GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #237 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ELKO iNELS pametne kuće
Dejan Ristanović
Šta korisnik danas traži od pametne kuće? Vremena kada smo se oduševljavali mogućnošću da preko Interneta upalimo neku sijalicu davno su prošla - sada se traži integrisano rešenje koje povezuje razne uređaje u funkcionalnu celinu, a pri tom ne zahteva građevinske radove tokom instalacije. ELKO donosi zanimljive ideje...
- PC #237 (Novembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ELKO iNELS pametne kuće

image

Projekat pametne kuće uvek obuhvata tri međuzavisne komponente: senzore, koji pribavljaju informacije o okruženju (npr. temperatura, vlažnost vazduha, spoljno osvetljenje...), efektore koji preduzimaju akcije (recimo spuštanje roletni) i kontrolu koja, na osnovu informacija senzora i programa koji je zadao korisnik, upravlja efektorima. Da bi sve to funkcionisalo kontroler, senzori i efektori moraju da „razumeju“ jedni druge, što se najlakše obezbeđuje time što ih je konstruisala ista firma. Zato je važno da se, kod izbora opreme koju ćete instalirati, opredelite za proizvođača koji ima u ponudi široku gamu komponenti. Češka kompanija ELKO (www.elkoep.com) svakako zadovoljava taj uslov.

Lepeza ponude

ELKO nudi širok dijapazon prekidača, detektora, merača struje, pretvarača, dimera, kontrolera roletni, repetitora i upravljača koji su potpuno spremni za WiFi komunikaciju. Vodili su računa ne samo o funkcionalnosti već i o dizajnu, pa će jedna poseta iNELS salonu omogućiti da izaberete upravo ono što se uklapa u vaš enterijer. Ne morate da kupite čitav sistem odjednom – biraćete delove koji ostvaruju željenu osnovnu funkcionalnost, a kasnije ćete možda poželeti da dodate još neke module i tako tu funkcionalnost proširite.

Ako OVO onda ONO
image Uklapanje raznorodnih pametnih uređaja u funkcionalnu celinu nije lako – to je ujedno i jedan od najvećih kočnica za brz razvoj Internet of Things (IoT) koncepta. Potrebni su standardizovani načini za komunikaciju pametnih uređaja, a jedan od trenutno veoma aktuelnih kanala je IFTTT (If This Then That) servis na adresi www.ifttt.com. IFTTT servis je inicijalno nastao da bi se povezali razni Web servisi, a pre svega Facebook, Gmail, Instagram i Pinterest. Korisnik, recimo, želi da dobije e-mail poruku kad neka od njegovih prijateljica postavi novu sliku ili video na Instagram, ili da retweet-uje sve što povremeno stiže na neki hashtag. Razvojem i širenjem ovog servisa njegove mogućnosti su rasle, pa danas korisnici mogu da pišu i veoma komplikovane „recepte“ kojima će naterati Web servise da sarađuju na sofisticirani način.

Uz razvoj odgovarajućeg API-ja, mnogi uređaji su počeli da se uključuju u IFTTT sistem, pa i kamere za nadzor SpotCam koje smo predstavili u PC#234. Detalje možete da pogledate na www.ifttt.com/spotcam – sada možete da pišete recepte kojima će se kamera uključiti kada izađete iz kuće a isključiti kad dođete, upaliti svetla u kući kada se detektuje kretanje, poslati sebi elektronskom poštom sliku stanja u kući u pravilnim vremenskim intervalima ili kada se detektuje promena i svašta drugo. Kako se više uređaja bude uključivalo u IFTTT, tako će i recepti postajati složeniji i moćniji, a IoT će biti zanimljiviji za sve, a ne samo za ljubitelje tehnoloških „igrački“.

Komunikacija u okviru ELKO mreže je pouzdana i zaštićena od smetnji i upada. Prilikom razmene informacija uređaji koriste mehanizam promenljive („plivajuće“) šifre, što stavlja pred eventualnog napadača gotovo nerešiv zadatak. Uz to je obezbeđeno da slična oprema montirana u neki susedni stan ne utiče na komunikaciju vaše opreme. Sve to se kontroliše pomoću daljinskog upravljača ili, češće, pametnog telefona na koji je instalirana IHS (iNELS Home Control) aplikacija za Android. Na taj način je kontrola i upravljanje omogućena ma gde da se nalazite.

Ta kontrola se ne ograničava na „klasične“ stvari kao što je upravljanje svetlima ili električnim priključcima. U savremenim domovima je sve više televizora, audio i video uređaja kojima nije dobro „tek tako“ isključivati napajanje. Zato je tu eLAN-IR-003 kontrola za upravljanje audio-video uređajima – ona emulira klasičan daljinski upravljač, samo što komande stižu kroz smartfon aplikaciju. Time ujedinjujete daljinske upravljače za sve kućne uređaje u jedan, daleko moćniji, softverski upravljač pa možete istovremeno da palite televizor i set-top box uređaj, menjate programe, birate izvor slike, pojačavate zvuk...

Kontroler može da upravlja i klima uređajima koji se „odazivaju“ na IR port, pa recimo možete dolazeći kući da uključite klimu, ili da je isključite ako ste zaboravili to da uradite kada ste u žurbi pošli. Ova „pametna kutija“ može da kontroliše do tri uređaja (možete instalirati više takvih kontrolera) i sposobna je da „uči“ kodove koje emituje daljinac – biće potrebno malo vremena da programirate sve funkcije, ali posle toga stari daljinski upravljači idu u arhivu.

Među napredne funkcije ELKO opreme spada i mogućnost da kreirate scenarije. Često je potrebna gomila akcija da biste postavili sve uređaje u željeno stanje – roletne spuštene, klima aktivna, svetla prigušena, uključen televizor, izabran željeni program... Nije teško sve to podesiti obraćajući se konkretnim uređajima, ali zašto ne biste dodali malo komfora? Podesite sve parametre i imenujete scenario, recimo „Došao kući“, ili „Mirno veče uz TV“, i onda jednim klikom u mobilnoj aplikaciji sve dolazi na željeno mesto.

Bežično ili žičano

image
Pametna kuća nije samo pitanje komfora i uživanja u novoj tehnologiji, već i ozbiljne uštede

Počeli smo od toga što ELKO omogućava da „opametite“ svoj postojeći dom bez dodatnih instalacija, oslanjajući se na bežičnu dvosmernu komunikaciju, ali treba znati da i bežični uređaji imaju ograničenja. Pojedine uređaje (daljinci, tasteri…) treba napajati energijom, za šta se koriste baterije. Uređaji malo troše pa baterije traju 3 do 5 godina, ali opet, to je još jedna stvar o kojoj čovek treba da misli, a i neki mali trošak. Zato je, ako ulazite u novi prostor, dobro obezbediti žičanu infrastrukturu. Na taj način su osnovne funkcije stalno povezane i napajane, a dodatne uređaje uvek možete kontrolisati i bežično.

ELKO omogućava da lako „podignete“ ovakav hibridni sistem i da ga dalje širite prema potrebama, a takođe i da ga integrišete s alarmnim sistemom. Kontrola se, ako ne opremate stan već kuću, može prostirati i van njenih zidova, radi upravljanjem sistemom za zalivanje cveća i ostalim gedžetima koje će nam budućnost doneti.

Pametna kuća nije samo pitanje komfora i uživanja u novoj tehnologiji, već i ozbiljne uštede. Grejanje i hlađenje prostora mnogo koštaju, pa upravljanje klima uređajima, toplotnim pumpama, bojlerima ili etažnim grejanjem pravi značajnu razliku na mesečnom računu. Uređajima možete uvek da upravljate i ručno, ali u svakodnevnom životu prepunom posla i stresa čovek lako zaboravi da umanji temperaturu u prostorijama u kojima ne sedi ili da postavi grejanje na stand by kada izlazi iz kuće. Automatski termostati kontrolisani preko centralne aplikacije ne prave takve greške – uz malo truda uloženog u konfigurisanje sistema i njegovo prilagođavanje vašim navikama i dnevnom ritmu, svuda ćete se osećati prijatno, a taj osećaj neće prestati ni kada vidite račun za struju ili gas.

Lunatronik, www.inels.com, www.klt.rs/proizvodi/pametna-kuca/

SLEDEĆI TEKST U PC #237
preview
Ponovo na izvoru
Jelica Protić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter