GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #247 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Orion: TV iz smart boksa
Tržište Srbije je premalo da bi nam Apple ili Roku prilagodili svoje uređaje, ali Orion Telekom svojom TV aplikacijom i settop boksom omogućava da sadržaje gledate kada želite, a ne kada ih neka od televizija emituje
- PC #247 (Oktobar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Orion: TV iz smart boksa

image

Rašireni trend da krajnji korisnik usluga postaje gospodar svog vremena, da on sam određuje koji sadržaj i u kojoj meri želi da konzumira, očigledno je u suprotnosti s praksom domaćih operatora da usluge nude pretežno putem vezivanja korisnika ugovornom obavezom, koja obično traje 24 meseca.

Smart boksovi funkcionišu upravo obrnuto od te logike, nudeći korisnicima koji ih poseduju servise dostupne širom sveta, u skladu s njihovim interesovanjima. Pri tome, oni u lancu preskaču operatora i direktno vezuju korisnika sa sadržajem – više ne morate da vodite računa da li vaš operator ima u svojoj ponudi holivudske filmove ili NBA ligu, jer na PlayStore-u možete pronaći Netflix ili NBA aplikaciju i sami se pretplatiti na ove sadržaje. Smart boksovi pojavili su se na tržištu SAD upravo kao jedan od načina za smanjenje troškova, pošto su operatori, svojim paketiranjem servisa, krajnjeg korisnika doveli u poziciju da na kraju mora da plaća i ono što želi i ono što ne želi da gleda.

Ponuda

image

Još jedna od velikih prednosti ovakvih gadžeta jeste njihova cena, pristupačna za svačiji džep. Apple TV, koji je stigao do svoje četvrte generacije, moguće je nabaviti po ceni od 150 dolara, a uključuje daljinski s glasovnom kontrolom i pruža pristup širokom katalogu filmova i TV emisija (programa).

Roku Ultra Player (110 dolara) i Roku Premiere (oko 70 dolara) podržavaju 4K rezoluciju, a prvi ima i džek za slušalice, pomoću kojeg možete izolovano uživati u raznovrsnim sadržajima.

Amazon Fire (90 dolara) takođe podržava 4K HDR i, pored pristupa bogatoj biblioteci Amazon.com-a, strimuje sadržaje s Netflix-a, pokreće Android aplikacije i igrice pa se, zahvaljujući njemu, možete dobro i zabaviti.

Za razliku od ovih uređaja, koji uključuju daljinski upravljač i predstavljaju „gadžet za sebe“, Google Chromecast (oko 60 dolara) povezuje se na HDMI port vašeg televizora. Pored pristupa Google kolekciji filmova i serija, on omogućava strimovanje sadržaja Netflix-a, YouTube-a, a u stanju je da kao ogledalo reprodukuje sadržaj sa ekrana vašeg telefona ili Chrome browser-a na TV ekranu.

Android

Android boksovi idu i korak dalje i okrenuti su ili usmereni su više ka potrebama cele porodice, s pažnjom na gejming.

image

Nvidia Shield, čija je cena oko 200 dolara, hardverski je nadograđena, tako da u isto vreme može da bude i gejming konzola, dok je Mi Box, kineske kompanije Xiaomi, s cenom od svega 70 dolara konkurentan svim pomenutim uređajima (čija je cena ionako pristupačna), i strimuje sadržaj svih poznatih provajdera.

Ovakvim uređajima zadovoljavate potrebe svih članova porodice. I onih koji žele da gledaju linearnu televiziju, onih koji uživaju u gledanju „na zahtev“ (VoD), onih koji bi da pogledaju vremensku prognozu ili vesti i onih najmlađih koji ovakve uređaje mogu da koriste kao gejming konzole. Kvalitetni smart boksovi, s dobrim hardverom, sasvim su solidna zamena za mnogo skuplje uređaje poput PS ili Wii.

Razlog zašto ovih uređaja nema kod nas, treba tražiti i u činjenici da domaći operatori nisu razvili domaće aplikacije s lokalnim sadržajima, ali je sigurno da nas to čeka u bliskoj budućnosti.

Srbija i region jesu malo tržište da bi Apple ili Roku svoje uređaje prilagođavali nama, ali uspeh koji je postignut zahvaljujući Orion TV aplikaciji pokazuje da je naše tržište svakako spremno za ovu tehnološku revoluciju i da će smart gadžeti, koliko već sutra, postati naša realnost.


www.oriontelekom.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #247
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter