GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #239 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Huawei Mate 9
Marko Nešović
Na samom vrhu ponude Huawei telefona, iznad svih Honora, G-ova i P-ova, ponosno stoji porodica Mate. Ovi telefoni nisu namenjeni svima i ne generišu onoliko profita koliko donose jeftiniji modeli, ali uvek u sebi imaju najbolje od onoga što Huawei u tom trenutku nudi. Da vidimo i Mate 9...
- PC #239 (Januar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Huawei Mate 9

Mate 9 nastavlja tradiciju fizički velikih telefona, moćnog hardvera i sa dobrom autonomijom. S prednje strane Mate 9 skoro da se ne razlikuje od prethodnika, što možete posmatrati kao dobru ili lošu stvar. Za koju god da se odlučite, zadnja strana dobila je dve kamere, a zadržan je kružni senzor otiska prsta primenjen kod prethodne generacije – praktičniji za upotrebu, nezgodniji za gestove.

image

Telefon poseduje moćan hardver, najnoviju verziju in-house Kirin čipseta – osmojezgarnu 960-icu, u sprezi sa 4 GB RAM-a i 64 GB internog storage-a. Vrhunskom hardveru dodata je izuzetno brza Samsung memorija, s kojom je uređaj živahniji – podizanje sistema, instalacija i pokretanje aplikacija veoma su brzi. U poređenju s Mate 7, kao da ste izvadili HDD i stavili SSD. Na test smo dobili dual SIM verziju; prvi slot podržava LTE, a drugi (max 3G) delite s microSD karticom, pa treba odrediti prioritete, iako 64 GB prostora deluje sasvim dovoljno.

Ekran je zadržao rezoluciju od više nego dovoljnih 1920×1080 piksela, sa gustinom od 373 piksela po inču. Ako neko kaže da mu je rezolucija niska, napomenite mu da ljudsko oko sa 45 cm može da primeti maksimalno 188 piksela po inču, odnosno 170 ppi sa udaljenosti od 50 cm... Odlični IPS prikazuje verne boje, a minus su mu performanse na suncu, što je već poznata kategorija u kojoj već neko vreme dominiraju AMOLED paneli. U skladu s novim trendovima, ekran je dobio 2,5D oblik pa je telefon ergonomičniji – više podseća na Mate S nego na Mate 7 i 8.

image

Huawei se hvali i sa dve Leica kamere smeštene tik iznad senzora otiska prsta, jedna iznad druge. Pored su LED blic i autofokus koji kombinuje faznu i lasersku detekciju, što u praksi daje odlične rezultate. S dve kamere inženjeri Huawei-a hteli su da konačnu sliku što bolje približe ljudskom oku. Naša mrežnjača formira sliku na osnovu reakcije štapića i čepića. Štapići (oko 120 miliona) služe za snalaženje po noći, imaju dobru razliku crnog i belog, ali manju rezoluciju. S druge strane, čepići (oko 7 miliona) reaguju na jako svetlo, daju visoku rezoluciju i omogućavaju viđenje boja. Sve ovo pričamo zato što Huawei Mate 9 kamera ima 20 Mp crno-beli i 12 Mp kolor senzor, i sliku pravi na osnovu oba. Rezultat su odlične fotografije snimljene u slabim svetlosnim uslovima, s velikim brojem detalja, te brzo i precizno fokusiranje tokom dana. Jedina zamerka je veštački bokeh, koji je prenaglašen kada uključite opciju korišćenja oba sočiva istovremeno, praveći primetno veštačko zamućenje oko fokusne tačke. Video je u skladu sa fotografijama, a ako hoćete 4K, zaboravite na OIS i praćenje objekata, što je ozbiljan kompromis. Sviđa nam se i 1080p u 60 fps, što je nedostajalo kod premijum uređaja.

Autonomija je manja od onoga na šta smo navikli – s dve SIM kartice nećete izgurati dva dana, a s jednom ćete uveče ostajati na tridesetak posto baterije. Dobra stvar je izuzetno brz punjač, koji će bateriju napuniti u potpunosti za sat i po, dozirajući struju tako da ne smanjuje vek rada baterije. S cenom od 700 evra, Huawei nastavlja politiku serije Mate. Model 9 je svuda doneo nešto bolje, mada je pitanje da li će dobitak navesti kupca da zameni svoj stari Mate modelom 9.


consumer.huawei.com/rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #239
preview
SketchUp se uozbiljio
Đorđe GrujićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter