GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #247 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pandorina Internet kutija
Jovana Vukić
Ne tako davno, kada je čovek čoveku podario Internet, rekao je: "Otvaraj, surfuj, guglaj, piši" i ne sluteći kakve sve ljude analogno doba krije. Znatiželja nas je koštala sprženih moždanih ćelija kao posledica komentara najcrnjeg ljudskog neznanja i ludila
- PC #247 (Oktobar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pandorina Internet kutija

Probudite se ujutru, popijete kafu, proverite društvene mreže i pomislite kako je dobar ovaj 21. vek. To traje kratko, sve dok ne signete do komentara ljudi po raznim vestima i objavama na društvenim mrežama, pa vam srednji vek i kameno doba udare jedan dobar šamar.

Ravna Zemlja

image

Danas, eto, možemo svašta da saznamo: da je Zemlja ravna ploča, da vakcinisana deca šire bolesti i da nije dobro vakcinisati decu jer se Mars poklapa s Venerom, da neke žene čupanjem kose rešavaju upalu krajnika, da je homoseksualizam bolest koja se leči vakcinama (malo su dobre, malo nisu) i još mnogo toga. Sigurna sam da i sami nailazite na ovakve stvari pa ne bih dalje širila frustraciju.

Čitaš tako, pomisliš „koji ludaci“, hvala nebesima što sam normalan. Onda ima toga još i još i zapitaš se: „Ček’, možda ja i nisam normalan?“ A ne, ne... pa otkud toliko ludaka, za sve je kriv Internet, pomislite opet. Da, Internet je možda „kriv“ jer je svim ljudima dao prostor za izražavanje sopstvenog neznanja i gluposti, ali mnogima je i pomogao da se informišu i obrazuju. Ipak, beskonačnost informacija prati podjednako beskonačna ljudska glupost.

Ako se pitate otkud toliko ludaka, oni su uvek bili tu, svuda oko vas, u ljubaznom „Dobar dan“, u prolazu, i bliže nego što mislite, samo to ne znate jer nemate priliku da pričate o tome. Nažalost, naš ljubljeni Internet, Pandorina kutija koja je oslobodila sve bolesti i neznanja ljudskog uma, omogućila nam je da vidimo s kim sve delimo grad, državu, planetu.

Mikrokosmos ili kosmos?

Najgore je ako pokušate da isterate istinu, pravdu ili svoje mišljenje. Korisnije je i lakše da, recimo, ne radite baš ništa ceo dan. Ovim uvidom samo želim da nikad ne zaboravite kako su svi oni oko vas i uvek će biti, a najvažnije je da čuvate svoj mikrokosmos i ne dozvolite da vas mišljenja onih koji su greškom zalutali u ovaj vek bilo čime poremete, uzbude ili izazovu emociju. To će samo značiti da su vrlo jaki i da je ono što kažu bitno.

Ludila će biti uvek i zauvek, sa Internetom ili bez njega. Vašeg vremena koje potrošite na to, neće. Kako je jedan pametni čika rekao: „Vreme nas ne menja, već razotkriva“.



NativeTeams

Realme

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter