GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #236 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Prezentacije bez kablova
Bojan Stanojević
Rešenja za bežično prikazivanje prezentacija postoje već neko vreme, ali su uglavnom glomazna, komplikovana i podrazumevaju razna ograničenja. Sada je NEC spakovao sve što je potrebno u kompaktnu kutiju koju je nazvao MP10RX
- PC #236 (Oktobar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Prezentacije bez kablova

image

Na simpozijumima i poslovnim skupovima gde veliki broj učesnika izlaže svoje prezentacije, kablovi i infrastruktura mogu da predstavljaju pravu noćnu moru. Obično se tu nalazi projektor ili veliki ekran koji je (kablom) povezan s laptopom, a učesnici svoje prezentacije donose na flash diskovima. Problem nastaje kada učesnik ima specifične zahteve koje dotični laptop ne ispunjava, pa zato želi da koristi svoj; tada se čupaju i premeštaju kablovi, a može se desiti i da oni ne odgovaraju drugom laptopu. Mnogo je jednostavnije sve to sprovesti bežično, pod uslovom da postojeća infrastruktura to dozvoljava, na primer, da projektor (ili ekran) omogućava Wireless Display (WiDi) vezu, koju onda mora da podržava i laptop. Drugi način je „pametni“ access point koji će obraditi i proslediti projektoru ili ekranu ono što mu laptop (ili neki drugi mobilni uređaj) pošalje, ali tu mora da postoji precizna kontrola, jer šta će se prikazivati ako više korisnika istovremeno pusti svoje prezentacije?

NEC je sva ova pitanja elegantno rešio svojim novim bežičnim prezenterom MP10RX. Ne mnogo veći od standardnog flash diska, ovaj uređaj se utakne u HDMI priključak na projektoru ili velikom ekranu; od kablova je jedino neophodan onaj za napajanje (microUSB 2 A), i zabava može da počne.

image
Tabela karakteristika

U kutijici se nalazi access point i mali računar koji mu daje „inteligenciju“. Taj računarčić ipak nije naivan kako njegove dimenzije sugerišu: zasnovan je na četvorojezgarnom Atom-u, ima 2 GB radne te 32 GB skladišne memorije i koristi 64-bitni Linux, uz punu WiDi podršku. Da bi proradio, potrebno je da se poveže s napajanjem i projektorom ili ekranom; po izboru odgovarajućeg HDMI video-ulaza, dobićete sliku, pa možete da pristupite podešavanju parametara (ako nemate specifične zahteve, parametara nema mnogo). Za tu svrhu predviđen je standardni USB priključak za miša i/ili tastaturu, poželjno bežične.

Sledi preuzimanje aplikacije koju ćete instalirati na računaru ili mobilnom uređaju, a u ovom trenutku u ponudi su verzije za Windows, Mac OS, Android i iOS. U aplikaciji izaberite SSID i unesite šifru, a zatim i PIN kod. PIN kod uvodi red i pojednostavljuje prelazak na sledećeg prezentatora: kada prezentator dođe na red, treba samo da ukuca PIN kod i projektor/ekran je njegov. Jednostavno, brzo i efikasno.

Budući da ima svoj access point, MP10RX može da se koristi na bilo kom mestu na kojem postoji strujni priključak. Ograničenje takvog pristupa ogleda se u tome što je moguće povezati najviše osam korisnika. Ali, uređaj se može integrisati i u postojeću mrežnu infrastrukturu. U zavisnosti od karakteristika infrastrukture, broj korisnika može biti dvanaest, a uz dodatke koji se dokupljuju, i do 50. MP10RX dozvoljava i podelu ekrana na maksimalno 16 delova i prikazivanje više sadržaja istovremeno. Najzad, ostaje i opcija klasičnog screen mirroring-a za Windows, Mac OS i Android.

Mogućnosti ove spravice ne završavaju se na prezentacijama: budući da je unutra kompletan računar, on može da posluži i za deljenje sadržaja, što omogućava prezentatorima da razmenjuju prezentacije, slike i sve ostalo što ne prevazilazi skladišne kapacitete uređaja. A ako obezbedite tastaturu i miša, računar možete da koristite i nezavisno od ostatka mreže.

Budući da je kompaktan i da ne traži previše resursa, mogućnosti primene ovog uređaja veoma su široke: prezentacije su mu primarna namena, ali biće jednako efikasan i u školskim učionicama, zdravstvenim ustanovama, kompanijama, pa čak i u manjim bioskopima.


www.dekadas.rs
www.division.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter