GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #242 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Wacom Intuos Pro M: Kako sam (p)ostao umetnik
Voja Gašić
Bez Wacom grafičkih tabli i tehnologija koje one koriste Windows Creators Update teško da bi imao smisla. Zato smo s nestrpljenjem očekivali Wacom Intuos Pro Paper Edition
- PC #242 (April 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Wacom Intuos Pro M: Kako sam (p)ostao umetnik

image

Počnimo uz malo neizbežne storije. Kabushiki-gaisha Wakomu je, pogađate, japanska kompanija. Inače, niko toliko pažnje ne bi posvetio tako jednostavnim alatkama kao što su olovka i tabla za crtanje. Naravno, ne radi se o dodacima za abakus, već o elektronskim varijantama koje se priključuju na računar. „Zapadnjačko“ ime kompanije je Wacom Co. Ltd., a fantastični put započela je 1992. godine, olovkom za verovatno prvi tablet u istoriji Compaq Concerto.

Jedna od stvari kojoj autor nije odoleo pre petnaestak godina je Wacom ArtPad. Do tada neviđenih 256 nivoa pritiska olovkom na koje reaguju Adobe aplikacije i preciznost u 3D Max-u koju nije mogao da dostigne ni jedan drugi pointer, otišli su u penziju kad više nije bilo serijskih portova i drajvera za novije operativne sisteme.

Wakomu je zapravo kovanica (portmanteau) od reči wa koja označava harmoniju i komu što znači kompjuter, a Wacom proizvodi nastavili su da nas harmonično povezuju s računarima. Prošlu godinu obeležili su Wacom Mobile Studio Pro s novom i boljom Pro Pen olovkom i Wacom Cintiq tablet-ekranom s olovkom za crtanje koji radi kao periferija na Windows i MacOSX sistemima. Iako niko nema zamerki, Cintiq je, uz svoju cenu, prilično nedostupan mnogima koji bi ga poželeli, ali Wacom se potrudio da ove godine ponudi nove Intuos modele koji su „samo“ tabla s olovkom.

Preciznije i slobodnije

image

Nova serija tabli je kompaktnija i tanja, što nije zanemarljivo. Oni koji vole da crtaju rukom i tako započinju svoje kreacije, gotovo uvek insistiraju na što većem radnom prostoru. Bilo da se radi o umetničkoj slobodi pokreta koja im dozvoljava da se vangogovski razmašu, bilo da se radi o preciznim CAD/CAM nacrtima – velika radna površina je uvek poželjna.

Nove table su od galvanizovanog aluminijuma, vrlo čvrste i, barem na našim opreznim probama, neosetljive na grebanje, bilo priloženom olovkom, bilo nekim drugim predmetima. Naravno, uvek postoji granica koju ne smete da pređete…

Intuos Pro table dolaze u Medium (338×219×8 mm) i Large (430×287×8 mm) formatima, što je ujedno i deo njihove oznake. Aktivna radna površina je 224×148 mm za Medium, dok Large dozvoljava rad na prostoru od 311×216 mm. Model koji smo isprobali, Intuos Pro M Paper Edition, ima dodatni držač za papir za „tvrdokorne“ klasične umetnike, ali i dodatnu opremu za olovku o kojoj ćemo kasnije.

Tabla ima i dodatne kontrole u obliku Touch-Ring kontrolera kojim možete da pomerate ili zumirate sliku na ekranu i ukupno osam tastera (ExpressKeys) koje možete koristiti u predefinisanom obliku ili im dodeliti željene funkcije, naravno u zavisnosti od aplikacije koju koristite. Već nakon prvog privikavanja na tablu, shvatićete da su ovih osam tastera pravo blago za brz i produktivan rad s tablom. Nakon dosta opširne instalacije drajvera i softvera, sledi podešavanje, pa tablu možete da kalibrišete zaista kako želite, s kontrolama na bilo kojoj strani, za levoruke ili desnoruke, ali i sa kontrolama gore ili dole. Dovoljno je da to saopštite softveru Wacom Inkspace App koji je zadužen za sva crtanja i docrtavanja i uz koji dobijate 5 GB cloud prostora za vaše kreacije.

Kako se ovaj softver oslanja na Windows 10 Creators Update Ink&Pen tehnologiju, sva crtanja i docrtavanja na postojećim dokumentima se zapisuju kao dodatni lejeri dokumenta, pa je veoma lako „rekonstruisati“ izvorni dokument i sve međufaze koje ste proizveli koristeći tablu i olovku.

Slobodnom rukom

image

Wacom je unapredio i olovku. Pro Pen iz prethodne generacije uređaja, zamenjen je Pro Pen 2 modelom koji sad ima 8192 nivoa osetljivosti pritiska. Za sada baš i nema softvera koji toliko precizno reaguje na „dubinu“ pritiska (sem Wacom softvera), ali ne sumnjamo da će vodeći proizvođači već prilagoditi svoje „četkice“ i ostale alatke za crtanje i iskoristiti povećanu preciznost. Doduše, čak i uz treshold od 256 nivoa koji se obično primenjuje u alatima za crtanje da bi se proizvele linije različite debljine koje odgovaraju različitim pritiscima olovke ili četkice, može da se primeti povećana preciznost u vidu manjeg broja grešaka u učitavanju položaja i pritiska olovke. Ne treba posebno napominjati da je i Pro Pen 2 generacija olovaka izgrađena na tehnologiji magnetne rezonance (EMR) i da, stoga, ne koristi nikakve baterije. Očigledan bonus je što je olovka bez baterija značajno lakša i jednostavnija za upotrebu. Na kraju treba pomenuti pravu poslalsticu koja stiže uz Paper Edition modele. Pored držača za papir i priloženih dvadesetak listova za crtanje, možete da koristite i bilo koji drugi papirni medijum. To će vam omogućiti Wacom Finetip Pen. Poput ostalih Finetip olovaka, možete da ih nađete u raznim bojama i s raznim prečnicima vrha. Uz Paper Edition modele, Wacom prilaže crnu olovku s tri dodatna Finetip gel punjenja. Pazite, ove olovke zaista pišu kao i svi ostali rapidografi za tehničko crtanje, a prednost im je što je vrh zaobljen, pa ne morate toliko da pazite da ih držite vertikalno. Druga, nemerljiva prednost je to što su istovremeno i Wacom olovke koje reaguju s istih onih 8192 nivoa pritiska u saradnji s Wacom tablom.

Bilo nam je zadovoljstvo podsetiti se „umetničkih dana“ i proveriti koliko je Wacom odmakao u razvoju svojih tehnologija, a kao jedina siva mrljica ukazala se cena ovog kompleta. Za ono što nudi Wacom Intuos Pro M Paper Edition, cena od 60.000 dinara je primerena, pa možda čak i umerena. Problem je što je ovakav briljantan umetničko-tehnički pomoćnik, nažalost, teško isplativ na našem podneblju...


www.computerland.rs



NativeTeams

Realme

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter