GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #235 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sinergija znanja i prakse
Voja Gašić
Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, kraće FEFA, prestižan je fakultet za školovanje studenata u domenu ekonomije i finansija u okviru Univerziteta Singidunum. Novost je što od nove školske 2016/17. godine FEFA ozbiljno kreće i u školovanje IT menadžera
- PC #235 (Septembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sinergija znanja i prakse

image

Već ovlašna poseta sajtu fefa.rs ubediće vas da se radi o vrlo moderno koncipiranoj visokoškolskoj ustanovi. Sve što vas zanima možete da pronađete na sajtu, a i većinu poslova vezanih za studije možete da obavite online.

Dinamika osvežavanja sadržaja jasan je pokazatelj da FEFA ne spada u one stare, krute akademske institucije koje se decenijama drže istog programa školujući akademske intelektualce, već nudi savremeno koncipirane studije s velikim brojem izbornih predmeta. Naime, širenje svih privrednih oblasti i transformacija poslovanja iziskuju uvođenje novih predmeta i školovanje novih profila menadžera koji će razumeti duh novog vremena.

image

Da FEFA ide veoma dobrim putem, svedoči i nagrada „Najbolja institucija za školovanje menadžera“ koju je Srpska asocijacija menadžera prošlog decembra dodelila fakultetu FEFA. Svaki menadžer reći će vam da je dobar samo onaj posao koji se širi, pa kad je već tako, zašto ovo sjajno nastavno iskustvo ne iskoristiti da se Srbiji ponudi još neki koristan profil menadžera, primeren savremenim zahtevima poslovanja. Zbog toga se od ove školske godine uvodi studijski program za Menadžment informacionih tehnologija. Ništa lakše, primetićete, nego opredeliti se za informacione tehnologije za kojima vlada glad u svetu, pa i kod nas. S druge strane, ništa nije teže nego uspostaviti prepoznatljiv ritam u oblasti koja se toliko dinamično menja, kao što su informacione tehnologije. Mlađi zanesenjaci informacionim tehnologijama verovatno će se povesti za krilaticom „ili si diveloper ili nisi“, ali praksa kaže da nije sve baš tako jednostavno. Dakle, saslušajmo šta praksa ima da kaže.

Roaming praksa

Nova katedra praktično je formirana na inicijativu kompanije Roaming Solutions, a naš sagovornik i direktor ove kompanije, gospodin Rade Vujović, potpuno je zaokupio našu pažnju već prvim rečenicama:

image
Rade Vujović

„Srbija je u IT industriji danas jedna od veoma poželjnih destinacija za autsorsovan razvoj softvera, naši timovi dosta rade za strane kompanije, ali to svakako ne sme biti dovoljno. Od autsorsinga može lepo da se zaradi i živi, ali šta će se dogoditi kada prestanemo da budemo tako atraktivni. Velike kompanije stalno su pod pritiskom da smanje troškove, pa njihov fokus stalno prelazi s jedne zemlje na drugu – Kina ili Indija, danas Srbija, a već sutra to može biti Letonija, Estonija ili neka druga zemlja koja će ponuditi kvalitetne autsorsing timove po nižoj ceni“, kaže gospodin Vujović i odmah nastavlja:

„Zato moramo da školujemo kadrove koji su sposobni da sami pokreću projekte i razvijaju poslovanje. I ne samo to, nego da razumeju IT poslovanje kako bi isti ti projekti imali kvalitetan plan, početak, tok, da se završe – to jest, da se ispune projektni zadaci i, naravno, da se pravilno predstave i distribuiraju na tržištu. A za sve to su nam potrebni profili iz oblasti informacionih tehnologija koji će umeti da urade biznis analize, razvijaju softver i upravljaju projektima od početka do kraja“.

Zaista, vrlo je malo domaćih projekata i suviše malo startapova. Gospodin Vujović objašnjava ulogu kompanije Roaming Solutions u novim projektima. U okviru grupe Roaming Solutions, naime, deluju tri kompanije. Roaming Networks je najstarija, bavi se projektovanjem i izgradnjom telekomunikacionih mreža i ima već zapažene rezultate u regionu u domenu svog poslovanja. Enetel Solutions je kompanija koja se bavi razvojem softvera u domenima eCommerce poslovnih rešenja i georeferenciranom biznis analitikom, autsors razvojem softvera i sistem integracijom, gde je dugi niz godina ozbiljan partner renomiranih svetskih kompanija za region Balkana.

image

Najmlađa članica grupe je kompanija Zero Gravity, osnovana prošlog jula, koja se bavi razvojem video-igre Space Survival. Za ovu kompaniju, gospodin Vujović kaže da je od početka napravljena baš „po knjizi“ uz poštovanje svih procedura koje vode ka uspehu ali svakako ne garantuju uspeh jer to jednostavno nije moguće. Mnogo stvari treba da se poklopi kako bi se uspeh dogodio, iskustva drugih veoma su dragocena i treba pokušavati izvesti zaključke kao osnovu za vašu ideju i projekat. Počevši od profilisanja kompanije, preko definisanja projekta, uz jasne ciljeve, kompanija je krenula u razvoj PC igre Hellion (www.playhellion.com), koja treba da se pojavi na tržištu početkom sledeće godine.

U toku je i razvoj mobilne igre koja stiže već u septembru. Naravno, koncept je još uvek obavijen tajnom, ali uspeli smo da saznamo da će izvesnu ulogu u igri imati i proširena realnost, integracija stvarnog i virtuelnog sveta kakvu smo već osetili u planetarnom hitu Pokemon Go. Ostaje nam da igri poželimo veliku popularnost i uspeh i jedva čekamo da je vidimo. Ali vratimo se putu koji treba da vodi do daljih uspeha.

Kontrolisana kreativnost

image

Namera nove FEFA katedre nije da prosto popuni broj stručnjaka koji nedostaju na tržištu. Zapravo, cilj studijskog programa Menadžmenta informacionih tehnologija jeste da obrazuje izuzetno kvalitetne kadrove koji će u potpunosti ovladati postupkom i procesima za vođenje i razvoj ozbiljnih informacionih projekata u zemlji i svetu. „Programiranje svakako nije samo kodiranje“, kaže gospodin Vujović, „mnogo toga prethodi kodiranju, a većina tih stvari je zajednička, bez obzira na to o kakvom se projektu radi. Bilo da je to ozbiljna poslovna aplikacija ili igra, morate da počnete od koncepta, da definišete procedure, da se pozabavite izborom profila, od arhitekata rešenja, backend stručnjaka, stručnjaka za razvoj algoritama, frontend stručnjaka do UX dizajnera. Kod igara, situacija je čak i teža, jer tu su i koncept igre, vrlo ozbiljan dizajn i animacija, muzika, ali i takvi detalji kao što je promocija projekta ili zaštita autorskih prava koja je podjednako važna za sve aspekte informacionih tehnologija“.

Menadžment informacionih tehnologija treba studentima da pruži znanja iz svih navedenih, pa i drugih oblasti da bi se jedan uspešan projekat pokrenuo, vodio i završio. U pripremama za otvaranje katedre za Menadžment informacionih tehnologija, FEFA je u julu organizovala trodnevni seminar za srednjoškolce s uvodnim predavanjima o značaju menadžmenta informacionih tehnologija, ali i uz posete renomiranim ustanovama, kao što su Oracle Academy, Enetel Solutions i Zero Gravity.

Ako još niste odabrali fakultet, sličan seminar FEFA organizuje od 5. do 7. septembra. Seminar je besplatan za maturante i učenike svih ostalih razreda srednje škole, a zainteresovani mogu da se prijave na mejl info@fefa.edu.rs. Naravno, korisno je da se na sajtu fefa.rs detaljnije informišete o sadržaju seminara, kao i o ličnim podacima koje treba da pošaljete.

Pored toga, FEFA u saradnji s partnerskim kompanijama, za školsku 2016/17. godinu najboljim studentima polaznicima dodeljuje tri pune stipendije za prvu godinu osnovnih studija za studijski program Menadžment informacionih tehnologija. O uslovima za prijavljivanje, takođe je najbolje da se informišete na sajtu fakulteta.

image

„Naša namera je da napravimo prestižni fakultet. Zato ćemo prve školske godine upisati relativno mali broj studenata, od 15 do 20. Želimo da kvalitetnim i fleksibilnim programom, individualnim radom i radom u malim grupama, tim studentima prenesemo zaista najbolja znanja iz teorije i prakse. Da ih osposobimo da razmišljaju o svojim projektima, ali i da ih obučimo kako da ta znanja najbolje i najefikasnije upotrebe. Jasno nam je da je naša startna pozicija mnogo komplikovanija od startapa u velikim i tehnološki razvijenim zemljama. Takođe nam je jasno da svi startapi ne mogu da uspeju – većina njih se zapravo nikada ne završi ili ne da očekivane rezultate. Ali moramo naučiti da pokušavamo i da, ako je moguće, istrajavamo. Roaming Solutions čvrsto će stajati iza fakulteta za Menadžment informacionih tehnologija i iza svih projekata koje ovaj fakultet bude inicirao. Ne samo finansijski već i znanjem i iskustvom svih kadrova koje već imamo. Želimo da stvorimo lepšu i izvesniju budućnost za sve one koji se opredele za studiranje informacionih tehnologija i preduzetništva u informacionim tehnologijama“, završava gospodin Vujović.

Karika koja je nedostajala

Brz i dinamičan, ali često naizgled haotičan, razvoj informacionih tehnologija zaista zahteva nove kadrove koji su u stanju da misle na nove načine. Roaming Solutions ima kredo da treba zaposliti ljude koji su još bolji od onih koji su već tamo. Naravno, za to treba čvrsta odluka i dosta hrabrosti, ali rezultati sigurno neće izostati. Čini nam se da je još bolja njihova odluka da se školuju kadrovi koji će biti i sposobniji i bolji. Zato jedva čekamo da nam prva generacija studenata Menadžmenta informacionih tehnologija pokaže kako se radi i kreativnije i efikasnije.



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter