GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #246 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tesla u premijum klasi
Vesna Čarknajev, Branisav Bubanja
Prvi domaći brend mobilnih telefona Tesla predstavio je svoj deveti model - Tesla Smartphone 9.1. Šta da očekujem od premijum klase u Comtrade-ovoj realizaciji?
- PC #246 (Septembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tesla u premijum klasi

image

Ovogodišnja smena generacija započeta je premijum klasom telefona, a u narednim nedeljama očekuju nas i novi modeli iz serija 6 i 3. Pre nego što krenemo dalje, razjasnićemo jednu stvar: mnogi korisnici smatraju da je Tesla smartfon nastao rebrendiranjem kineskih modela telefona. Istina je da se Tesla telefoni proizvode u Kini, ali isti slučaj je i sa 99 odsto drugih modela telefona koji se prodaju u svetu. Kod Tesle je bitno da se kompletan razvoj, odabir komponenata i dizajn odvija u Srbiji, u prostorijama kompanije Comtrade. Ako bismo primenili istu logiku i na Apple, i iPhone bi bio kineski telefon…

Tri pogodnosti

Tim iz Comtrade-a koji je bio zadužen za razvoj ovog telefona imao je na raspolaganju dve godine od pojave modela Smartphone 9, što im je ostavilo dovoljno vremena da sagledaju sve slabosti prethodnog modela u premijum klasi. Kao rezultat, dobili smo telefon koji ne samo da izgleda lepo već je i napravljen od kvalitetnih delova, pa je proizvođač siguran da će funkcionisati dobro. Ta sigurnost je za nas kupce pretočena u bonus nazvan „Tesla premijum pogodnosti“ – tri pogodnosti koje ukazuju da se radi o kvalitetno osmišljenom i izrađenom telefonu i da iza njega s punim poverenjem i ponosom stoji renomirana kompanija.

Prva pogodnost je „Servis na poziv“. Ona označava da će u slučaju eventualnog kvara, ovlašćeni servis poslati kurira da o njihovom trošku preuzme vaš telefon a po završetku popravke vratiće vam ga na kućnu adresu. Druga pogodnost je „Popravka za jedan sat“ koja omogućava zakazivanje datuma i vremena kada ćete sami doneti telefon u servis, a on će biti popravljen i vraćen vam u roku od samo jednog sata.

Treća pogodnost je „Osiguranje za slučaj oštećenja ekrana“. Iskustvo je pokazalo da je najčešći kvar kod mobilnih telefona – lom ekrana. Zamena displeja nije nimalo jeftina, a pogodnost koju dobijate uz ovaj Tesla telefon uključuje mogućnost jedne popravke slučajno oštećenog ekrana u prvih 12 meseci od kupovine. Svi korisnici Tesla Smartphone 9.1 telefona dobijaju ovaj bonus, a da bi se aktivirao, potrebno je samo da se telefon besplatno registruje na zvaničnom sajtu proizvođača.

Dizajn

image

Iako se po cenovnom rangu može svrstati u srednju klasu, mnogi detalji ukazuju da se radi o premijum telefonu. Prednja strana kompletno je prekrivena staklom, dok je zadnja strana napravljena od brušene legure aluminijuma. Telefon se prodaje samo u srebrnoj boji, pošto je utvrđeno da se jedino na njoj ne uočavaju otisci prstiju. Sam telefon izuzetno je tanak – njegova debljina je samo 7,08 mm, a zbog zaobljenih ivica veoma lepo leži u ruci. Masa telefona je 130 grama, pa njegovo nošenje neće predstavljati veliko opterećenje za torbu ili džep.

Praksa je pokazala da kamera koja viri iz kućišta često trpi oštećenja u vidu grebanja ili loma zaštitnog stakla. Zato je ovde veoma pohvalno to što kamere praktično uopšte ne vire iznad kućišta. Množina u prethodnoj rečenici upotrebljena je namerno, jer na zadnjoj strani postoje dve kamere, o kojima će kasnije biti malo više reči. Prednjom stranom telefona dominira Full HD ekran dijagonale 5,5 inča odličnog kvaliteta. U dnu prednje strane, ispod ekrana, postavljen je multifunkcionalni taster. To je istovremeno i fizički taster, ali i senzor otiska prsta. Lokacija senzora možda deluje neuobičajeno, ali je ergonomska jer palac prirodno naleže na tu tačku. Tesla Smartphone 9.1 specifičan je po tome što, osim za otključavanje telefona, ovaj taster može da se iskoristi i za nekoliko drugih komandi, u zavisnosti od načina pritiska na njega.

U kućištu

Već pomenuti ekran telefona zasnovan je na LTPS (Low Temperature Poly-silicon) tehnologiji. Ta tehnologija, iako nije nova (korišćena je već na HTC One X ili iPhone 4/4S/5 telefonima), omogućava mnogo gušći prikaz tačaka, pa samim tim i bolju rezoluciju. Prikaz slike je brži nego kod standardnih LCD ekrana, a kvalitet slike dodatno je poboljšan upotrebom GFF full lamination tehnologije, koja minimizuje refleksiju, naročito u situacijama jakog ambijentalnog osvetljenja (recimo, na suncu). Tesla Smartphone 9.1 implementira i MediaTek MiraVision tehnologiju koja dodatno poboljšava sliku, optimizujući je u zavisnosti od uslova u kojima se gleda u ekran. Ta tehnologija na inteligentan način automatizovano podešava osvetljenje, zasićenje bojom, rezoluciju i frame-rate kako bi korisnik u svakom trenutku imao optimalan prikaz slike. Dodaćemo još i funkciju zaštite očiju koja aktivira filter za plavu boju, čime se smanjuje zamor očiju prilikom gledanja u ekran.

Telefon pokreće 64-bitni osmojezgarni procesor MediaTek MT6750 dok je za grafiku zadužen grafički procesor Mali T860. Još jedna bitna karakteristika telefona jeste to što poseduje 4 GB RAM-a koji obezbeđuje rad bez „štucanja“ čak i kod memorijski najzahtevnijih aplikacija. Sve to dopunjeno je sa 64 GB skladišnog prostora. Ako vam je potrebno više prostora, možete ga dobiti preko eksterne memorijske kartice kapaciteta do 128 GB. Tesla Smartphone 9.1 ima hibridni Dual SIM slot, što znači da može da koristi dve SIM kartice (microSIM i nanoSIM), ili jednu SIM karticu i memorijsku karticu (microSIM i microSD).

image
Tabela karakteristika

Tesla ima dualnu kameru na zadnjoj strani. Osnovna kamera poseduje 13 Mp, a dodatna 2 Mp. Njena namena je da obezbedi dubinu prilikom fotografisanja, ali i da obuhvati veći prostor i širi kadar. Kada se koristi samo osnovna kamera, fokus je isti tokom celog dubinskog polja na sceni, dok se upotrebom dodatne kamere fokus postavlja na željeni objekat, a sve ostalo postaje zamućeno. Time se otvaraju potpuno nova polja primene prilikom fotografisanja telefonom. Dodaćemo još i da je rezolucija prednje kamere 8 Mp. U telefonu se nalazi baterija od 3.000 mAh, koja možda na papiru ne izgleda dovoljna da obezbedi dugotrajnu autonomiju. Međutim, sistem je odlično optimizovan a stock verzija Android-a 7.0 nije opterećena nepotrebnim aplikacijama, pa proizvođač tvrdi da je stepen autonomije u odnosu na model Smartphone 9 podignut za čak 50 odsto. Da li je to zaista tako, pokazaće vreme i dugotrajnija upotreba telefona, a već sada možemo da kažemo kako prilikom uobičajene upotrebe, uz uključen Wi-Fi i 4G, telefon izdržava do jedan i po dan. Dobra stvar jeste i to što se u paketu dobija brz punjač, koji za 60 minuta dopunjuje bateriju više od 50 odsto.

Po meri (domaćih) korisnika

Da je Tesla Smartphone 9.1 domaći brend, a ne kineski, dokazuju neki detalji koji možda nisu vidljivi na prvi pogled. Na primer, među wallpaper-ima nalaze se fotografije prirodnih lepota naše zemlje i regiona, delo poznatog beogradskog fotografa Dušana Stojančevića, dok među zvonima i notifikacijama ima muzičkih minijatura nekoliko naših kompozitora. Jedna od retkih modifikacija operativnog sistema su redizajnirane ikone u cilju njihovog boljeg uklapanja s pomenutim temama.

Sva ta „podilaženja“ domaćim korisnicima ne bi imala mnogo smisla da se nije vodilo računa o ceni. Srećom, Tesla Smartphone 9.1 i u tom je segmentu po meri domaćeg kupca. U cenovnom rangu u kome se nalazi, ne samo da ćete dobiti veliku količinu memorije i skladišnog prostora, odličan ekran i dobar procesor, već ćete imati priliku i da svoj telefon osigurate senzorom otiska prsta i da upotrebom dve kamere napravite jedinstvene fotografije.


www.tesla.info

SLEDEĆI TEKST U PC #246
preview
Pozovi CRM zbog posla
Voja GašićRoche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter