GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #247 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jablotron: Sve povoljnije, sve sigurnije
Dejan Ristanović
Kombinacija sve moćnije elektronike i sve šire dostupnih cloud tehnologija može da učini naše domove znatno sigurnijim. Ukoliko smatrate da su cene profesionalnih alarmnih sistema (p)ostale previsoke, pogledajte novi Jablotron 100 bezbednosni sistem
- PC #247 (Oktobar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jablotron: Sve povoljnije, sve sigurnije

image
JA-100K alarmna centrala

Porodicom 100K Jablotron se potrudio da napravi dobru ravnotežu između mogućnosti, fleksibilnosti i cene bezbednosnog sistema. Radi se o nizu kontrolera, senzora i efektora koji zahtevaju profesionalnu instalaciju koju će obaviti ovlašćeni serviser, ali je sve učinjeno da sama instalacija bude brza i jednostavna, a samim tim da i njena cena bude povoljna. Zato se intenzivno koriste uređaji koji komuniciraju bežičnim putem, što znači da nema potrebe za kopanjem zidova i razvlačenjem složene kablovske infrastrukture. Nova generacija elektronike troši veoma malo energije, pa se baterije – tamo gde su potrebne – menjaju samo jednom godišnje. Pri svemu tome, bežična komunikacija ne umanjuje bezbednost, pošto su preduzete mere da saobraćaj bude zaštićen složenim kriptografskim mehanizmima. Ukratko, to je bezbednosni sistem koji se slaže poput kockica i omogućava da izaberete tačno ono što vam je potrebno, uz mogućnost proširenja ako se vremenom ustanovi da su potrebe porasle.

U centru sistema

Ključna komponenta sistema je alarmna centrala koja nosi oznaku JA-100K. Centrala omogućava da povežete do 32 senzora i druga uređaja, koji komuniciraju kablovima, bežično ili kombinovano. Predviđena je mogućnost da stan ili poslovni prostor podelite na četiri particije koje ćete po potrebi nezavisno kontrolisati, da definišete do 32 korisnika i 10 nezavisnih satnica po kojima alarm funkcioniše (jedna pravila, recimo, mogu da važe radnim danima, druga subotom, a treća nedeljom). Centrala može da upravlja i uređajima drugih proizvođača kroz četiri programabilna PG izlaza, koji mogu da obezbede komunikaciju sa, recimo, smart home opremom.

SpotCam: Bežični IP video interfon
U PC#234 pisali smo o SpotCam sistemu za video nadzor koji možete sami da instalirate – postavite kameru na pogodno mesto, povežete napajanje i uključite je u Wi-Fi mrežu i ona neprekidno snima sve što je u vidnom polju i skladišti snimke na besplatan prostor u cloud-u. Kasnije možete da pogledate šta se dešavalo, a postoji i mogućnost da vas kamera upozori ako primeti kretanje u zoni koja treba da bude bezbedna.

Sada se pred nama našla nova generacija ovih uređaja: SpotCam Ring i SpotCam Ring Pro. Kamere su prvenstveno namenjene ulaznim vratima i zamenjuju zvono i video interfon, mada ih možete koristiti i u drugim scenarijima. Prednost Pro modela je širi ugao vidljivosti (180 umesto 130 stepeni) i mogućnost snimanja u full HD rezoluciji; standardni model obezbeđuje 720p. Oba modela napajaju se iz 4 AA baterije, dakle nisu im potrebni nikakvi kablovi; samo ih učvrstite pored vrata. Kada posetilac pozvoni, dobićete obaveštenje na mobilnom telefonu, kao i njegovu „živu“ sliku, pa možete da razgovarate s njim, ma gde se trenutno nalazili.

Kamere danju i noću (zahvaljujući IC „noćnom vidu“) snimaju šta se dešava ispred vrata, a svaku akciju mogu da vam dojave na izabrani način. Da bi se sačuvao i efekat tradicionalnog zvona, uz njih dobijate i bežični zvučnik koji će, kada posetilac pritisne dugme, „otpevati“ izabranu melodiju.

Važna komponenta centrale je brzi LAN komunikator koji omogućava povezivanje sistema na Internet korišćenjem postojeće kućne infrastrukture. Jedan kabl povezan na vaš kućni ruter je dovoljan da se centrala poveže s Jablotron cloud-om, pa da njom možete da upravljate i koristeći MyJABLOTRON aplikaciju za Android i iPhone uređaje. Aplikacija može da zameni sve kontrolne table, pa da preko nje uključujete i isključujete alarm i podešavate razne parametre, a tu je i mogućnost upravljanja drugim uređajima koji su vezani u sistem, kao i pregled istorije dešavanja i događaja koji su nastupili; sistem „pamti“ čak 7 miliona (!) prethodnih događaja. Komunikacija aplikacije i Jablotron cloud-a je kriptografski zaštićena, ali se svejedno zahteva autorizacija na samom telefonu (na novim uređajima to se može obezbediti i preko čitača otiska prsta) ali i poznavanje šifre (četvorocifreni ili šestocifreni broj) da bi se alarm isključio.

Činjenica da se centrala povezuje s kućnim Internet priključkom može da zabrine korisnike zainteresovane za što veću bezbednost – šta ako u nekom periodu nema struje, ili se prekine veza s provajderom? Sama centrala će funkcionisati i kad nema struje, zahvaljujući ugrađenom akumulatoru koji obezbeđuje mnogo časova autonomije, ali da bi za to vreme i komunikacije funkcionisale, možete da dodate JA-190Y GSM modul u koji ćete umetnuti karticu nekog mobilnog operatora. Kada je Internet nedostupan kroz kućnu mrežu, veza s Jablotron cloud-om biće uspostavljena preko mobilne mreže. U zavisnosti od načina kako konfigurišete centralu, možete da se opredelite i za varijantu JA-100KR koja uključuje i radio modul za bežičnu komunikaciju .

Za po kući

image
JA-110E kontrolna tastatura

Uz svu fleksibilnost mobilne aplikacije, poželećete da pored ulaznih vrata ipak imate i klasičan panel-tastaturu koja omogućava da aktivirate ili deaktivirate alarm. Opredelićete se za JA-110E, ako od centrale do tastature postoji kabl, ili JA-150E ako je komunikacija bežična. Tastatura ima ugrađeni RFID čitač, tako da alarm možete da uključujete i isključujete i prinoseći joj RFID karticu ili RFID tag, a možete se opredeliti i za kombinaciju kucanja numeričke šifre i prinošenja kartice, što obezbeđuje dodatnu sigurnost.

Funkcijski tasteri A, B, C i D omogućavaju da lako zaključate odnosno otključate svaku od particija, uključite ili isključite neki uređaj, a ekran obezbeđuje i podešavanje ostalih parametara alarma, recimo definisanje korisnika. Ipak, složenije operacije je mnogo lakše obaviti s računara, korišćenjem besplatnog programa J-Link.

U prostorijama koje obezbeđujete možete da postavite JA-150P bežične senzore pokreta koji se napajaju iz dve AA baterije (traju do dve godine), za detekciju vatre i dima koristićete bežične JA-151ST detektore koji u sebi imaju ugrađenu i sirenu, dok ćete prozore i vrata zaštititi magnetnim senzorima. Ni jedan alarm nije potpun bez sirene, pa možete da se opredelite za JA-162 model koji se napaja iz standardne 220 V utičnice; komunikacija s centralom je i ovde bežična. Ukoliko ste u centralu ugradili i GSM modul, podaci o svakoj uzbuni biće prosleđeni i na vaš mobilni telefon preko SMS poruke i/ili govornog poziva; ako imate samo LAN komunikator, dobijaćete PUSH poruke i/ili SMS i e-mail poruke od Jablotron servera.

Kontrola spoljne i unutrašnje temperature nije baš direktno vezana s prevencijom provale, ali može da bude korisna za razne funkcije pametne kuće, pa su u Jablotron porodici razni spoljni i unutrašnji senzori. Tu su i JB-150N bežični ventili koji se smeštaju na glave klasičnih radijatora, kako bi ih odvrnuli ili zavrnuli, upravljajući tako grejanjem u željenim prostorijama. Uz ove i druge uređaje iz JA-100K porodice možete svoj dom učiniti ne samo sigurnijim, već i ugodnijim.


Lunatronik
www.KLT.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter