GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #239 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Streaming: Televizija kad god poželite
Nebojša Prijić
Došli smo do srećnog vremena kada više ne zavisimo od rasporeda programa TV stanica - možemo da se prošetamo kroz virtuelni video-klub i gledamo šta želimo, onda kada nama to odgovara. Sve to su nam obezbedili streaming servisi, pa da vidimo šta koji od njih nudi na domaćem tržištu.
- PC #239 (Januar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Streaming: Televizija kad god poželite

Nekada smo dnevni raspored aktivnosti pravili po TV programu, kako ne bismo propustili epizodu serije koju pratimo ili film koji smo toliko dugo čekali. Jedan od glavnih problema bio je kvalitet slike i njen format (nisu svi prešli na 16:9, već se i dalje drže 4:3 odnosa slike). Takođe, mnogi domaći kanali i danas emituju program u SD rezoluciji, što je anahrono za 21. vek i vreme kad se već kupuju 4K televizori. Ovaj klasičan način gledanja i dalje je besplatan, ako izuzmemo reklamne blokove.

image

Sledeći izbor bio je video-klub, sjajan koncept za svoje vreme, ali zašto biste danas, uz svu modernu tehnologiju, iznajmljivali neki opskurni DVD kada sve to imate online? Video-klubovi su se preselili na Internet i kod TV operatora. Oni nude svoju bazu filmova koje možete poručivati, ali za to vam treba ugovor, koji vas obično obavezuje na dve godine, a kad ste na putovanju, ne možete da računate na njih.

Ostaje nam sve popularniji Internet video-klub, tj. streaming servisi koji nude nove filmove i serije u HD rezoluciji, za mesečnu pretplatu po ceni dve prosečne bioskopske karte. Sve što vam treba jeste kompjuter ili neki prenosivi uređaj i Internet. Ovo poslednje ranije je bilo kamen spoticanja, ali s dolaskom brzog Interneta u Srbiju i taj problem je rešen.

Predstavićemo vam neke servise koji su dostupni u Srbiji. Pri izboru, držali smo se sledećih principa: da nije potreban nikakav dodatni hardver (risiver, kartica...), da je legalan, da ga je moguće instalirati i na Android ili iOS mobilni uređaj, kao i da je dostupan u Srbiji bez VPN lažiranja lokacije. Iako u Srbiju trendovi uvek kasno stižu, streaming servisi su i te kako dostupni, a pored internacionalnih ima i nekoliko domaćih.

U PC #239 smo testirali i uporedili Amazon Prime, HBO Go, Klik Pink, Netflix, Pickbox, Vip Magic Box i HRTi - sve ovo je raspoloživo gledaocima u Srbiji. Za ovo Web izdanje izabrali smo servis koji je tek od pre nekoliko nedelja dostupan - Amazon Prime.

Amazon Prime

image

Svi znamo da je Amazon servis za prodaju svega i svačega (počeli su od knjiga), ali u poslednjih nekoliko godina proširili su se i na streaming filmova i serija. Da su veoma ambiciozni na tom polju, postalo je jasno kad su, poput Netflix-a, krenuli u sopstvenu produkciju sadržaja. Prvo su se proslavili neobičnom komičnom serijom Transparent koja je pokupila više nagrada u konkurenciji velikih TV kuća, a sada imaju još jedan jak razlog zbog koga ih vredi testirati.

Taj razlog zove se "Velika turneja" (The Grand Tour), novi projekat engleske trojke koja je radila Top Gear za BBC. Nakon incidenta gde je vođe ekipe Jeremy Clarkson udario producenta zbog hladnog keteringa, Amazon je uskočio i ponudio bezobrazno puno para za snimanje šou-programa koji će biti Internet ekskluziva. Zaista živimo u naprednom tehnološkom dobu kad jedan Internet streaming servis, koliko god veliki bio, smatra da će mu se isplatiti da jedan program plati oko 200 miliona dolara!

Nije nam se svideo pomalo haotičan sistem rasporeda filmova i serija. Postoji dosta toga što nije dostupno u Srbiji, ali to nećete saznati dok ne kliknete na određeni film ili seriju. U jednom trenutku kliktaćete kao dugo kako biste našli nešto što može da se gleda kod nas.

Ako ste veliki fan Top Gear-a i pojedinih vrhunskih serija u produkciji Amazon-a (recimo "Čovek u visokom zamku", The Man in the High Castle.), onda će vam se pretplata od tri evra u promotivnom periodu (nakon toga šest evra) mesečno itekako isplatiti. Uostalom, sadržaja je sve više...

SLEDEĆI TEKST U PC #239
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter