GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #235 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Alarm prilagođen prostoru
Dejan Ristanović
Prošlo je nekih šest godina od kada smo, u PC#164, predstavili Jablotron OASiS alarm, rekavši da se radi o moćnom i modularnom sistemu koji vešto koristi savremene cyber-kanale za komunikaciju u cilju unapređenja bezbednost. Komunikacije su napredovale, a Jablotron i dalje diktira trendove u ovoj oblasti - isprobali smo Jablotron 100 centralu koja se oslanja (i) na mobilne uređaje
- PC #235 (Septembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Alarm prilagođen prostoru

image

Dobar alarmni sistem se, pre svega, prilagođava objektu u koji ga instalirate. Ako je to stan ili manji poslovni prostor, i jednostavan alarm će sasvim lepo poslužiti – potrebna je samo funkcija uključivanja, isključivanja i (ako ćemo slediti svetske standarde) javljanja vlasniku kada dođe do uzbune; svakako ne želite da sirena „zabavlja komšiluk“, a da vi ne znate da je nastupio problem. Kako prostor raste tako se i zahtevi komplikuju – u firmama treba, u raznim periodima dana i noći, obezbediti samo delove prostora koji se trenutno ne koriste, definisati ko ima prava da uključuje alarm u kom prostoru, kome se sistem javlja u slučaju kog incidenta... Danas se mnoge funkcije pametne kuće prepuštaju alarmnom sistemu, a on može da posluži i za evidenciju ulazaka i izlazaka, otključavanje ulaznih i prolaznih vrata i, što je možda i najkorisnije, da vas reši brige o bravama i ključevima koje treba čuvati, davati zaposlenima i uzimati od njih, menjati bravu kada neko ode iz firme... Uz Jablotron kartice ili priveske sve je mnogo jednostavnije, sigurnije, i naročito, jeftinije.

Ključ je u planiranju

Da bi alarm dostigao svoju punu funkciju, treba ga pažljivo isplanirati i prilagoditi specifičnostima nadgledanog prostora – gde će se nalaziti ključne komponente, gde će biti detektori, sirene... Tu na scenu stupa instalater alarmnog sistema, koji mora da bude sertifikovan od proizvođača i treba da razume potrebe investitora, kako bi ih na optimalan način uklopio u tehničke mogućnosti; mi smo imali odličnu saradnju s kompanijom Lunatronik, koja je distributer Jablotron sistema. Za početak je prostor trebalo podeliti u celine (particije) i razumeti koje prostorije treba u kom delu dana i radne nedelje da budu dostupne odnosno zaštićene, ali i kako postaviti tastature alarma da bi se obezbedilo lako uključivanje i isključivanje u skladu s dnevnom (i noćnom) šemom kretanja po prostoru.

Nove tastature su bile prva indikacija toga koliko je Jablotron napredovao u ovih šest godina. Nekadašnje table s malim displejom i kriptičnim komandama su zamenjene velikim alfanumeričkim ekranima, ali je mnogo važnije to što su uvedeni dodatni tasteri kojima se uključuje ili isključuje alarm u konkretnoj particiji. Korisnik više ne mora da gleda u ekran i pamti komande – samo baci pogled na tablu, na kojoj jasno piše da je, recimo, alarm aktivan u prizemlju i u garaži, dok na spratu nije. Pritisak na desno dugme „zaključava“ odgovarajući deo prostora (pali se crveno svetlo), pritisak na levo dugme ga deaktivira (zeleno svetlo), naravno uz odgovarajuću autorizaciju. Autorizacija može da bude šifra (numerički kod), ali će u praksi to biti prinošenje bezkontaktne kartice ili RFID tokena uređaju. Jablotron podržava standardne RFID kartice, ali i posebne kartice koje koriste sigurnosne mere da bi sprečile zloupotrebu ili eventualno očitavanje dok ih nosite u novčaniku; sami birate da li ćete omogućiti korišćenje svih, ili samo sigurnih kartica, a uvek možete da se opredelite i za dodatnu sigurnost kada se zahteva prinošenje kartice uređaju i unos PIN koda na tastaturi. Takođe možete izabrati da li će šifra imati 4, 6 ili 8 cifara.

Alarm može da se kontroliše i pomoću daljinskih upravljača, koje ćete programirati da aktiviraju ili deaktiviraju alarm u nekim particijama ili u kompletnom objektu. Recimo, može se podesiti da daljinskim upravljačem otvorite vrata garaže i isključite alarm u njoj pa da, kada parkirate automobil neopterećeni nekim ulaznim vremenom, prinošenjem kartice tastaturi isključite alarm u ostatku objekta. Jablotron daljinski upravljači su dvosmerni – kao što upravljač može da komunicira s centralom, tako i centrala može da komunicira s upravljačem i da vas na taj način obavesti da je komanda primljena i izvršena. Time izbegavate mnoge neprijatnosti i lažne alarme.

Kablovi i bez njih

image

Instalacija alarma je nekada podrazumevala razvlačenje kablova do svih tastatura i senzora kretanja. Kablovi su i dalje zgodni jer omogućavaju napajanje senzora, ali i neke nove, interesantne funkcije. Recimo, senzor JA-120PC preuzima na sebe i deo funkcije video-nadzora, pa će u slučaju alarma fotografisati šta se dešava u prostoriji i proslediti sliku centrali, a odatle i korisniku kroz mobilnu aplikaciju. Na taj način korisnik proverava da li se možda radi o lažnom alarmu, ali i dobija sliku eventualnog provalnika. Senzor čak ima i blic koji će koristiti ako uzbuna nastane noću.

Efikasnost Jablotron sistema je bitno poboljšana kvalitetnom bežičnom komunikacijom (po evropskom standardu EN 50131-2) sa senzorima i drugim uređajima. Nema više potreba da razvlačite kablove do svakog prozora da biste tamo postavili senzor loma stakla, a prostorije (možda u podrumu ili na tavanu) koje niste smatrali dovoljno bitnim da biste do njih razvlačili kablove više nisu nedostupne za alarm. Većina senzora postoji i u bežičnoj varijanti (čak i pomenuti JA-120PC sa ugrađenom kamerom), pa je na vama da napravite optimalan raspored. Naknadno možete uvesti i detekciju požara, poplave ili isticanja gasa, instalirati nove tastature, sirene i druge module.

Moduli koji bežično komuniciraju s centralom napajaju se iz alkalnih baterija, koje će trajati nekoliko godina. Pri tom sistem stalno kontroliše vezu s svim elementima i meri jačinu radio-signala, kako bi detektovao trenutak kada je baterija počela da gubi snagu, i o tome obavestio servisera alarma. Podrazumeva se da će alarm i tako biti proveravan od strane stručnog lice jednom godišnje (prema evropskom i srpskom zakonu o sistemima tehničke zaštite), pa će to biti i prilika da se neke (ili sve) baterije zamene.

U znaku mobilnosti

image

Nekoliko puta smo pominjali da alarm javlja vlasniku šta se dešava u obezbeđenom prostoru. I zaista, komunikacije su u samom centru Jablotron sistema. Centralu povezujete Ethernet kablom sa kućnom mrežnom infrastrukturom (switch-em), ali je u nju ugrađen i GSM modul s karticom izabranog mobilnog operatora, kako bi komunikacija funkcionisala i ako kućni Internet ne radi (recimo, nema struje, u kom slučaju se centrala napaja iz sopstvenog akumulatora). Za komunikaciju s korisnikom ili sa kontrolnim centrom koji upravlja video-nadzorom i interveniše u slučaju uzbune koriste se LAN ili GPRS kanali ili, po potrebi, SMS poruke, telefonski pozivi (sintetizovanim) glasom na srpskom jeziku ili trenutno najmoderniji mehanizam – mobilna aplikacija. Besplatnu Jablotron aplikaciju za Android, Apple iOS i Windows Phone platforme preuzimate iz sistemske prodavnice a onda, navodeći korisničko ime i lozinku koju dobijate od instalatera, tu aplikaciju uparujete s vašim alarmnim sistemom; ista aplikacija može da kontroliše više instalacija alarma, recimo kod kuće i na poslu. Kroz aplikaciju možete jednostavno da upravljate particijama i uređajima, ali i da dobijete sliku koja u svemu podseća na neku od ugrađenih kontrolnih tabli, pa da odatle kontrolišete alarm čak i ako ste udaljeni mnogo kilometara od njega. Tu su i opcije za pristup sistemskom dnevniku (zgodno je videti kada je ko ulazio i izlazio), pregled fotografija koje su senzori napravili i svašta drugo. Najlepše je što aplikacija primenjuje push tehnologije, pa SMS-ove lako možete zameniti Internet saobraćajem. Autori aplikacije su vodili računa o bezbednosti, pa se za komunikaciju koriste sigurni protokoli (kriptografija) a alarm se može daljinski deaktivirati samo uz poznavanje nekog od kodova koji bi to deaktiviranje omogućio i da ste fizički prisutni.

Sistem podešavate sa računara, koji se običnim USB kablom (ili preko Interneta) povezuje s Jablotron centralom. Dobijate softver J-Link koji omogućava dodavanje korisnika, zadavanje njihovih šifara, autorizaciju RFID kartica, podešavanje vremena kad koji korisnik ima pristup čuvanom prostoru i, uopšte, fino štelovanje parametara alarmnog sistema. Sve je to veoma jednostavno, jer će glavni deo posla obaviti stručni instalateri, a na korisniku je samo da podesi ono najvažnije, a to su šifre i prava, što se radi kroz nekoliko osnovnih menija i maski. Šifre korisnika možete da menjati i kroz aplikaciju za mobilne telefone MyJablotron.

Obezbeđeno da čak ni serviser ne može pristupiti čuvanom prostoru bez odobrenja vlasnika, koji je uvek na vrhu hijerarhije. Instalater ne može ni da pročita vaše šifre, koje su dostupne samo vlasniku alarma.

Alarm danas predstavlja neophodan segment poslovne (a sve češće i kućne) infrastrukture, pa njegovom izboru treba posvetiti pažnju. Jablotron JA100 sistem je opravdao naša očekivanja i, posle nekog perioda prilagođavanja i finog podešavanja, savršeno odgovorio na naše zahteve, a u nekim komponentama ih i prevazišao.


Lunatronik,
www.KLT.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #235
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter