. za decu. Tu su i korisni alati za čišćenje sistema, uštedu baterije, bekap i upravljanje podacima, kao i Qslide koji omogućava korišćenje aplikacija u manjim prozorima, kojima se dimenzije mogu menjati.

Dva usamljena drugara

Imajući u vidu dizajn i hardver, LG G5 predstavlja sve ono što se od njega i očekuje – moćan džepni uređaj, primamljivog dizajna i izuzetnih hardverskih karakteristika. Kamera spada među najbolje na tržištu, baterija je za pohvalu, a softver je dobro ispoliran. Glavna prednost ovog modela ujedno je i njegova glavna mana. Naime, koncept modularnog telefona je ono što ga odvaja od konkurencije, a njegova uspešnost je u direktnoj vezi sa ekosistemom modularnih dodataka. Ako ih se za više od šest meseci pojavilo ukupno 0 novih dodataka, onda to nikako ne ide u prilog ambicijama iza ovog skupog telefona. Kvalitet LG G5 je neosporan, čak iznad proseka, ali ukoliko se nešto ozbiljno ne promeni na planu dodataka, plašimo se da će biti upamćen kao nedovoljno razrađen koncept, predstavljen ispred svog vremena.


www.vipmobile.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #235
preview
Veoma univerzalni NAS
Bojan Stanojević


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter