GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #235 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novi trikovi za novi Windows
Branislav Bubanja
Prošlo je malo više od godinu dana otkako se pojavio Windows 10. Prema podacima StatCounter-a iz jula 2016, 23,53 odsto korisnika odlučilo se da ga instalira, što je skor koji Windows 8.x nije dostigao za sve vreme svog postojanja. A sada stiže Aniversary Update, nova, besplatna verzija koja neće nositi broj 11, ali će doneti niz zanimljivih mogućnosti... koje treba na što efikasniji način primeniti
- PC #235 (Septembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novi trikovi za novi Windows

Već u fabričkom ruhu Windows 10 znatno je bolji od svojih prethodnika. Ipak, uvek ima mesta da se još nešto dodatno prilagodi i optimizuje. U ovom tekstu otkrićemo vam neke trikove kojima ćete postići taj cilj. Pokazaćemo vam kako da očistite "višak" u obliku nepotrebnih fajlova, ubrzate podizanje računara, osigurate da Windows ne troši uzalud resurse na nepotrebne programe i procese…

Pre nego što bilo šta počnemo, treba napraviti image celog drajva. To je osiguranje da ćete moći da se vratite na početne pozicije ako se pojavi bilo kakav problem nakon izvršenja akcija iz ovog teksta, a koristiće i ako u nekom trenutku poželite da reinstalirate mašinu od nule - skratiće vam sate, možda i dane posla. Dobro bi bilo da se pre bilo kakvih "prčkanja" po sistemu napravi i System Restore. U Search polju ukucajte restore i odaberite opciju Create Restore point, ili to uradite na staromodni način, desnim klikom na Computer, izborom opcije Properties i onda System Protection. Naravno, potrebno je da pre toga u podešavanjima bude uključen System Restore (nakon što pokrenete pomenutu opciju, kliknite na Configure i onda Turn on System protection, ako već nije aktiviran).

image

Kako do Anniversary Update-a "desetke"?

Microsoft distribuira Anniversary Update po nekoj svojoj dinamici - treba, najzad, upgrade-ovati 400 miliona uređaja - a vi verovatno želite da ga dobijete odmah... Ili barem da ga dobijete onda kada ste spremni i kada vam je računar slobodan, a ne kada budete u najvećem poslu.

Nije teško: usmerite browser na www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10/ i kliknite na Update now. Ako Upgrade Assistant prijavi da nemate dovoljno prostora na disku za upgrade, oslobodite dodatni prostor ili, ako baš nema načina da to uradite, koristite Media Creation Tool (naći ćete je na istoj stranici) da pripremite upgrade off-line.

Web kamera

Posle Anniversary Update-a mnogi su primetili da im Web kamera ne radi, ili loše radi. Problem je primećen i na boljim (skupljim) Web kamerama, računajući i popularne Logitech modele. Pokazalo se da je Microsoft u AU onemogućio dva popularna formata, MJPEG i H.264, da bi obezbedio neke napredne funkcije i mogućnost da više aplikacija istovremeno koristi Web kameru. Te izmene očito nisu dobro realizovane.

MJPEG bi trebalo da bude ponovo omogućen kroz septembarski update Windows-a, a H.264 nešto kasnije. Ako biste ipak želeli da svoju Web kameru koristite odmah, otvorite Regedit, potražite HKLM > SOFTWARE > WOW6432Node > Microsoft > Windows Media Foundation > Platform i dodajte dword koji će se zvati EnableFrameServerMode. Zatim mu dodelite vrednost 0 i restartujte Skype ili drugi program koji se oslanja na usluge kamere.

Čistoća je pola zdravlja

image

Sada možemo da se bacimo na generalno spremanje tj. uklanjanje programa i Store aplikacija koje vam nisu potrebne. Ako ste ga instalirali odmah nakon što se pojavio, Windows 10 je već vremešan na vašem računaru, a godišnji update će samo povećati zbrku. Godinu dana više je nego dovoljno vremena da se u sistemu nakupe nepotrebni programi i aplikacije koje ste možda instalirali iz znatiželje pa zaboravili na njih, koje su vam nekad bile potrebne za neki specifičan posao a sada samo bespotrebno zauzimaju mesto na disku… Dakle, idite na Start / Settings / System / Apps&Features i deinstalirajte nepotrebne aplikacije.

Poznato je da deinstalacija softvera ne čisti baš sve iz sistema, pa je potrebno otići jedan korak dalje i obrisati podatke iz baze registry. Za takvu akciju biće nam potrebna neka eksterna aplikacija. U tu svrhu postoje različiti alati, počev od besplatnih, pa do shareware ili komercijalnih varijanti. Jedan od najmoćnijih je IObit Uninstaller (www.iobit.com), koji omogućava deinstalaciju kako klasičnih programa, tako i Windows Store aplikacija. Ipak, obratite pažnju - pokušavaće uporno da vas ubedi da instalirate njihov Advanced System Care Suite. Ako vam to ne smeta, dobićete kvalitetan uninstaller, moćan alat za skeniranje redundantnih i nepotrebnih Registry ključeva i takozvanih "siročića" (zaboravljenih fajlova nakon deinstaliranih programa).

image

Alate za čišćenje baze registry koristite veoma oprezno. Za razliku od uvreženog mišljenja, optimizovani registry neće bitnije poboljšati performanse sistema, ali zato nedostatak nekih ključeva može da stvori više problema nego koristi.

Druge kvalitetne alternative (kojima ipak nedostaje mogućnost skeniranja i uklanjanja Windows Store aplikacija) jesu Geek Uninstaller (www.geekuninstaller.com) ili Revo Uninstaller (www.revouninstaller.com). Neke od njih možete da pronađete i u prenosivoj varijanti, što je dodatni plus jer ih možete pokrenuti sa USB diska, bez potrebe za instalacijom.

Sledeća stvar na koju je potrebno obratiti pažnju jesu programi i servisi koji se startuju zajedno sa operativnim sistemom. Mnogi od njih nisu neophodni za pravilno funkcionisanje računara, a osim što produžavaju vreme podizanja sistema, "čuče" u pozadini i bespotrebno troše procesorsko vreme i memoriju. Odlaskom u Task Manager (desni klik mišem na taskbar i odabir opcije Task Manager), na Start-up tabu vidite koji se sve programi pokreću zajedno sa Windows-om. Pogledajte kolonu Start-up impact koja pokazuje koliko aplikacija prilikom pokretanja računara opterećuje CPU i aktivnosti diska. U fokus bi trebalo da uđu stavke sa High i Medium vrednostima u ovoj koloni. Ako je reč o programima koje ne koristite često ili za koje ste sigurni da im nije mesto na ovoj listi, otvorite meni desnim klikom miša i odaberite opciju Disable.

image

Situacija je za nijansu složenija kod servisa, pošto nije trivijalno prepoznati koji su neophodni za funkcionisanje Windows-a. Ako imate dovoljno vremena, ili ste jednostavno znatiželjni, možete da uradite ručnu optimizaciju. Do liste aktivnih servisa dolazi se tako što se u polju za pretragu upiše Services i odabere istoimena opcija u listi rezultata. Na sajtu Black Viper (www.blackviper.com) nalazi se detaljna lista Windows servisa koju možete da konsultujete za tu svrhu.

Naša preporuka je da ipak taj posao prepustite nekom alatu, kao što je Easy Services Optimizer (www.sordum.org/8637/easy-service-optimizer-v1-2/). Program je portabilan, a omogućava da ručno odaberete servise za isključivanje ili da jednostavno kliknete na Safe, Tweaked ili Extreme opcije, koje će odabrati servise umesto vas. Napominjemo da je prva opcija jedina sigurna, dok druge dve donose znatnije ubrzanje sistema, ali ostavljaju odškrinuta vrata za probleme u njegovom funkcionisanju. Srećom, u tom slučaju možete da iskoristite opciju za resetovanje na početne vrednosti (neku vrstu Restore point-a u samom programu), koja će poništiti sve izmene.

image
Mnoge aplikacije u Windows-u rade u pozadini, čak i kada ih zatvorite. Listu takvih programa videćete sa Start / Settings / Privacy / Background apps. Ako ne želite da neka od izlistanih aplikacija radi na taj način, dovoljno je da prekidač pored nje postavite na Off.

Efikasnija upotreba računara

Sve ove optimizacije uvode red u sistem, ali ubrzanje je često simbolično: računari su danas mnogo brži od nas korisnika pa, realno govoreći, uglavnom čekaju na naše instrukcije. Zato pored njihove optimizacije ne bi bilo loše da optimizujemo i način na koji ih koristimo. Najbrži način upravljanja jeste upotreba prečica na tastaturi. Zato potrošite malo vremena i potrudite se da naučite prečice do opcija u programima koje redovno koristite. Detaljnu listu prečica u Windows-u 10 već smo objavili na ovim stranicama (PC#230, strane 74 i 75), pa nema potrebe da se ponavljamo.

Jedna jednostavna stvar može da obezbedi znatno ubrzanje pokretanja računara, a odnosi se na njegovu upotrebu u kućnom ili zaštićenom prostoru, gde nije neophodno logovanje. Preskakanje Lock i Logon ekrana aktivira se na sledeći način: u Search polju ukucajte netplwiz i kliknite na rezultat koji se pojavi kako biste ušli u skiveni User Accounts Control Panel. Verifikujte se i nakon toga isključite opciju Users must enter a username and password to use this computer. Potvrdite unos, unesite šifru kada vam je računar zatraži i dva puta kliknite na OK. Promene će biti prihvaćene nakon restarta - Windows 10 vas neće više terati da unosite lozinku.

Nevolje Administrator-a

Tokom instalacije Windows 7 ili 8, setup program će vas u nekom trenutku pitati za username koji ćete koristiti, a zatim i za početni password. Kasnije se ulogujete kao taj korisnik i imate administratorska prava, ali ćete primetiti da postoji i korisnik Administrator, koji je je disable-ovan. Možete da ga aktivirate (čak i preimenujete), zadate lozinku i koristite taj nalog.

Jedan kolega je aktivirao nalog Administrator, uvek se prijavljivao pod tim imenom i koristio računar. Sa tog username-a je i pokrenuo upgrade na novu verziju Windows-a, sve prošlo lepo ali... korisnik Administrator ponovo disable-ovan. Doduše postojao je onaj "privremeni" korisnik iz doba instalacije Windows-a 7, ali se kolega nije sećao lozinke. I tako, ostao je bez mogućnosti da koristi sopstveni računar.

Problem smo rešili na način koji opisujemo u rubrici "Bajtovi" ("Provlačenje na zadnja vrata"); posle otključavanja Administrator-a pokazalo se da su podaci dobro migrirali. Ipak, čovek mora da se zapita: zar je moguće da nikome na svetu nije palo na pamet da bi tako nešto moglo da se desi i zar tim koji je pravio upgrade proceduru nije mogao da napravi izuzetak i ne blokira nalog s koga je procedura pokrenuta?

Zašto Administrator?

Čitajući prethodni prilog možda ste se zapitali zašto bi neko uopšte želeo da radi kao Administrator, kad može da kreira "normalnog" korisnika sa administratorskim pravima? Zaključno s Vistom, zaista je bilo svejedno. U verziji Windows 7 mogli ste potpuno da isključite UAC (User Account Control), pa je ponovo bilo svejedno. Počevši od Windows-a 8, UAC se ne može sasvim isključiti i vi ne možete da budete administrator svog sopstvenog računara! Ne verujete? Koliko god da ste član Administrators grupe, nećete recimo moći da kreirate novi folder u c:Windows ili c:Program Files, niti da u sistemskim zonama nešto brišete, preimenujete... uvek ćete morati da birate opciju nalik na Run as administrator. Za "staru gardu" koja želi da stalno ima sva prava postojala je samo jedna prečica - sistemski nalog Administrator koji, žargonski rečeno, stalno radi u elevated režimu.

Kažemo "postojala je samo jedna prečica", pošto je pre kraćeg vremena otkriveno da se ograničenje može prevazići promenom odgovarajuće polise. Pritisnite Windows R, otkucajte gpedit.msc, pa potražite ključ Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options i polisu User Account Control: Run all administrators in Admin Approval Mode. Podesite je na Disabled i svi korisnici iz administratorske grupe imaće sva prava.

Do te tačke sve zvuči jasno, ali sada nastupa problem - primetićete da korisnik Administrator (a posle primene "medicine" iz prethodnog pasusa i svi ostali administratori) ne može da izvršava Modern UI aplikacije. Još od Windows-a 8.1 je tako, ali jedva da je iko primetio, jer zašto bi neko iz "stare garde" uopšte želeo da izvršava Modern UI aplikacije? No, sada se pojavio Edge browser koji bi svako rado probao, ali on je Modern UI aplikacija i kad ga pokrenete, dobijate poruku Microsoft Edge can’t be opened using the Built-in Administrator account. Sign in with a different account and try again.

Poruka je netačna - možete da pokrenete Edge ako u već navedenoj grani Policy Editor-a dvokliknete na polisu User Account Control: Admin Approval Mode for the Built-in Administrator account i podesite je na Enabled. Ali tada kao Administrator nemate punu kontrolu nad računarom. Dakle, moraćete da izaberete: ili puna kontrola, ili Edge.

Lokalni nalog ili Microsoft ID

Uz sve ove priče o administratorskim nalozima, Microsoft zapravo ne želi da vi koristite lokalni nalog. Žele da se prijavljujete na sistem koristeći svoj Microsoft Account (doskora se zvao Live ID), jer tako lakše prenosite setovanja između raznih uređaja... a možda i zato što vas tako lakše prate. Kakogod, oni toliko žele da vas prebace na Microsoft Account da primenjuju raznorazne trikove koji vam se možda neće svideti.

Kolega je želeo da preuzme neku ekstenziju za Edge iz Windows Store-a. Tamo je trebalo navesti Microsoft Account, sve je lepo prošlo ali sledećeg dana logovanje na računar nije funkcionisalo - ne valja password. Posle puno traganja pokazalo se da je lokalni account isključen i da se mora logovati navodeći Microsoft Account.

Zamislite tek komičnu situaciju da neko sedne za vaš računar i kupi nešto iz Windows Store-a, naivno navodeći svoj Microsoft Account i svoju lozinku. Windows će ‘ladno konvertovati vaš lokalni account u njegov Microsoft Account i posle nećete moći ni da se prijavite na svoj računar ako ne znate njegovu lozinku. Dobro, uvek postoji način koji opisujemo u "Bajtovima".

Da biste se vratili na lokalni account, idite na Settings / Accounts i u vrhu ekrana ćete videti svoj Live ID. Kliknite na Sign in with a local account instead i prođite kroz proceduru. A ako vam na kraju javi da je vaš lokalni account already in use... E onda ste u zamci iz koje još ne znamo izlaz.

Igre više nisu besplatne

Windows 10 ste dobili besplatno, ali igre koje su bile sastavni deo svih prethodnih verzija, još od "devedeset petice", niste! Zvuči neverovatno, ali novi Microsoft Windows 10 nema Solitaire, FreeCell, Spider Solitaire, Minesweeper, Chess...

Sve ove igre možete da kupite u Windows prodavnici, i to ne jednom za svagda - plaćaćete $10 godišnje za Microsoft Solitaire Collection Premium edition kolekciju i još $10 godišnje ako hoćete da igrate Minesweeper. Ili ćete morati da gledate oglase kad god pokrenete igricu.

Ako ste bili vlasnik neke od prethodnih verzija Windows-a, trebalo bi da možete da prenesete stare igre na novu platformu. To je bilo lako u XP godinama (samo prekopirate oko 500 KB EXE fajlova plus cards.dll), ali je tadašnji FreeCell mnogo ružniji... i ima samo jedan nivo Undo-a. U Windows-u 7 igre su očito dublje integrisane u sistem, pa treba preneti skoro 150 megabajta podataka - za detalje pogledajte winaero.com/download.php?view.1836

Ako ipak ne želite Anniversary Update

Ako smo vas uplašili ovom pričom pa želite da sačekate s instalacijom Anniversary Update-a... Korisnici Pro, Enterprise i Education edicija Windows-a mogu da odlože instalaciju (korisnike Home verzije niko ništa ne pita). Otvorite Settings iz Start menija, kliknite na Update & security > Windows Update > Advanced, a onda na Defer upgrades. Prelazak na sledeći Windows se tako odlaže najviše za 6 meseci, a sistem i dalje dobija bezbednosna unapređenja.

A za još mnoštvo trikova i saveta vezanih za Windows 10 AU, pogledajte PC #235.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter