GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #242 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NETGEAR ReadyNAS 526X: Kompaktno skladište
Dejan Ristanović
Skladištite li podatke lokalno ili u oblaku? Možda ste pristalica hibridniš rešenja? U svakom od ovih slučajeva NETGEAR ReadyNAS 526X je zgodno rešenje koje će učiniti vašu digitalnu biblioteku sigurnijom
- PC #242 (April 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NETGEAR ReadyNAS 526X: Kompaktno skladište

image

Dizajnirajući ReadyNAS 526X, NETGEAR se potrudio da malo pobegne od klasičnog dizajna, pa je uvođenje poklopca s displejom osvežilo izgled. No, „ispod haube“ je sve onako kako očekujemo: šest fioka u koje možete da umetnete hard-diskove velikog kapaciteta (ukupno do 60 TB). Njihovo fiksiranje obezbeđuju plastični nosači, tako da ne morate ništa da šrafite – začas ste spremni da pritisnete neobični gumeni taster (nećete baš imati osećaj da li ste ga dobro pritisnuli, ali to se srećom ne radi često) i tako pustite NAS u pogon.

Softverski deo instalacije obavlja se u cloud-u (postoji, naravno, i lokalna varijanta), tako što usmerite svoj browser na readycloud.netgear.com, sačekate da uređaj bude detektovan, onda i da se njegov interni softver ažurira, da se verifikuje vaša e-mail adresa... sve to traje nešto duže nego što biste želeli, ali najzad dolazite u priliku da uradite ono najvažnije: izaberete RAID režim (ReadyNAS 526X podržava sve varijante), formatirate diskove, napravite foldere i podelite ih s kolegama u mreži, uz definisanje odgovarajućih prava pristupa. Sve se to jednostavno konfiguriše kroz Web interfejs. Pošto smo uz uređaj dobili tri diska od po 1 TB, aktivirali smo RAID5 koji garantuje da su podaci na 2 terabajtnom volume-u zaštićeni u slučaju otkazivanja bilo kog od diskova.

image
Prijatno smo iznenađeni performansama: ReadyNAS 526x je snimao podatke brzinom od 82 megabajta u sekundi, dok smo kod čitanja podataka izmerili čak 105 MB/s. Podsećamo, radi se o RAID5 režimu gde je sistem opterećen dodatnim poslom, a ima i potencijala za dodatno ubrzanje, pošto smo mi NAS priključili u redakcijsku gigabitnu mrežu, dok njegova dva LAN adaptera podržavaju i 10 Gbps prenos, naravno uz odgovarajući switch i drugu opremu. Ukratko, ma kakvu konfiguraciju mreže da imate u firmi, ReadyNAS 526x će je iskoristiti do maksimuma, a njegov interni Intel Dual Core serverski procesor koji radi na 2.2 GHz i pristupa RAM-u kapaciteta čak 4 GB izaći će na kraj sa svim zamislivim zahtevima koji stižu s radnih stanica i drugih servera.

NAS je veoma dobro uklopljen u cloud pa korisnik ne mora mnogo da razmišlja o firewall-u, backup-u i sličnim pitanjima – uz ReadyNAS Replicate lako ćete podesiti automatsko kopiranje podataka između raznih uređaja, kako biste, recimo, imali i backup koji će se nalaziti van prostorija firme, ili biti smešten kod cloud provajdera. Sve vreme operišete s kompletnim folderima ili volumenima, ali po potrebi možete da priđete svakom fajlu da biste ga, recimo, prekopirali na neku drugu lokaciju.

ReadyNAS 526x nije jeftin uređaj, ali predstavlja vrednu kupovinu za firmu čija mreža sadrži više desetina računara, a potrebno joj je pouzdano skladište za podatke.


www.sionnet.rs



NativeTeams

Realme

Levi9

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter