GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #243 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung S8: Do beskonačnosti i dalje
Voja Gašić
Samsung Galaxy S8 je tu, a vlasnici S7 već čeznu za njim. Ako ste stekli utisak da proizvođači pametnih telefona ne mogu više tako lako da nas iznenade revolucionarnim prodorom, ukazaćemo vam na niz finih detalja u gotovo svim domenima - Samsung je dokazao da i dalje ume da napravi najbolji telefon
- PC #243 (Maj 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung S8: Do beskonačnosti i dalje

image

Kad su u pitanju dizajnerske novosti, mišljenja su uvek podeljena, a prvo što ćete primetiri kod „osmice“ je izduženi profil koji donosi novi aspekt ekrana. Odnos strana je sada 18,5:9 – dakle nije 18:9 zbog koga su „zlobnici“ postavljali pitanje „zašto onda nije jedostavno 2:1?“ Nama se dopao novi aspekt, jer telefon izgleda baš „vitko“ i, zahvaljujući tome što je uži od prethodne generacije, daleko bolje i sigurnije leži u ruci. To će pogotovo osetiti korisnici s manjom rukom koji će ga lakše i držati i daleko efikasnije upravljati njime. To bi inače bilo prilično teško s ekranom od 5,8“ s uobičajenim, do sada korišćenim aspektima.

Galaxy je ekran

Među manje uočljive, ali vrlo lepe promene spada i to da sad i osnovni model ima zaobljeni ekran, pa više neće postojati edge model, a Samsung ovaj koncept sada naziva infinity display. Raskošniji model S8+ biće veći, s ekranom od čak 6,2“, ali o njemu ćemo više kad se pojavi na tržištu.

Ako je Samsung po nečemu prepoznatljiv, onda su to fantastični ekrani, pa S8 ima Super AMOLED displej, još malo doteran na ponos novoj generaciji telefona. Besprekoran kontrast, reprodukcija boja i vrlo dobra osvetljenost se podrazumevaju, a Samsung je u ovoj generaciji uređaja posegnuo za malim trikovima koji čine Galaxy S8 znatno živahnijim telefonom (iako ni na S7 nemamo zamerki). Naime, izvorna rezolucija displeja je 1440×2960 piksela, ali je Samsung odlučio da inicijalno koristi 1080×2220 piksela, uz overlay prikaz koji, zbog svoje prirode i lakoće realizacije, obiluje lepim i nenametljivim efektima. Koristeći prirodnu rezoluciju, ekran bi imao gustinu piksela od oko 570 ppi (piksela po inču), što uveliko prevazilazi „rezoluciju oka“ od približno 190 ppi. Bespotrebno generisanje piksela koje oko ne razlučuje ne vodi daleko, pa je Samsung zaključio da je korisnije smanjiti efektivnu radnu rezoluciju, a dobiti na brzini i većoj slobodi kreiranja efekata. Za one koji vole da demonstriraju sirovu snagu, postoji mogućnost da u podešavanjima „vratite“ rezoluciju na izvornih 1440×2960 piksela. TouchWiz, Samsung-ova UI nadogradnja, još uvek postoji, pa su pomenute animacije i efekti i dalje deo njegov deo. TouchWiz je mnogo manje nametljiv i konvergira ka novim verzijama izvornog (Google) Android-a. Primera za to ima mnogo, a najuočljiviji su izbacivanje „hardverskog“ Home tastera. Sada je sve na ekranu, uz mogućnost da osnovne kontrolne tastere rasporedite po želji – na primer da taster Back stavite levo od Home tastera, kao na (skoro) svim ostalim telefonima. Shodno tome se uključuje i kamera, duplim klikom na taster za uključivanje, umesto na Home taster. Možda vam se promene ne čine tako značajnima, ali barem znate da će prelazak sa Samsung-a (ili barem s modela Galaxy S8) na bilo koji drugi Android telefon (i obrnuto) lakši.

Galaxy je Exynos

image

Dobro, nije samo Exynos, jer Samsung i dalje „neguje“ dvostruke platforme za različita tržišta, pa su modeli namenjeni američkim kupcima opremljeni Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835 procesorom s Adreno 540 grafikom, dok su EMEA tržištu (čitaj „svima ostalima“) namenjeni uređaji opremljeni Samsung Exynos 8895 Octa procesorom, uz podršku Mali-G71 MP20 grafike. Odavno smo se izjasnili po pitanju Exynos tehnologije i dali joj prednost, ali vredi pomenuti neke činjenice o devetoj generaciji ove platforme i njenim prednostima.

Core arhitektura se nije značajnije promenila, pa je još uvek u pitanju big.LITTLE formacija s dva četvorojezgarna klastera. Četiri jezgra rade na 2,3 i četiri na 1,7 GHz. Daleko veća novost je da je sve izrađeno u 10 nm FinFET procesu, pa Exynos9 troši oko 40 odsto manje struje, a pritom pruža performanse koje su do 27 odsto bolje od prethodne generacije. Nismo baš uspeli da proverimo ove navode, ali možda ćemo biti u prilici da ih analiziramo tokom (obećanog) dužeg druženja s osmicom.

Sporija jezgra su standardne Cortex-A53 arhitekture, a Samsung posebnu pažnju skreće na drugu generaciju kastom jezgara s Samsung Coherent Interconnect (SCI) tehnologijom, koja brine o koherentnosti keš memorije i vezama između CPU i GPU modula, što bi trebalo da obezbedi prednost u (budućim) kalkulacijama za moderne algoritme u oblastima kao što su AI i deep learning. Nismo sigurni šta će to sve u jednom pametnom telefonu, ali smo sigurni da za korisnike blagotvorno delovati integrisani gigabitni LTE modem koji koristi agregaciju pet kanala (5CA – Carrier Aggregation) za downlink i 2CA za uplink, što daje 1000/150 Mbps za download i upload. Da bi sve to radilo treba prilagoditi kućnu mrežu, ali i vašu pretplata kod operatora.

Unapređena je i podrška za kamere, a ISP (Image Signal Processor) podržava rezolucije do 28 Mp za obe kamere. Video podršku zaokružuje advanced MFC (Multi-Format Codec) koji snima i prikazuje 4K@120fps sadržaje kodirane najnovijim standardima, kao što su HEVC (H.265), H.264 i VP9. Najzad, Mali-G71 donosi niz naprednih grafičkih rešenja koja će hardverski ubrzati i vaš UI, što zanima najokorelije ljubitelje brzine – gejmere. Tu su i napredne tehnike poput višestrukog anti-aliasinga (MSAA), mip-mapiranja i popularne inteligentne teselacije koja značajno poboljšava izgled siromašno dizajniranih 3D objekata ili 3D objekata kojima se značajno približite.

Galaxy je pamet i sigurnost

Dublja analiza pokazuje da i ostale karakteristike kojima se ponosi novo izdanje Galaxy S serije proističu iz unapređenja Exynos arhitekture. Sistem ima već ugrađene mehanizme za hardversku kripto-akceleraciju (HCA) i zaštitu sadržaja na flash medijima. Jasno je da će se sve mnogo brže odvijati čak i kod onih koji insistiraju na „teškim“ enkripcijama. Čak i ako ne insistirate na tome, Galaxy S8 automatski kreirati zaštićene zone i foldere za osetljive podatke.

image

Sledeća zanimljivost je zaštita podataka. Samsung insistira (istina, ne baš tvrdo) na jednoj od tri biometrijske zaštite, a po stepenu zaštite i sigurnosti, preporučene su ovim redom: prepoznavanje lica, otisak prsta i skener zenice oka. Exynos 8895 predstavlja VPU (Vision Processing Unit) koji je u globalu zadužen za analizu oblika na osnovu podataka iz kamere. Ne radi se o prostom prepoznavanju oblika, već i o zaključivanju na osnovu vremenske dimenzije, dakle podataka o tome kako se neki oblik pokreće (ili ne pokreće). Tako, barem po tvrdnjama koje tek treba da proverimo, ne možete da podmetnete nečiju sliku da biste otključali vlasnikov telefon.

Analizator otiska prsta je takođe već sastavni deo Exynos sistema, ali nas je najviše zaintrigirala novost u vidu skenera zenice oka koji je takođe hardverski implementiran. Aktivacije se sastoji od višestrukog snimanja očiju kamerom s određenog rastojanja. Za otključavanje treba „pogledati“ telefon s rastojanja od 15-40 cm – odmah nas je prepoznao, a pred pokušajima drugih korisnika je ostajao zaključan. Nekolicina recenzenata je izrazila negodovanje što je proces pomalo iritantan i za nijansu predugo traje, ali verujemo da će se to srediti već u nekom od sledećih ažuriranja softvera. U svakom slučaju, deluje vrlo zabavno i uliva sigurnost da do vaših podataka ipak nije lako doći.

Možda još uvek mislite da Galaxy S8 nije revolucionarna sprava, ali nas je iznenadio nizom inovacija. Možda neće (i ne moraju) da budu primenjene u budućim modelima pametnih telefona, ali neko mora da predvodi, a inovativnim duhom Samsung svakako odeđuje buduće smernice. Ima još mnogo toga da se kaže o ovom uređaju, a kolega Marko mi je već bacio rukavicu u lice izazovom da se temeljno uporede S8 i S7 edge kamere. A o kamerama, eto ništa nismo uspeli da prozborimo, barem u ovoj iteraciji. Vidimo se, dakle, u „duelu kamera“.


www.samsung.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #243
preview
Yoga (510) za svakoga
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter