GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #238 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Laserski projektor NEC PX1004UL
Miloš Stamenković
Prostora za unapređenje tehnologije projektora očigledno još uvek ima, jer kompanija NEC konstantno radi na njima. Krajem oktobra predstavljen je novi model NEC PX1004UL
- PC #238 (Decembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Laserski projektor NEC PX1004UL

image

Po NEC-ovim oznakama, serija PX znači Professional Extreme i nalazi se između serija PA i PH, o čijim smo predstavnicima ranije pisali. Novi model PX1004UL našao je svoje mesto između PX803UL i PH1201 kada se posmatraju neke osnovne karakteristike.

Dimenzije PX1004UL su 500×583×216 mm, a težak je čak 29 kilograma, što je neophodno kako bi se unutra smestila sva potrebna tehnologija. To se prvenstveno odnosi na ceo sistem optike koji omogućava kvalitetan prikaz slike na maksimalnoj dijagonali od 300 inča.

Primarna razlika modela PX1004UL u odnosu na prethodne uređaje iz linije PX jeste osvetljaj. Tako PX1004UL nudi jačinu svetla od 1.000 ANSI lumena i kontrast od 10.000:1, zahvaljujući novoj laser/fosfor lampi koja omogućava ovako jak nivo osvetljenosti. U realnoj primeni to može da bude od velikog značaja, jer omogućava jasan prikaz slike i u dobro osvetljenim i velikim prostorijama. Takvi uslovi nikako nisu pogodni za standardne projektore, ali PX1004UL ječinom svoje lampe to uspešno rešava i približava se mogućnostima koje nude modeli iz serije PH uz svoju single chip DLP konfiguraciju.

Vodeno hlađenje

image

Interesantno, PX1004UL poseduje poseban sistem vodenog hlađenja koji hladi lampu, što omogućava konstantno držanje nivoa osvetljenja tokom dugog rada, ali i dugovečnost sistema (deklaracija je 20.000 radnih sati). Maksimalna podržana rezolucija prikaza takođe je 4K, uz osnovnu hardversku rezoluciju od 1920×1200 piksela. PX1004UL nudi isti izbor optičkih paketa sočiva, što znači da je u ponudi osam varijanti sočiva. Za manipulaciju prikazom slike (skaliranje, pomeranje, deinterlace, prilagođavanje boje i ostalo) brine se čip NEC NV1303 koji i omogućava napredne mogućnosti podešavanja 4K slike i njeno prilagođavanje u realnom vremenu. Tu je opcija automatske geometrijske korekcije (keystone)koja obezbeđuje tačan prikaz na platnu, bez obzira na eventualni neadekvatan položaj projektora. PX1004UL nudi i mogućnost 3D prikaza na platnu, za šta su potrebne 3D (DLP Link) naočare.

Komplet konektora sa zadnje strane uređaja standardan je za ovu klasu modela. Tu je DisplayPort priključak, HDMI ulaz i izlaz preko kojeg se na drugi uređaj može prebacivati slika s projektora i slične varijacije. Na primer, PX1004UL nudi mogućnost sinhronizacije prikaza, pa se u HDMI lanac mogu povezati četiri uređaja koji tada projektuju gigantsku 4K sliku. Naravno, cena ovakvog sistema nije mala, ali PX1004UL sa svojim mogućnostima može tu cenu da opravda. Na nedavno završenom BIZIT-u, mogli smo još jednom da se podsetimo svih prednosti projektora u odnosu na bilo koje drugo rešenje u situacijama kada je u sali potrebno prikazati što veću i što kvalitetniju sliku.

Za precizne i brze

image

Još jedna korisna stvar koju NEC nudi za slične manifestacije (kada se govornici i prezentacije brzo smenjuju, a sve je podešeno da ide s jednog računara) jeste MP10RX uređaj. Ne mnogo veći od standardnog flash diska, ovaj uređaj se uključi u HDMI priključak na projektoru, a od kablova je neophodan samo microUSB za napajanje. O tom uređaju već smo pisali u oktobarskom broju PC Press-a, ali je u međuvremenu NEC izbacio noviju verziju s oznakom MP10RX2. Nekih drastičnih razlika nema, i dalje je u centru Intel Atom procesor i 2 GB memorije sa 64-bitnim operativnim sistemom Linux. Promena se više odnosi na flash memoriju, pa je tako sada na raspolaganju 200 MB. To ostavlja mnogo više prostora za širu primenu, kada je potrebno pripremiti više prezentacija i video-materijala na jednom MP10RX2. S obzirom na mogućnosti prikaza slike i 4K opcije, ima smisla koristiti kvalitetan video-materijal za prikaz na prezentacijama, a tada se prostor u memoriji veoma brzo popuni.


www.division.rs


www.dekadas.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter