GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #237 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ponovo na izvoru
Jelica Protić
Posle petogodišnjeg izleta u Miločer, festival informatičkih dostignuća INFOFEST se vratio pod zidine budvanskog Starog grada, gde je prvi put organizovan pre 22 godine
- PC #237 (Novembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ponovo na izvoru

image

Kada je u sred leta, u jeku priprema za 23. INFOFEST, hotel „Maestral“ najavio renoviranje, organizatori skupa našli su se pred ozbiljnim ispitom. Pobedila je ipak organizaciona perfekcija, kojom je Festival ekspresno rekonfigurisan za povratak u hotel „Avala Resorst & Villas“, gde je, davne 1994. godine, i održan prvi INFOFEST. Mnogo toga se promenilo tokom protekle 22 godine, od enterijera ovog elitnog budvanskog hotela do vodećih kompanija učesnica i aktuelnih informatičkih tema. Nešto je ipak ostalo isto: želja da se razmene nove informacije između informatičkih lidera i njihovih korisnika, dobra atmosfera koja se iz konferencijskih sala seli na plaže i u budvanske kafiće i, naravno, direktor INFOFEST-a gospodin Milan Mrvaljević, koji i dalje sigurno drži kormilo ovog regionalno prepoznatljivog informatičkog događaja.

Na svečanoj ceremoniji održanoj 25. septembra na platou isped hotela Avala, uz zvuke kvarteta Alegria i prigodan koktel, prisutnima su se obratili prof. dr Igor Radusinović u ime Stručnog odbora, gospodin Kemal Huseinović u ime Međunarodne unije za telekomunikacije, a Festival je, u ime Vlade Crne Gore, zvanično otvorio prof. dr Vujica Lazović, potpredsednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore.

Zvanični status učesnika na INFOFEST-u 2016 imale su 42 kompanije i institucije. Kao specijalni programi, održana su četiri panela: „Sajber bezbjednost – zajednička odgovornost“, „Digitalno društvo i operativni dometi elektronske uprave“, „Aukcija radio-frekventnog spektra“ i „Digitalna transformacija industrija i izgradnja digitalnih preduzeća“. Održano je i savetovanje „Digitalna teritorija pošte“, dok je Crnogorski olimpijski komitet bio domaćin diskusije na temu „Sport kao informatički domen“. Posebni programi održani u okvirima INFOFEST-a 2016 bili su i 14. Međunarodna konferencija regulatora u oblasti elektronskih komunikacija, zatim ITU Regionalni razvojni forum za Evropu, godišnji sastanak mreže ICT klastera balkanskih i crnomorskih država i treća TEMPUS konferencija „Sajber bezbjednost u društvu znanja“. Prvi put je u okviru INFOFEST-a održana regionalna naučno-stručna konferencija „Pulse 2016“, u okviru koje je izloženo 16 odabranih autorskih radova. Na izložbi u holu hotela „Avala“ štandove je postavilo 16 kompanija, a info-pult je registrovao 1.106 učesnika iz 29 zemalja.

image

U kongresnoj dvorani hotela „Avala“ i Staklenom salonu, koji je veštom transformacijom enterijera pretvoren u atraktivnu konferencijsku salu, održana je 31 kompanijska prezentacija novih projektnih rešenja i proizvoda. Predstavili su se: Microsoft, S&T, TeleGroup, Fortinet, Čikom, Ericsson, Amplitudo, Crnogorski Telekom, Telenor, Oracle, Aliter Technologies, Symantec, Lanaco, Mikrografija, Atos, Hewlet-Packard Enterprise, Asseco SEE, Kaspersky Lab, Pošta Crne Gore, Zavod za statistiku Crne Gore MONSTAT, kao i Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore, Ministarstvo prosvjete Crne Gore, i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Nagrada za najbolji kompanijski nastup pripala je kompaniji „Čikom“ iz Podgorice, dok je za najbolje rešenje prezentirano na INFOFEST-u 2016 nagrađena kompanija „Lanaco“ iz Banjaluke za projekat „Implementacija SAP ERP poslovnog rešenja u kompaniji ‘Elektroprenos – Elektroprijenos’ Bosne i Hercegovine“. Nagradu za najbolji autorski rad dobili su dr Radovan Cvetković, dr Dušan Krstajić i dr Miroslav Majstorović, a najbolji debitantski nastup imala je kompanija Amplitudo iz Podgorice. Za najzanimljiviju prezentaciju proglašeno je predavanje „Vreme digitalizacije – Internet of Things“ predstavnika kompanije Hewlett-Packard Enterprise.

Tako je protekao još jedan INFOFEST, pod sloganom „Čudesni ključ“, po divnom sunčanom vremenu bez i jedne kapi kiše. Verujemo da će za ovaj skup vrata još dugo biti otvorena pod vedrim nebom crnogorskog primorja.

SLEDEĆI TEKST U PC #237
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter