GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #238 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Inovacije iz Redmonda
Branislav Bubanja
Poslovni rezultati giganta iz Redmonda pokazuju porast profita u skoro svim oblastima poslovanja. To je Microsoft-u dalo dodatni vetar u leđa za inovacije - ne sećamo se da smo u skorije vreme iz ove kompanije dobili toliko interesantnih noviteta kako na hardverskom, tako i na softverskom polju. Pa da vidimo šta nam se sprema...
- PC #238 (Decembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Inovacije iz Redmonda

Verovatno se sećate all-in-one računara koji su nakratko bili popularni pre otprilike jedne decenije. Microsoft je naizgled iz naftalina izvadio isti koncept, naravno uz brojna prilagođavanja i unapređenja. Suštinski, Microsoft Surface Studio predstavlja otelotvorenje potpuno nove ideje koja se zasniva na najnovijim tehnološkim rešenjima i koja će sigurno naći svoje mesto na tržištu...

Dizajnerski računar

image

Serija Microsoft Surface uređaja započeta je stolom Microsoft Surface Table, predstavljenim u maju 2007. godine. To je ogroman tablet dijagonale ekrana 30 inča, ugrađen u stočić za kafu. Iako je bio inovativan i zanimljiv, ovaj proizvod nije naišao na dobar odziv kod korisnika, prvenstveno zbog veoma visoke cene. Surfrace familija uređaja ipak nije zamrla - Microsoft je isto ime iskoristio za tablete koji su doživeli nekoliko reinkarnacija, laptop računare, a sada i za desktop uređaje.

Surface Studio se zasniva na all-in-one principu, a osmišljen je kao dizajnerski alat koji radni sto pretvara u kreativni studio, po čemu je i dobio ime. Zvanično je predstavljen 26. oktobra, a početak njegove prodaje očekuje se u prvom kvartalu 2017. godine. Ukoliko vam se nakon čitanja ovog teksta dopadne koncept po kome funkcioniše i vidite sebe kao potencijalnog korisnika, postoji način da uštedite priličnu svotu novca. Već sada možete da ga rezervišete i platite u pretprodaji i na taj način dobijete po oko 30 odsto nižoj ceni od one koja će biti aktuelna kada se zvanično pojavi u prodaji. Ali pre nego što se odlučite na taj korak, da vidimo šta je Microsoft Surface Studio i zašto nam deluje toliko interesantno. Dijagonala ekrana osetljivog na dodir je 28 inča, a koristi se PixelSense tehnologija. Kompletan hardver spakovan je u postolje, pa je zahvaljujući tome ekran veoma tanak (samo 12,5 mm), pri čemu je zbog aluminijumskog kućišta istovremeno izuzetno čvrst. U kompletu se dobijaju i stilizovana tastatura i miš, a po izgledu nas je sve to podsetilo na Apple iMac seriju računara. Naravno, razlike postoje kako u dizajnu, tako i u funkcionalnosti.

image

Prva stvar koja se primećuje kod Surface Studio računara jeste odlično osmišljen način pozicioniranja ekrana, koji može da se rotira za skoro 90 stepeni. Upotrebljena je zero-gravity šarka koja skoro u potpunosti apsorbuje obrtni momenat neophodan za rotiranje iz uspravnog u horizontalni položaj (i obrnuto). Sistem pozicioniranja tako je dobro balansiran da za pomeranje ekrana teškog više od 6 kg nije potreban gotovo nikakav napor, već sve može da se obavi laganim pritiskom jedne ruke.

Rezolucija ekrana je 4500*3000 piksela, sa gustinom tačaka od 192 ppi. Odnos stranica je 3:2, a ekran prepoznaje do 10 istovremenih tačaka dodira. Iako ovaj odnos stranica deluje neuobičajeno, postoji dobar razlog za to - time je omogućeno da se na ekranu vidi čitav list papira formata A4 u realnoj veličini. Uz dodatak TrueColor tehnologije koja verno reprodukuje boje, dobija se verovatno najprecizniji preview finalnog dokumenta. Pristup računaru omogućen je bez upisivanja šifre pošto je podržan Windows Hello način logovanja koji dozvoljava prepoznavanje i pamćenje više različitih lica i njihovo uparivanje s različitim nalozima.

Surface Studio računar je dostupan u nekoliko različitih varijanti. Pored već pomenutog ekrana od 28 inča koji je zajednički za sve varijante, ostale glavne komponente ne moraju da budu iste, pa budući korisnici mogu da sklope odgovarajuću konfiguraciju prema svojim potrebama. U ponudi će biti verzije sa 8 GB, 16 GB ili 32 GB RAM-a, sa Core i5 ili Core i7 procesorima šeste generacije, grafičkim karticama NVIDIA GeForce GTX 965M sa 2 GB GDDR5 ili GTX 980M sa 4 GB GDDR5 memorijom i Rapid Hybrid Drive storage-om kapaciteta 1 TB ili 2 TB (128 GB SSD). Ugrađena kamera je Windows Hello kompatibilna, sa senzorom rezolucije 5 Mp, i sposobna je za snimanje videa u 1080p rezoluciji. Sistem poseduje i 2.1 Dolby Audio Premium zvučnike, 3,5-mm izlaz za slušalice, 4 USB 3.0 porta, čitač SD kartica, mini DisplayPort, Gigabit Ethernet port i, naravno, Wi-Fi i Bluetooth.

Novi periferali

image

Osim standardnih komponenti sistema, u koje spadaju bežična tastatura i miš, za Microsoft Surface Studio predviđeno je i nekoliko dodatnih periferija. Jedna od njih je Surface Dial koji reprezentuje potpuno drugačiji način komunikacije s računarom jer na neobičan način povezuje fizički uređaj i digitalni svet. To je radijalni kontrolni uređaj, neka vrsta "dugmeta", koje se postavlja direktno na ekran i služi za bržu i jednostavniju navigaciju. Može da se koristi samostalno ili u saradnji s još jednim dodatkom - olovkom.

Rotirajuće dugme dobija različite funkcije u zavisnosti od softvera s kojim se koristi. U grafičkim programima može da služi za promenu boje ili debljine linije koja se iscrtava, u audio i video programima za regulaciju jačine zvuka, u GIS alatima za kretanje kroz mape… Povratne informacije dobijaju se putem vibracija i na taj način se korisnik obaveštava o određenim radnjama koje je obavio. Surface Dial radi i sa Office aplikacijama, a funkcioniše ne samo sa Surface Studio računarom već i sa Surface Book laptopom i Surface Pro 4 tabletom.

image

Drugi opcioni dodatak je Microsoft Surface Ergonomic Keyboard. Kao i sam računar, i ova tastatura predstavlja neku vrstu modernizovane reinkarnacije starog koncepta. Za osnovu je uzeta nekadašnja "naduvana" i "izlomljena" Microsoft-ova ergonomska tastatura (Microsoft Natural Keyboard) koja je takođe bila aktuelna pre oko jedne decenije. Microsoft Surface Ergonomic Keyboard preuzeo je te karakteristike, ali je veza s računarom bežična, a deo namenjen za odmaranje zglobova postavljen je mekanim jastučićima, pa je prijatna i udobna za rad.

Cena Microsoft Surface Studio računara u pretprodaji kreće se od 2999 dolara, dok Surface Dial i ergonomska tastatura koštaju 99, odnosno 129 dolara. Nije jeftino, ali treba imati na umu da ovo ipak nije računar namenjen svima. Kao ciljnu grupu korisnika vidimo prvenstveno dizajnere i arhitekte, odnosno korisnike koji se bave vizuelizacijom.

Hibridna knjiga

image

Surface Book je prvi put predstavljen prošle godine i tada je bio najmoćniji ultrabook na tržištu. Osim odvojivog ekrana, jedna od glavnih karakteristika ovog računara bila je mogućnost ubacivanja diskretne grafike u izuzetno tanko kućište. Ovogodišnja verzija Surface (ultra) Book-a spolja izgleda isto, ali zato je iznutra napravljeno nekoliko značajnih poboljšanja.

Surface Book ima odvojivi ekran i magnezijumsko kućište. Sistem za preklop je neobičan, ali deluje pouzdano. Kada je računar zatvoren (poklopljen), podseća na korice knjige, što je verovatno i bila asocijacija kada je odabrano ime. Osnovna verzija, bez diskretne grafike, teška je 1,51 kg, što ga čini jednim od najtežih 13-inčnih ultrabook-ova. S dodatkom diskretne grafike masa se povećava na 1,58 kg. Ipak, treba imati na umu da je u to uključena i baterija koja omogućava čitavih 16 časova rada, što je poboljšanje od oko 30 odsto u odnosu na prošlogodišnju verziju.

image

Još jedna specifičnost ovog modela jeste 13,5-inčni ekran sa odnosom stranica 3:2. To ga čini znatno višim nego što smo navikli kod 13-inčnih laptopa. Sam ekran zasnovan je na PixelSense tehnologiji i ima rezoluciju 3000*2000 piksela. U paketu se dobija i Surface Pen, olovka koja prepoznaje 1024 nivoa pritiska i ima elektronsku "gumicu", tako da rad s njom izgleda gotovo isto kao da pišete po običnom papiru.

U ponudi su različite verzije ovog hibridnog ultrabook-a. Na raspolaganju su Core i5 i Core i7 procesori šeste generacije, sa 8 GB ili 16 GB RAM-a, kao i PCIe3.0 SSD-om kapaciteta od 128 GB do 1 TB. Osnovna grafička kartica je Intel HD Graphics 520, a zahtevniji korisnici mogu da odaberu i NVIDIA GeForce adapter sa 1 GB DDR5 RAM-a (samo uz Core i7 procesor). Računar poseduje dve kamere, zadnju rezolucije 8 Mpi prednju rezolucije 5 Mp, sa Windows Hello autentifikacijom. Osnovna cena ovog računara iznosi 1500 dolara.

Za opis Microsoft-ovih VR i augmented VR rešenja, pratećeg Windows 10 Creators Update softvera i izmene u procesu update-a pogledajte PC #238.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter