GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #237 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
iPhone: Sedam svetskih čuda
Marko Nešović
Da li se tresla gora, a rodio miš ili je Apple još jednom uspeo da sve iznenadi svojim novim uređajem? Detaljno smo testirali iPhone 7 i iPhone 7 Plus
- PC #237 (Novembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

iPhone: Sedam svetskih čuda

image

Za razliku od ranijih premijera Apple-ovih telefona, o "sedmici" se unapred znalo gotovo sve - da će nestati 3,5-mm konektor, da će imati dve kamere i da se dizajn neće značajnije menjati . Čak je i novi operativni sistem, koji je debitovao na iPhone 7, bio dostupan već u junu mesecu za one znatiželjne. No, ipak smo nestrpljivo očekivali promociju: iPhone 7 i 7 Plus se predstavljeni (simbolično) 7. septembra i, kao i dosad, izazvali su pomešana osećanja. Dizajn novog telefona gotovo je isti kao kod prethodne generacije, a razlike možete videti tek na pozadini (linije antena pomerene su tik uz ivice, dve kamere kod 7 Plus modela), i to je možda i najveći minus nove generacije. Korisnici iPhone-a žele vizuelni identitet, a ako je novi model vrlo sličan prethodnom, tu nešto nije kako treba (osim ako se ne odlučite za Jet Black verziju). Primerak na test (i to verzija sa 128 GB) stigao nam je pravo iz poslovnice mts-a, već prvog dana zvanične prodaje u Srbiji - cene iPhone 7 i iPhone 7 Plus, zavisno od mts paketa koji koristite, kreću od 1 dinara.

Hardver za primer

Apple se potrudio da novi iPhone bude bolji od prethodnika u svakom pogledu. To znači da je sve pomalo unapređeno. Tu je novi A10 Fusion četvorojezgarni CPU na 2,34 GHz sa 2 GB radne memorije (3 GB kod modela iPhone 7 Plus). Vrlo visoki takt obezbeđuje fantastične performanse koje su bolje od bilo kog konkurentskog rešenja, što se vidi po svim sintetičkim testovima. Niko nije ni očekivao podršku za microSD kartice, ali je Apple ipak povećao internu memoriju, pa umesto 16, 64 ili 128 GB, sada možete odabrati modele od 32, 128 ili 256 GB skladišta. NFC funkcija limitirana je na Apple Pay, pa novom "sedmicom" nećete moći da plaćate BusPlus karte ili prebacujete podatke tako što ćete lupkati druge telefone po poleđini.

Karakteristike novog/starog ekrana su iste kao u prethodnoj generaciji (4,7 inča, 1334*750 piksela, IPS), s naglaskom da je novi 25 odsto svetliji, što se da primetiti po sunčanom danu. Tu je i 3D Touch opcija, pa je moguće pritiskati razne elemente kako biste dobili dodatne opcije. Za bolju autonomiju novog iPhone-a brine se baterija kapaciteta 1960 mAh, ali i novi čip A10, koji je osetno štedljiviji. To znači da ćete bez problema pregurati ceo dan bez jurnjave za punjačem, a ako ste štedljivi - dan i po.

Fizički taster Home zamenjen je površinom koja emulira pritisak vibracionim motorom čiji se intenzitet može menjati u tri koraka. Nestao je 3,5-mm konektor slušalica, pa sad s donje strane imamo lightning konektor i simetrično postavljene rupice sa obe strane (po šest). Iako su se mnogi nadali stereo-zvučnicima, razočaraćete se kada čujete da se zvučnik nalazi samo ispod desnog otvora, dok je ispod levog mikrofon. Budući da je spoljašnjost gotovo identična, svi tasteri su raspoređeni kao kod iPhone-a 6/6s. Nova je zaštita od prašine i vodootpornost (IP67 sertifikat), po prvi put viđena na iPhone-u.

Kamera

Plus modeli imaju dve kamere, pa ako su vam njihove dimenzije prevelike, moraćete da se zadovoljite jednom kamerom kod iPhone-a 7. Iza kamere je senzor rezolucije 12 Mp sa f/1.8 otvorom blende, što garantuje veliku količinu svetla koju senzor može da upije. Za razliku od optičke stabilizacije koja je bila rezervisana za prošlogodišnje Plus modele, iPhone 7 ima stabilizaciju sa sočivom koje broji šest elemenata a oni se brinu da konačna slika ne bude zamućena. Unapređena je i prednja kamera, pa umesto dosadašnjih 5 imamo 7 Mp, a ostala je opcija kvaziblica putem maksimalnog osvetljavanja ekrana u trenutku slikanja.

image

Kamera je među najbržima na tržištu, a kvalitet slika na veoma visokom nivou, s posebnim naglaskom na balansiranom dinamičkom rasponu. To je posebno izraženo kod kontrastnih scena, gde novi iPhone izvlači kvalitetne detalje iz svetlih i tamnih delova. Kamera i dalje ima Live opciju za snimanje malog filma pre i posle fotografije, koju aktivirate držanjem slike u galeriji. Iako Live slike zauzimaju više prostora, preporučujemo da koristite ovu opciju - iznenadićete se kako interesantne momente možete snimiti, a da ih niste bili ni svesni.

Iako ima "samo" 12 Mp, senzor se odlično bori s najrazličitijim scenarijima, a kamera je neverovatno brza - bez obzira na to da li snimate jednu ili deset slika odjednom, sve se dešava momentalno. Posebno nam se svidelo što algoritam obrade nije postao previše agresivan, pa su fotografije veoma slične onima na iPhone-u 6s, posebno po dobrom svetlu. Pri lošijim svetlosnim uslovima razlika je primetna u odnosu na prethodnu generaciju, a kontrola šuma drži parametre u granicama koje daju veoma ubedljive slike čak i kada to ne očekujete. Panoramske fotografije i dalje imaju ubedljivo najbolji algoritam za spajanje, pa ukoliko se nalazite u dobroj poziciji, ne libite se da napravite sliku od 60 Mp (15.000*4.000). Ne zaboravite da jedino iPhone može da pravi HDR panorame, što znači da se ekspozicija podešava sve vreme dok snimate.

Kada je reč o video-snimcima, kamera omogućava 4K snimanje u 30 fps, ili 1080p u 30/60 fps, odnosno 720p u 30 fps. Kod usporenog snimka možete da birate između 1080p u 120 fps i 720p u 240 fps. I dalje nedostaje mogućnost menjanja nekih podešavanja direktno iz Camera aplikacije, bez potrebe ulaska u podešavanja telefona. Kvalitet video-snimka je odličan, s visokim bitrate-om, ali zameramo jednokanalno snimanje audio-zapisa. Optička stabilizacija dobro radi svoj posao, a 1080p video u 60 fps je najbolji koji smo dosad videli, čak i pri slabijem svetlu, pre svega zbog velikog otvora blende. Kada govorimo o usporenom snimku, toplo preporučujemo da, ukoliko imate dobre svetlosne uslove, iskoristite 720p@240 fps koji daje fenomenalne efekte.

Ako ste očekivali da ćete uz novi iPhone 7 dobiti i bežične AirPods slušalice, prevarili ste se. U paketu dolaze regularne slušalice sa lightning konektorom, ali i dobrodošao adapter sa 3,5-mm na pomenuti priključak, čisto da možete da koristite regularne Hi-Fi slušalice.

Za detaljniji opis karakteristika telefona, analizu novog operativnog sistema iOS 10 i procenu performansi čitavog sistema pogledajte PC #237.

SLEDEĆI TEKST U PC #237
preview
Transformacija poslovanja
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter